ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί έγινε το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια και έκλεισε το FIR Αθηνών

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ

Την ίδια ώρα που γίνεται προ­σπά­θεια για την πλήρη απο­κα­τά­σταση των πτήσεων της Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, σε εξέλιξη είναι η διε­ρεύ­νηση των αιτιών που οδή­γη­σαν στο blackout στις επι­κοι­νω­νίες με τους πιλό­τους και καθή­λω­σαν τα αερο­σκάψη προς και από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αρμό­διες πηγές, είναι πολύ νωρίς για να εξα­χθούν ασφαλή συμπε­ρά­σματα για το πώς προ­κλή­θηκε ένα πρό­βλημα τόσο μεγάλης έκτασης, ωστόσο τα πρώτα δείγ­ματα έχουν να κάνουν με πρό­βλημα που εντο­πί­στηκε σε κεραία στα Γερά­νεια Όρη.

Από τις πρώτες ώρες εκδή­λω­σης του προ­βλή­μα­τος ενη­με­ρώ­θη­καν η Εθνική Αρχή Κυβερ­νο­α­σφά­λειας και η ΕΥΠ, προ­κει­μέ­νου να διε­ρευ­νή­σουν τα αίτια της δυσλει­τουρ­γίας και σύμφωνα με τα έως τώρα ευρή­ματα των δύο υπη­ρε­σιών, δεν εντο­πί­στη­καν ενδεί­ξεις δολιο­φθο­ράς ή κυβερ­νο­ε­πί­θε­σης.

Όπως ανα­φέ­ρουν πλη­ρο­φο­ρίες, νωρίς το πρωί της Κυρια­κής 4/1 παρου­σιά­στηκε κρίσιμο τεχνικό πρό­βλημα στις επι­κοι­νω­νίες της Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, με απο­τέ­λε­σμα να κλείσει το ελλη­νικό FIR.

Το τεχνικό ζήτημα αφο­ρούσε την απώλεια της γραμμής επι­κοι­νω­νίας – ζεύξης μεταξύ του Πύργου Ελέγχου του αερο­δρο­μίου «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» και των κεραιών που βρί­σκο­νται στα Γερά­νεια Όρη, στα Μέγαρα.

Η βλάβη αυτή διέκοψε την ασύρ­ματη επι­κοι­νω­νία μεταξύ των ελεγ­κτών ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας και των πιλότων, η οποία είναι ζωτικής σημα­σίας για την καθο­δή­γηση των αερο­πλά­νων, και λόγω της αδυ­να­μίας δια­σφά­λι­σης της ασφά­λειας των πτήσεων, ελήφθη η απόφαση για το προ­σω­ρινό κλεί­σιμο του ενα­έ­ριου χώρου.

Το ερώτημα που θέτουν οι ειδικοί μετά το συμβάν είναι η απουσία ή η απο­τυ­χία των εφε­δρι­κών συστη­μά­των, προ­κει­μέ­νου μετά τη βλάβη στη ζεύξη να μην καθη­λω­θούν τα αερο­σκάφη.

Απο­κα­θί­στα­ται στα­διακά το πρό­βλημα στο FIR Αθηνών – Ξεκί­νη­σαν οι πτήσεις

Η λει­τουρ­γία των αερο­δρο­μίων άρχισε να απο­κα­θί­στα­ται στα­διακά μετά τη 13.00, με την πρώτη πτήση να ανα­χω­ρεί από τον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» με προ­ο­ρι­σμό την Κύπρο.

Μεγάλη ταλαι­πω­ρία των επι­βα­τών και συνω­στι­σμός

Την ίδια στιγμή, αξίζει να σημειω­θεί η μεγάλη ταλαι­πω­ρία που βιώνουν πολλοί επι­βά­τες από το πρωί της Κυρια­κής τόσο στον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών όσο και σε όλα τα ελλη­νικά αερο­δρό­μια της χώρας εξαι­τίας του σοβαρού τεχνι­κού προ­βλή­μα­τος που επη­ρέ­ασε τις ραδιο­ε­πι­κοι­νω­νίες των Κέντρων Ελέγχου Περιο­χής.

