Τοπικές Ειδήσεις

Ο Σάββας Καρατζιάς πρόσωπο της χρονιάς 2019

Ο Σάββας Καρατζιάς γεννήθηκε στη Ρόδο το 1981. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα με καθηγήτρια την Παρασκευή Μαλαματή στο Ωδείο A. Κορέλλι το 1995 και απ’ τον Ιούνιο του 2014 είναι διπλωματούχος κλασικής κιθάρας με «Αριστα». Απ’ το 1991 έως το 1996 παρακολούθησε μαθήματα μονωδίας στο Ωδείο A. Κορέλλι στην τάξη του Νικόλαου Πετρίδη, συμμετέχοντας σε διάφορα μουσικά δρώμενα σε όλη την Ελλάδα.
To 2012 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη σχολή Ανώτερων Θεωρητικών στο τμήμα Αρμονίας και Αντίστιξης στο Ωδείο A. Κορέλλι αποκτώντας τα πτυχία του με βαθμό «Άριστα Παμψηφεί». Παράλληλα, συνεχίζει τις σπουδές του στα γνωστικά αντικείμενα: Ενορχήστρωση και Σύνθεση με καθηγητή έναν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, τον κ. Νίκο Χαριζάνο. Εμφανίστηκε στη δισκογραφία ως συνθέτης το 2015, στο δίσκο «Echomonologues».
Έχει συμμετάσχει ως σολίστ κιθάρας με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2011 και σε διάφορα μουσικά κονσέρτα και συναυλίες από το 1996 έως και σήμερα. Ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με την Χρυσή Ολυμπιονίκη Χορωδία Ροζάρτε, τη Συμφωνική Ορχήστρα Αγ. Πετρούπολης, την Φιλαρμονική Ορχήστρα La Marquise, το Μουσικό Σύνολο Όπερας Νέων, το μουσικό σύνολο Ars Nova Ensemble, τον καλλιτεχνικό διευθυντή των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Αναστάσιο Συμεωνίδη, τη Ρόζη Μαστροσάββα, τον Anton Kholodenko, την Olga Kim, τον Παναγιώτη Γώγο, τον Αναστάσιο Στέλλα, την Δανάη Κιουπούρογλου, τον Δημήτρη Καμαριανίδη κ.α.


Επίσης, έχει πάρει μέρος στον παγκόσμιο διαγωνισμό σύνθεσης για κλασική κιθάρα «World Guitar Competition» το 2012 στο Novi Sad της Σερβίας, με το έργο Four errant icons, περνώντας στην τελική φάση του διαγωνισμού. Το 2016 συνέθεσε το μουσικοθεατρικό έργο με τίτλο «Ο κύκλος του 10», το οποίο παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες, ηθοποιούς και χoρογράφους. Το 2017 συνθέτει το Ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας», θεμελιωτή της ρωσικής αγιογραφίας, ένα έργο υπό την αιγίδα της βουλής των Ελλήνων, που παρουσιάστηκε στην Ρόδο, στον Ιερό ναό του Ευαγγελισμού. Τέλος, είναι διευθυντής και καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Α. Κορέλλι Ρόδου από το 2008 έως και σήμερα.
Σεμνός, δημιουργικός, καλλιεργημένος, αεικίνητος και ταπεινός, ο Σάββας Καρατζιάς, φωτίζει και φωτίζεται από σεβασμό και αγάπη στην Τέχνη του εκπροσωπώντας διεθνώς την Ελλάδα σε συναυλίες, που καταδεικνύουν πως ένας Έλληνας μπορεί να γίνει φάρος και θάλασσα Πολιτισμού.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΟΔΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Το ορατόριο «Θεοφάνης ο Έλληνας» ξεκίνησε από την Ρόδο και ακολούθησε μια μεγάλη πορεία: στο Φανάρι, με πρόσκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στο Collège Notre Dame de France στο Παρίσι (Γαλλία) και στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας (Ρωσία) με την αρωγή εξαιρετικών καλλιτεχνικών συντελεστών και την σημαντική οικονομική συμβολή των χορηγών που στηρίζουν τον Ελληνικό Πολιτισμό και πρόσφατα στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με τις ευλογίες της Α.Θ. Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β.
Στο αμφιθέατρο την Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η «Ακαδημαϊκή Χορωδία Νέων Αθηνών», απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το έργο του Σάββα Καρατζιά, μέσα από ήχους και κείμενα, τα έργα του μεγάλου Αγιογράφου.
Στο τέλος της συναυλίας, ο Μακαριώτατος αφού χαιρέτισε τους Νέους της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Αθηνών προσφέροντάς τους μία εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ευχαρίστησε προσωπικά τον Έλληνα συνθέτη Σάββα Καρατζιά για την προσφορά του στον Ελληνικό και Παγκόσμιο Πολιτισμό για τα μουσικά του Έργα, του απένειμε δε και τον Ανώτερον Ταξιάρχην του Ημετέρου Τάγματος του Λέοντος της Αλεξανδρείας.
Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος συγκινημένος έκλεισε την εκδήλωση τονίζοντας τα εξής,
«Η καρδιά μας υψώθηκε στα ουράνια. Εκεί που το σώμα σταματάει, για να αρχίσει το πνεύμα και να διαδεχτεί το σκοτάδι το φως. Θα ήθελα παιδιά μου ως πνευματικός Πατέρας να σας ευχαριστήσω. Η Εκκλησία μου έδωσε τον Τίτλο, Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής. Στην λέξη Πάπας, βλέπουμε τον Πατέρα. Στην λέξη Αλεξάνδρεια, βλέπουμε την Πόλη των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.
Στην άλλη όμως λέξη και πάσης Αφρικής, βλέπουμε το μέλλον της Εκκλησίας μας για την Ήπειρο του μέλλοντος της Αφρικής».

