Ειδήσεις

Εφιαλτική η κατάσταση στην Αυστραλία

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται. Στους 17 οι νεκροί. Φόβος για περισσότερους.

Εξακολουθούν να μαίνονται οι φονικές φωτιές στην Αυστραλία, που έχουν κατακάψει περισσότερα από 40 εκατομμύρια τμ εκτάσεων, ενώ σχεδόν καθημερινά δημιουργούνται νέες εστίες που εξαιτίας του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων εξαπλώνονται.

Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, καθώς πραγματοποιούνται μεγάλες εκκενώσεις πληθυσμών και εκτεταμένες επιχειρήσεις διάσωσης σε παραλιακές ζώνες.

Την ίδια στιγμή αρκετοί πολίτες εξακολουθούν να αγνοούνται με τον φόβο ότι μπορεί να έχουν παγιδευτεί και να είναι νεκροί, ενώ ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει, με τον τελευταίο απολογισμό να κάνει λόγο για 17 νεκρούς.

Η ανησυχία είναι μεγάλη για πολλούς ανθρώπους των οποίων η τύχη εξακολουθεί να αγνοείται ενώ πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

Nutmeg’s Crew@catgirl321

EMERGENCY 🌟 for efurryone hurt, suffering and trapped in devastating and the phenomenally brave firefighters battling the raging infernos 24/7💔😿 PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR PURR @frisky9

View image on TwitterView image on Twitter
See Nutmeg’s Crew’s other Tweets

Περισσότερες από 200 κατοικίες έχουν καταστραφεί και μερικά χωριά δεν είναι πλέον παρά ερείπια που καπνίζουν.

Οι πληροφορίες που φθάνουν από πολλές τουριστικές ζώνες της νοτιοανατολικής Αυστραλίας κάνουν λόγο για χιλιάδες παραθεριστές και ντόπιους που πέρασαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στριμωγμένοι στην άκρη της θάλασσας, αποκλεισμένοι από τις φλόγες.

Οι πυρκαγιές προκάλεσαν πολυάριθμες διακοπές της ηλεκτροδότησης, των τηλεφωνικών επικοινωνιών και του Ίντερνετ.

ONESSA Csender@Onessa_Cs

https://www.thesun.co.uk/news/10317573/where-are-australia-fires-map-bush-fires/ 
the situation is getting steadily worse 🙁

Australia fires map: Where are the fires in Australia?

HUNDREDS of fires have been found burning across Australia with the most extreme claiming lives. Authorities have warned of severe fire danger across the country. Here is where is affected. Austral…

thesun.co.uk

See ONESSA Csender’s other Tweets

Χαρά μικρής διάρκειας

Οι πυροσβέστες δυσκολεύθηκαν πολύ να διασώσουν ανθρώπους σε απομονωμένες ζώνες: «Δεν μπορέσαμε να έχουμε οδική ούτε αεροπορική πρόσβαση σε ορισμένα μέρη, είναι υπερβολικά επικίνδυνο και δεν μπορούμε να φθάσουμε εκεί ούτε οι άνθρωποι μπορούν να φύγουν απ’ αυτές τις ζώνες», δήλωσε ο επικεφαλής των πυροσβεστών της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμονς.

Οι στρατιωτικοί εκφράζουν φόβους πως μπορεί να χρειαστούν ημέρες για να φθάσουν σε ορισμένες πολύ απομονωμένες περιοχές.

Μια καλή είδηση ήρθε ωστόσο από την παραλιακή τουριστική πόλη Μαλακούτα, όπου 4.000 άνθρωποι, που ήταν αποκλεισμένοι στην παραλία και προστατεύονταν από πυροσβεστικά οχήματα, κατέστη δυνατόν να διασωθούν χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Princess Cow🐄🦊@runawaycow

Images https://twitter.com/somers3927/status/1212584182494285830 

Glen MOREY@somers3927

This is the Wingan Fire just before we had to leave due to fading light on Sunday afternoon. It made it to the coast that night and now into Mallacoota.

Embedded video

See Princess Cow🐄🦊‘s other Tweets

«Ο κόσμος επευφημούσε τους πυροσβέστες στο τέλος της επιχείρησης αυτής», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο Άντριου Κρισπ, επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης της Πολιτείας της Βικτόρια.