Λόγω του προ­βλή­μα­τος άμεσα επη­ρε­ά­στη­καν πτήσεις τόσο στο Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος όσο και στα υπό­λοιπα αερο­δρό­μια της χώρας, με καθη­λω­μένα αερο­σκάφη στην πίστα και ανα­βο­λές ανα­χω­ρή­σεων και αφίξεων.

Επι­βά­τες που έχουν συγκε­ντρω­θεί από νωρίς στους χώρους ανα­χω­ρή­σεων κάνουν λόγο για ώρες ανα­μο­νής στις ουρές, για συνω­στι­σμό αλλά και αβε­βαιό­τητα για την πραγ­μα­το­ποί­ηση των πτήσεών τους.

 Αερο­δρό­μια: Το πρό­βλημα στις πτήσεις

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι λίγο μετά τις 9 π.μ. ανε­στά­λη­σαν οι πτήσεις στον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών, εξαι­τίας τεχνι­κού ζητή­μα­τος στο σύστημα Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας που αφορά στο FIR Αθηνών.

Σε ανα­κοί­νωσή του, ο Διεθνής Αερο­λι­μέ­νας Αθηνών ανέφερε ότι «λόγω τεχνι­κού προ­βλή­μα­τος στο σύστημα Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας, όλες οι αφίξεις και οι ανα­χω­ρή­σεις από και προς τον Διεθνή Αερο­λι­μένα Αθηνών ανα­στέλ­λο­νται προ­σω­ρινά».

Όπως ανέ­φε­ραν πηγές της Υπη­ρε­σίας Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, το πρό­βλημα εντο­πί­στηκε στις συχνό­τη­τες της ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας, με τους Ελεγ­κτές Ενα­έ­ριας Κυκλο­φο­ρίας να το απο­δί­δουν σε παρω­χη­μέ­νες υπο­δο­μές.

Όπως επι­σή­μα­ναν συγκε­κρι­μένα, «για τη δια­σφά­λιση της από­λυ­της ασφά­λειας των πτήσεων, εξυ­πη­ρε­τεί­ται περιο­ρι­σμέ­νος αριθμός υπερ­πτή­σεων και έχουν επι­βλη­θεί περιο­ρι­σμοί στα ελλη­νικά αερο­δρό­μια, ενώ εκδό­θηκε σχετικό ΝΟΤΑΜ».

Από το υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών τόνιζαν ότι ορι­σμέ­νες συχνό­τη­τες που καλύ­πτουν τις ανάγκες του FIR Αθηνών αντι­με­τω­πί­ζουν δυσλει­τουρ­γίες, οι οποίες εξε­τά­ζο­νται σε συνερ­γα­σία με αρμό­διους εξω­τε­ρι­κούς φορείς.

ΟΤΕ για βλάβη στα αερο­δρό­μια: Δεν εντο­πί­στηκε τεχνικό πρό­βλημα στα κυκλώ­ματά μας

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ΟΤΕ διευ­κρί­νισε σχετικά με τη βλάβη στις ραδιο­συ­χνό­τη­τες επι­κοι­νω­νίας των ελλη­νι­κών αερο­δρο­μίων που προ­κά­λεσε «μπλακ άουτ» στις πτήσεις, πως σύμφωνα με τα πρώτα στοι­χεία από τους ελέγ­χους που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν οι τεχνι­κοί του οργα­νι­σμού, δεν έχει προ­κύ­ψει κάποιο τεχνικό πρό­βλημα που να αφορά τα κυκλώ­ματα του ΟΤΕ.

Ωστόσο, η εται­ρεία ξεκα­θά­ρισε πως παρα­μέ­νει σε διαρκή και στενή συνερ­γα­σία με τις αρμό­διες αρχές της Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρίας, παρέ­χο­ντας κάθε δυνατή τεχνική συν­δρομή.

Στόχος της συνερ­γα­σίας είναι ο ακριβής εντο­πι­σμός της πηγής του προ­βλή­μα­τος που προ­κά­λεσε την καθή­λωση των αερο­σκα­φών και η άμεση εξεύ­ρεση λύσης για την πλήρη απο­κα­τά­σταση της ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας στη χώρα.

Πηγή: vradini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.