ΕΝΑ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ
«Αυτή την στιγμή είμαι στο στούντιο επειδή γράφω ένα καινούργιο έργο, το οποίο θα παρουσιαστεί στην Μόσχα τον Οκτώβριο του 2020. Η πρεμιέρα θα γίνει εκεί, καθώς μου το ζήτησε η Συνοδική Χορωδία, αποκλειστικά γι αυτήν και θα κάνει πρεμιέρα στην ρωσική πρωτεύουσα. Το θεωρώ ιδιαίτερα τιμητικό αυτό. Συγχρόνως έχω μια συνεργασία με ένα χορο-θεατρικό σχήμα για μια παράσταση στα τέλη Μαρτίου. Η ιδέα που ξεκίνησε από τον “Θεοφάνη” με έφερε στον μαθητή του, Αντρέι Ρουμπλιόφ που είναι και άγιος στην Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικός για τους Ρώσους και θέλοντας να ολοκληρώσω τον κύκλο, θα αναπτύξω την σχέση δάσκαλου – μαθητή. Και ο Ρώσος μαέστρος, μου πρότεινε να γράψω ένα έργο για ορχήστρα και χορωδία για τον Ρουμπλιόφ, όπου θα σφραγίσει και την σχέση Ελλάδας – Ρωσίας» δήλωσε ο συνθέτης.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ”
Πέραν τούτου, ο κ. Καρατζιάς μαζί με την ομάδα του, ετοιμάζουν το Φεστιβάλ ‘Ευρωπαϊκή Πολυφωνία’ που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου.
Πρόκειται για την 2η έκδοση του Φεστιβάλ που είχε διοργανωθεί πέρυσι. Το Φεστιβάλ πέρα από τον Φεβρουάριο θα επαναληφθεί και στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 με στόχο, σύμφωνα με τον κ. Σ. Καρατζιά να αναδειχθεί η Ρόδος σε μια περίοδο, πέραν της αμιγώς τουριστικής. Θα εμφανιστούν σπουδαίες καλλιτεχνικές προσωπικότητες όπως ο Γιώργος Καλούδης και ο Μαρσέλ Πέρες από το Παρίσι ενώ θα συμμετάσχει ένα τρίο από τη Νορβηγία. Εκεί θα παρουσιαστεί και το νέο του έργο ‘In Memory of Gigia’. Την διοργάνωση στηρίζει η ΠΝΑι και ο Δήμος Ρόδου. Πρόκειται για μια ελληνο-γαλλική συνεργασία ανάμεσα στον Γαλλικό Οργανισμό Arts Spontanes και τον Ελληνικό Οργανισμό Ars Artis.

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
The Cathedral of the Holy Trinity, Νέα Υόρκη – Αμερική
20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020.
Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Evey Simon, Χορωδία – Ορχήστρα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Arts Spontanés – Ars Artis
Russian Cultural Orthodox Center Παρίσι – Γαλλία
1η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Συνοδική Χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Αλεξέι Πουζακόφ και τη συμμετοχή του συνόλου Voce Anima. Στα πλαίσια του: Festival Russian Seasons
Rachmaninoff Concert Hall Μόσχα – Ρωσία
4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Παναγιώτης Γώγος, Συνοδική Χορωδία της Μόσχας υπό τη διεύθυνση του Αλεξέι Πουζακόφ και τη συμμετοχή του συνόλου Voce Anima.
Australian Strings Association Αυστραλία – Μελβούρνη
7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Orchestra and Choir AUSTA (Australian Strings Association), Arts Spontanés – Ars Artis
Australian Strings Association Αυστραλία – Καμπέρα
9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Orchestra and Choir AUSTA (Australian Strings Association), Arts Spontanés – Ars Artis
Holy Trinity Greek Orthodox Church Αυστρία – Βιέννη
20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Kommerchor Kammerton, MAV Symphony Orchestra.
St. Stephen’s Basilica Ουγγαρία – Βουδαπέστη
21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καρατζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Kommerchor Kammerton, MAV Symphony Orchestra.
MAV Symphony Orchestra Βελιγράδι – Σερβία
23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020. Καλλιτεχνικοί Συντελεστές: Σάββας Καραντζιάς, Αναστάσιος Στρίκος, Kommerchor Kammerton, MAV Symphony Orchestra.
Επειδή με την όλη δράση και προσφορά του στην ανθρωπότητα, ο Σάββας Καρατζιάς δεν τιμά μόνο τη Ρόδο αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και τον ελληνισμό η «δημοκρατική» τον αναδεικνύει ως πρόσωπο της χρονιάς 2019.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου