Δήλωσε ότι δεν θα τοποθετηθεί μέλος της οικογένειάς του στην κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας ότι «αυτό είναι σκληρό ειδικά για την Ντόρα» – Αντίδραση από Μαξίμου

Μεγάλη πολιτική αίσθηση και πολλές συζητήσεις προκαλεί η δήλωση – δέσμευση του προέδρου της Νέας ΔημοκρατίαςΚυριάκου Μητσοτάκη ότι όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα τοποθετηθεί μέλος της οικογένειας του στην κυβέρνηση ή σε άλλο πολιτειακό αξίωμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Καθημερινή” της Κυριακής, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη απόφασή του αφορά κυρίως την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως ξέρει ότι «αυτό είναι σκληρό και άδικο, ειδικά για την Ντόρα».

Εμφανίστηκε, ωστόσο, αποφασισμένος να τηρήσει τη δέσμευσή του για να στείλει μήνυμα κατά του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας, φαινόμενα που, όπως υποστηρίζουν από την Πειραιώς, έχει πάει μεγάλη έκταση επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ταυτοχρόνως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε, σύμφωνα με το επιτελείο του, να καταδείξει ότι είναι τολμηρός και μπορεί να λαμβάνει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις, αποσείοντας συνάμα και την καχυποψία με την οποία τον αντιμετωπίζει μια μερίδα του εκλογικού σώματος εξαιτίας του ότι αποτελεί τη συνέχεια μιας πολιτικής οικογένειας με μακρά παράδοση στα υψηλά αξιώματα.

Από το απόγευμα του Σαββάτου που έγινε γνωστή, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη συζητήθηκε έντονα στο “γαλάζιο” παρασκήνιο, καθότι αρκετοί ήταν εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία του αρχηγού μιας παράταξης που τα “τζάκια” διαδραμάτιζαν παραδοσιακά πολύ σημαντικό ρόλο.

Το εκπληκτικό, όμως, ήταν ότι η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από κυβερνητικής πλευράς και μάλιστα από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς το γραφείο Τύπου αισθάνθηκε την υποχρέωση να σχολιάσει τη συγκεκριμένη αναφορά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κος Μητσοτάκης μας ενημέρωσε σήμερα για την απόφασή του να ξεφορτωθεί αυτά που ο ίδιος αισθάνεται ως οικογενειακά του βαρίδια. Δικαίωμά του», ήταν το σχόλιο των συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα που εδρεύουν στα υπόγεια του πρωθυπουργικού γραφείου. Η συνέχεια της ίδιας ανακοίνωσης, ωστόσο, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη αφού αναφερόταν στο… προσφιλές ζήτημα του Μεγάρου Μαξίμου που είναι οι δραστηριότητες της συζύγου του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος ερωτηθείς από την Καθημερινή, είχε χαρακτηρίσει τις συνεχείς επιθέσεις που εξαπολύει επ΄ αυτού η  κυβέρνηση «αθλιότητες που δεν θα μείνουν αναπάντητες».

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού στο σχόλιό του υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «επιμένει να κάνει πως δε καταλαβαίνει ότι η κριτική που ασκείται στη σύζυγό του δεν έχει να κάνει, ούτε με το ότι είναι γυναίκα, ούτε “άριστη” επιχειρηματίας, αλλά με το γεγονός ότι η σύζυγος του Προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι δημόσιο πρόσωπο και η οικονομική της δραστηριότητα πρέπει να ελέγχεται αυστηρότατα».

«Δεν μπορεί λοιπόν, ο κος Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που θέλει να βγάλει από πάνω του τη ρετσινιά της οικογενειοκρατίας, να ισχυρίζεται ότι πιθανές σκιές που αφορούν ακριβώς την οικονομική δραστηριότητα της οικογένειάς του δεν έχουν πολιτική ή νομική σημασία. Διότι οικογενειοκρατία δεν είναι τελικά η συμμετοχή συγγενών στην ίδια κυβέρνηση, εφόσον έχουν αυτόνομη πολιτική πορεία και παρουσία, αλλά η εκμετάλλευση της οικογενειακής πολιτικής επιρροής για να εξασφαλιστούν κάθε είδους ασυλίες», συμπλήρωνε ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου.

Και εν είδει υστερόγραφων κατέληγε αναφέροντας επιπλέον τα εξής: «1. Ακόμη αναμένουμε, πότε ο τος Μητσοτάκης θα δεήσει να καταθέσει το πόθεν έσχες του για να ενημερωθεί και ο ελληνικός λαός για τις οικονομικές δραστηριότητες της αγίας οικογένειας. 2: Η κατηγορία περί ανανδρίας, που είναι προφανώς βαθύτατα σεξιστική, καλύτερα να παραμείνει ασχολίαστη…».

Από την Πειραιώς εκτίμησαν ότι η πρωθυπουργική αντίδραση ενείχε σκοπιμότητες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το σκάνδαλο της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Γι’ αυτό και σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαινόταν: «Η τετραήμερη σιωπή του κ. Τσίπρα για τις αποκαλύψεις της Ν.Δ. ότι τα έγγραφα που κατέθεσε ο κ. Καμμένος στη Βουλή δεν είναι γνήσια, απλά επιβεβαιώνουν την ενοχή του. Όπως και η σημερινή αφωνία του κ. Τσίπρα για τη νέα απίστευτη αποκάλυψη ότι ο κ. Καμμένος διαπραγματευόταν με τον περιβόητο Παπαδόπουλο – τον οποίο κατά τα άλλα “δεν γνώριζαν”- την πώληση 25 διαφορετικών οπλικών συστημάτων συνολικής αξίας 700 εκατ. ευρώ».

«Όσο κι αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση με το ανύπαρκτο θέμα του πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη για το οποίο έχει αποφανθεί τελεσίδικα η Βουλή, το τεράστιο σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου θα διερευνηθεί σε βάθος είτε από αυτήν, είτε από την επόμενη Βουλή», προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση της ΝΔ.

protothema.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