Τοπικές Ειδήσεις

Σε αυξημένη επιφυλακή έχει τεθεί το Νοσοκομείο Ρόδου για τον κορονοϊό

Μέτρα προστασίας για να θωρακιστεί η χώρα μας από τον κορονοϊό που έχει εξαπλωθεί και στην Ευρώπη, με τουλάχιστον 20 κρούσματα και παράλληλα σαρώνει την Κίνα, παίρνουν οι υγειονομικές Αρχές.
Οι ειδικοί εμφανίζονται για την ώρα ψύχραιμοι και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας συνεδρίασε χτες, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη 13 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Οι πύλες εισόδου της χώρας και η λήψη των απαιτούμενων μέτρων στα αεροδρόμια είναι κομβικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση. Γι’ αυτό το λόγο έχει ξεκινήσει ήδη η ενημέρωση στις πύλες εισόδου, όπως και στα αεροδρόμια.

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Την ίδια ώρα, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» στο πλαίσιο των μέτρων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα του κορονοϊού.
Όπως υπογράμμισε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο διοικητής του νοσηλευτικού μας ιδρύματος κ. Γρηγόρης Ρουμάνης:
«Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας ή πανικού. Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας κι έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που σημειωθεί κάποιο κρούσμα. Από την δική μας πλευρά, ελέγξαμε όλες τις εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Ρόδου που πρέπει να είναι έτοιμες σε περίπτωση που εμφανιστεί κάποιο κρούσμα. Από τα επείγοντα περιστατικά, τον ειδικό θάλαμο, τον εξοπλισμό που διαθέτουμε γι αυτές τις περιπτώσεις. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιήσουμε μια ‘Άσκηση Ετοιμότητας’ για να δούμε πώς λειτουργεί όλο το σύστημα και να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι διά πάν ενδεχόμενο. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου με τα οποία βρισκόμαστε σε επαφή και μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που έχει στείλει όλες τις οδηγίες για το πώς θα λειτουργήσουμε. Ωστόσο, ο καθένας από εμάς οφείλει να τηρεί τους κανόνες ατομικής υγιεινής που είναι γνωστοί σε όλους (να πλένουμε καλά τα χέρια μας, να προσέχουμε όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο, να μάθουμε και στα μικρά παιδιά πώς να φέρονται όταν βήχουν κ.λπ.) Το ίδιο ισχύει, φυσικά και για όλους όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που πρέπει να προφυλάσσονται».
Επιπλέον να σημειωθεί ότι σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αρμόδιες τοπικές αρχές για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στα νησιά μας και ειδικά στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, πύλες εισόδου κ.λπ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί τίποτε επισήμως.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΟΔΟΥ
Με δηλώσεις του στην «δ» ο πρόεδρος του ΙΣΡ κ. Ηλίας Τσέρκης, υπογράμμισε τα εξής:
«Από τις αρχές του Γενάρη έχει διαπιστωθεί η επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα. Φαίνεται ότι υπήρξε έγκαιρη κινητοποίηση όλων των αρχών και στo πλαίσιo αυτά, είμαστε προετοιμασμένοι τόσο στη χώρα μας όσο και στη Ρόδο. Προσωπικά, αισιοδοξώ, διότι κατά το παρελθόν έχουμε δώσει ‘εξετάσεις’ σε παρόμοια περιστατικά όπως το 2002 με τον SARS και το 2009 με τον ΜΕΡΣ. Αυτοί ήταν τύποι κορoνοϊών από την Ινδονησία και από Αραβικές χώρες. Το Νοσοκομείο της Ρόδου είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο κρούσμα αφού διαθέτει εξοπλισμό, ειδικό θάλαμο και προσωπικό που έχει ειδικευτεί στην διαχείριση τέτοιων εκτάκτων περιστατικών. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ούτε και πανικού.
Ο τρόπος μετάδοσης είναι αντίστοιχος με τον τρόπο μετάδοσης όλων των λοιμώξεων που έχουν σχέση με το αναπνευστικό. Γι αυτό πρέπει να τηρούνται οι κανόνες προσωπικής υγιεινής. Επίσης να σημειώσουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει τόσο υψηλός βαθμός θνητότητας όπως αφήνουν να εννοηθεί, τα ΜΜΕ. Τα μέχρι στιγμής ποσοστά θνητότητας είναι κάτω του 3%».

ΨYXPAIMIA ΣYNIΣTA O YΠOYPΓOΣ YΓEIAΣ
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζει πως στην Ελλάδα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα: «Το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχουν εδώ και πολλές ημέρες λάβει και δημοσιοποιήσει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την όποια κατάσταση προκύπτει με τους ιούς στη χώρα. Ως υπουργός Υγείας συνιστώ ψυχραιμία, να ακούμε τους ειδικούς – οι ειδικοί είναι οι λοιμωξιολόγοι, οι καθηγητές Πανεπιστημίου, οι εγκεκριμένοι και κορυφαίοι επιστήμονες που έχουμε στη χώρα – και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου