Ειδήσεις

«Οχι» πρυτάνεων στην αστυνομική φύλαξη των πανεπιστημίων

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά να μην υπάγεται στην αστυνομία η φύλαξη των πανεπιστημίων μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για μέτρα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με αφορμή την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Οι πρυτάνεις απέρριψαν τη δημιουργία σωμάτων με οποιαδήποτε σχέση, άμεση ή έμμεση, με την Ελληνική Αστυνομία, όπως και την επιβολή ελέγχου πρόσβασης (π.χ. είσοδος με χρήση καρτών) παρά μόνο σε ευαίσθητες υποδομές, όπως συγκεκριμένα εργαστήρια, με την αιτιολόγηση ότι τα Πανεπιστήμια είναι ανοιχτές κοινότητες.

Παράλληλα απορρίφθηκε και η πρόταση να ληφθούν επιπλέον θεσμικά μέτρα, καθώς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ΑΕΙ κρίνεται αρκετό για την αντιμετώπιση φαινομένων παραβατικότητας.

Την Πέμπτη στις 12 μ. οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρώτη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά διευκρινίσεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη, για την οποία επισημαίνεται ότι πρέπει να υπάγεται στο Πρυτανικό Συμβούλιο και όχι στην αστυνομία. Σε ό,τι αφορά την ποινικοποίηση, οι πρυτάνεις χαρακτηρίζουν επαρκές το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο.

Αναφερόμενη νωρίτερα στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για σώμα με αστυνομικές αρμοδιότητες και ειδική εκπαίδευση.

Κατά των μέτρων δηλώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, που μέχρι πριν από λίγο εμφανίζονταν διχασμένοι σχετικά με τη φύλαξη.

Όχι στο σώμα ελέγχου, στην κάρτα εισόδου και στις κάμερες, δηλώνουν σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στα Προπύλαια οι φοιτητές και επιμένουν για χρηματοδότηση της Πολιτείας, ώστε να προσληφθούν φύλακες, να τοποθετηθεί φωτισμός.

Πηγή : euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • George Hatzistavridis    05.11.2020 03:41

    Μετα μου λες οτι δεν τα θελει ο κολος τους. Αστους να τους δερνουν οι μαθητες τους να βαλουν μυαλο.

Σχολιασμός άρθρου