Οι αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η Μαλακούτα να παραμείνει για εβδομάδες αποκομμένη από τον κόσμο. Έχουν αρχίσει ρίψεις τροφίμων και ένα πλοίο φορτωμένο με τρόφιμα για δύο εβδομάδες πρόκειται να φθάσει εκεί σήμερα.

Διασώστες εξέτασαν τους τραυματίες και απομάκρυναν αυτούς που είχαν ανάγκη επιπλέον φροντίδας μεταφέροντάς τους σ’ ένα πλωτό ιατρικό κέντρο με 25 κλίνες στα ανοικτά της ακτής.

Ωστόσο η χαρά ήταν μικρής διάρκειας για πολυάριθμους κατοίκους των περιχώρων, οι οποίοι βρήκαν τα σπίτια τους εντελώς κατεστραμμένα.

Kim Blue Wave Possible 2020@Luvnediting

@GavinNewsom
As Californians we understand the fear of fires, and Australia is burning to the ground. Is there anything CA can do to help? Maybe send the 747 Water Birds to do water drops?
It seems we should help if we can… https://twitter.com/_SJPeace_/status/1212593737701965824 

StanceGrounded@_SJPeace_

Another one of Maluabay beach in Australia.

People forced to seek refuge on a beach.

LOOK AT THIS! Looks like end of times.

And people still out here denying Climate Change.

THIS SH*T IS NO JOKE!

My prayers are with the people of Australia 💔🙏🏽🤲🏽😭

Embedded video

See Kim Blue Wave Possible 2020’s other Tweets

«Καταστροφή για όλους»

Ο Γκάρι Χίντον, ένας κάτοικος της πόλης Κομπάργκο στη Νέα Νότια Ουαλία, κατάφερε να διαφύγει από τις φλόγες χθες, Τρίτη, το πρωί.

Στη συνέχεια επέστρεψε στην πληγείσα πόλη για να διαπιστώσει πως το σπίτι του πατέρα του είναι σε μεγάλο μέρος άθικτο, αλλά πολυάριθμα κτίρια έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.

«Είναι καταστροφή για όλους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Λιγότερο ακραίες θερμοκρασίες και λιγότερο ισχυροί άνεμοι προσέφεραν σήμερα μια ανάπαυλα στους πυροσβέστες, όμως από το Σάββατο οι συνθήκες αναμένεται να ευνοήσουν και πάλι την προέλαση των πυρκαγιών.

QuickTake by Bloomberg

@QuickTake

A state of emergency has been declared in New South Wales starting Friday for 7 days due to the .

The Australian Defence Force has been mobilized to evacuate people and help resupply communities cut off by the

Embedded video

QuickTake by Bloomberg

@QuickTake

“Our house is gone. It’s completely burnt.”

400+ homes in Australia have burned down this week, according to @NSWRFS. Tourists have been told to evacuate the coast of New South Wales

Embedded video

32 people are talking about this

«Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι τουλάχιστον εξίσου κακές με χθες», δήλωσε η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι αρχές εκφράζουν επίσης ανησυχίες μετά το ξέσπασμα χθες, Τρίτη, νέων πυρκαγιών σε ορεινές περιοχές.

«Πολλοί άνθρωποι παραθερίζουν σ’ αυτές τις ζώνες», δήλωσε ο Άντριου Κρισπ. «Θα κάνουμε τις πυρκαγιές αυτές προτεραιότητά μας και θα τους επιτεθούμε όσο πιο δυνατά μπορούμε».

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 17 άνθρωποι και περισσότερες από 1.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί από την αρχή της περιόδου των πυρκαγιών τον Σεπτέμβριο. Περίπου 55 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, δηλαδή έκταση μεγαλύτερη από τη Δανία ή την Ολλανδία.

Jackal@Jackalblog

Could you let us know how many ADF personnel are currently deployed to help with the @lindareynoldswa? https://twitter.com/lindareynoldswa/status/1212585225949077510 

Linda Reynolds

@lindareynoldswa

Evacuation plans for #Mallacoota are underway, as #YourADF works with emergency services to prepare transferring people to HMAS Choules tomorrow AM.

Commanding Officer of Choules, CMDR Houlihan, led the ADF team onshore today to provide timely and relevant support.

View image on Twitter
View image on Twitter
See Jackal’s other Tweets

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν πως ο καπνός, που προκαλείται από τις τελευταίες πυρκαγιές, διέσχισε τη θάλασσα της Τασμανίας και έχει φθάσει στη Νέα Ζηλανδία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον δέχεται πολλές επικρίσεις. Ο πρωθυπουργός έφυγε για διακοπές στη Χαβάη τον Δεκέμβριο, την ώρα που η κρίση των πυρκαγιών κορυφωνόταν.

Ο Μόρισον επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του στην κερδοφόρα, αλλά πολύ ρυπογόνα αυστραλιανή βιομηχανία του άνθρακα, ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας στον πλανήτη θεωρείται πως εξηγεί γιατί η φετινή περίοδος των πυρκαγιών είναι σφοδρότερη παρά ποτέ άλλοτε.

Lord of the Blondes@ek_nicholls

My brother just sent me this video from yesterday at where him and the rest of my family were stranded.

Embedded video

6,188 people are talking about this

Η οικολογική καταστροφή και τα ζώα που πεθαίνουν αβοήθητα

Περισσότερα από 1.300 σπίτια που έχουν μετατραπεί σε αποκαΐδια, τουλάχιστον 22 νεκροί και μισό δισ. νεκρά ζώα είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις πυρκαγιές που μαίνονται -πολλές, εκτός ελέγχου πια- σε αρκετές περιοχές της Αυστραλίας, με τη χώρα να γνωρίζει ανείπωτο πόνο και τον πλανήτη να κοιτά ανήμπορος την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται.

Οι αριθμοί είναι πραγματικά σοκαριστικοί. Υπολογίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο που ξέσπασπαν οι πρώτες φωτιές έως σήμερα, έχει απανθρακωθεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση διπλάσια από αυτή του Βελγίου. Σχεδόν 500 εκατ. ζώα, ανάμεσά τους θηλαστικά, πτηνά και ερπετά, έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτίμηση που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Ενδεικτικό είναι ότι το 30% του οικοσυστήματος των κοάλα, του ζώου-εμβλήματος της Αυστραλίας, έχει εξαφανιστεί.

Κοάλα σώθηκαν από τις φωτιές στην Αυστραλία

Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές πλήττουν τη χώρα που αποτελεί «σπίτι» για 244 είδη ζώων, μεταξύ αυτών και τα κοάλα, τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού σε όλο τον κόσμο. Η Αυστραλία κατέχει ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ, εκείνο του υψηλότερου ποσοστού γηγενών θηλαστικών που εξαφανίζονται σταθερά τα τελευταία 200 χρόνια.

Ο Crystal Kolden, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο, ο οποίος μελέτησε τις φωτιές στην Τασμανία το 2018, δήλωσε ότι «οι πυρκαγιές στην Αυστραλία θα έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στην άγρια ζωή». «Δεν θα έχουμε ασφαλή εκτίμηση για το πόσο κακό έκαναν, ούτε χρόνια μετά», σημειώνει και συμπληρώνει πως ενώ κάποια οικοσυστήματα, όπως τα δάση ευκαλύπτων, μπορούν να επανέλθουν μετά από φωτιές, υπάρχουν και άλλα, χαμηλής βλάστησης, που κατάφεραν να επιβιώσουν από την εποχή των δεινοσαύρων και όμως μπορεί να μην επανέλθουν ποτέ μετά από αυτές τις φωτιές, καθώς δεν είναι ανθεκτικά σε αυτές.

Σαν να μην υπάρχει επιστροφή, η Αυστραλία καταγράφει υψηλές θερμοκρασίες – ρεκόρ, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο το έργο των πυροσβεστών. Στο μεταξύ, οι νεκροί έχουν φτάσει τουλάχιστον τους 22, η κυβέρνηση «ρίχνει» 3.000 εφέδρους στη μάχη με τις φλόγες και είναι κανείς να απορεί τι άλλο πρέπει να δούμε οι άνθρωποι για να καταλάβουμε ότι καταστρέφουμε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Το οξυγόνο μας, το σπίτι μας, τη ζωή μας την ίδια.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου