Ειδήσεις

Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου»

Ενώπιον της διοικητικής επιτροπής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου θα συζητηθεί σήμερα και ακολούθως θα έρθει προς ψήφιση σε συνεδρίαση του συμβουλίου η φιλόδοξη πρόταση του Δήμου Ρόδου για την εφαρμογή της δράσης «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στην πόλη της Ρόδου.
Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί αναλυτικά η δράση, η οποία στοχεύει στην υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων στο εμπορικό κέντρο της πόλης με σκοπό την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της αισθητικής της περιοχής.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να εξασφαλιστεί μέσω συγκεκριμένης χρηματοδότησης κοινή όψη και ομοιομορφία στα καταστήματα του εμπορικού κέντρου με στόχο την προσέλκυση πελατείας.
Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου Ρόδου η δράση αφορά αρχικά τις οδούς Αβέρωφ, Αμερικής, Γρ. Λαμπράκη, Σοφοκλή Βενιζέλου, Ιερού Λόχου, Εθνάρχου Μακαρίου, Νικ, Πλαστήρα, Κυρμιχάλη(πίσω από ΤτΕ) και Γαλλίας.
Η νέα Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.
Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%.
Οι προτάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται από σχήματα που θα αποτελούνται από Ο.Τ.Α. β’ βαθμού (Δικαιούχοι) και τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους ή τα οικεία Επιμελητήρια (Συνδικαιούχοι).
Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως:
-μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ
-μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ.
Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.
Η υλοποίηση του προγράμματος αναμένεται να αλλάξει ριζικά την αρχιτεκτονική όψη των κέντρων των πόλεων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, με αύξηση του προϋπολογισμού και μετατόπιση του κέντρου του σχεδιασμού από τη μεμονωμένη επιχείρηση στον δημόσιο χώρο.
Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση κάποιων επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά θα λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.
Κάποιοι δήμοι έχουν προκηρύξει ήδη πανελλήνιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και για την υλοποίηση της πρότασης θα υπογράψουν οι εμπορικοί σύλλογοι ή τα επιμελητήρια και όλοι οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες θα πρέπει να υπογράψουν τι ακριβώς δεσμεύονται να τοποθετήσουν ή να απομακρύνουν από την εξωτερική όψη της επιχείρησής τους.
Στις επιλέξιμες δαπάνες, περιλαμβάνονται: αναπλάσεις πλατειών, κατασκευές πεζοδρομίων, υπογειοποιήσεις καλωδίων κοινής ωφέλειας, αναβάθμιση υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, δημιουργία χώρων στάθμευσης, εγκατάσταση συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού, εγκατάσταση στεγάστρων, εργασίες ανάδειξης των ίδιων των καταστημάτων, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, free WiFi για τους καταναλωτές-επισκέπτες, φυτεύσεις πρασίνου και εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας.
Επίσης, προβλέπονται δαπάνες εκσυγχρονισμού Υποδομών, βελτίωσης κινητικότητας, βελτίωσης μικροκλίματος, αισθητικής αναβάθμισης, διαχείρισης αστικών αποβλήτων, βελτίωσης προσβασιμότητας. Επιλέξιμες θα είναι και οι ενέργειες ωρίμανσης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου