Ρεπορτάζ

Επενδυτική καταιγίδα στην ξενοδοχειακή αγορά Ρόδου-Κρήτης

Σε επενδυτικό οργασμό βρίσκεται ο ξενοδοχειακός τομέας στη Ρόδο και την Κρήτη, δύο περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία υπολογίζεται ότι στα δύο νησιά θα λειτουργήσουν το 2018 πάνω από 10.000 νέες κλίνες και συγκεκριμένα 5.000 νέες κλίνες στη Ρόδο και 5.000 νέες κλίνες στην Κρήτη.
Πιο αναλυτικά, στη Ρόδο για το 2018 αναμένεται η μεγάλη επιστροφή του ξενοδοχείου Capsis, στην Ιξιά, με 600 δωμάτια, μετά την εξαγορά του από τον επιχειρηματία Κούτρα.
Επίσης θα λειτουργήσει στο Κιοτάρι το ξενοδοχείο MAYIA του Ομίλου Χατζηλαζάρου, το οποίο θα διαθέτει 250 δωμάτια. Νέο ξενοδοχείο θα λειτουργήσει στο νησί και ο όμιλος Μηνέττου.
Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο 330 δωματίων στο Γεννάδι, ενώ προγραμματίζει τη λειτουργία ακόμη ενός ξενοδοχείου στην ευρύτερη περιοχή για το 2019. Επίσης η Atlantica θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο Sensatori, δυναμικότητας περίπου 400 δωματίων.
Με βάση στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος έως και το 2016 λειτουργούσαν στη Ρόδο 39 ξενοδοχεία 5 αστέρων, δυναμικότητας 9.895 δωματίων με 20.450 κλίνες.
Για να καλυφθεί η αυξανόμενη προφορά, ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί νέα αύξηση της ζήτησης.
Υπολογίζεται ότι για τη Ρόδο π.χ. για να καλυφθούν οι 5.000 νέες κλίνες πρέπει να σημειωθεί αύξηση αφίξεων κατά 150.000 επισκέπτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργο Ματσίγκο.
Για το 2018 εκτιμάται ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, όπως αναφέρουν στη «Ν» ξενοδοχειακοί παράγοντες, ωστόσο το ερώτημα είναι τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια καθώς οι ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία αρχίζουν να κερδίζουν το χαμένο έδαφος των δυο προηγούμενων ετών.
Αναφορικά με την Κρήτη, μιλώντας πρόσφατα στο 13ο Πανελλήνιο συνέδριο «Αλουμίνιο & Κατασκευές», ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης είπε ότι δημιουργούνται αυτή την περίοδο περισσότερες από 5.000 σύγχρονες κλίνες 5στερων ξενοδοχείων και η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τα επόμενα 5 χρόνια με συνεχιζόμενη καλή πορεία στον τουρισμό οι νέες κλίνες θα φτάσουν στις 25.000.
Αυτή την περίοδο στην Κρήτη μεταξύ άλλων κατασκευάζεται μία νέα μονάδα από τον όμιλο Καράτζη.
Ειδικότερα, δίπλα στο ξενοδοχείο 5 αστέρων Nana Beach, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία ξεκίνησε την κατασκευή του νέου ξενοδοχείου, 120 δωματίων, Nana Imperial, στη Χερσόνησο. Σχεδόν όλες οι σουίτες και οι βίλες θα έχουν ιδιωτικές πισίνες.
Το ξενοδοχείο θα αρχίσει να λειτουργεί τον Απρίλιο του 2018. Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει ένα ακόμη ξενοδοχείο 350 δωματίων σε παραθαλάσσιο ακίνητο 140 στρεμμάτων, στην Ιεράπετρα του Λασιθίου.
Ο Όμιλος Hersonissos Group of Hotels, ο οποίος διαθέτει και λειτουργεί 7 ξενοδοχεία στην περιοχή της Χερσονήσου, ξεκίνησε από φέτος το καλοκαίρι τη λειτουργία του πεντάστερου Abaton Resort 150 δωματίων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25-30 εκατ. ευρώ
Παράλληλα κατασκευάζεται ένα νέο 5άστερο ξενοδοχείο 650 κλινών, στη θέση «Μαδαρός» στο Ρέθυμνο, από τον όμιλο Vantaris Hotels της οικογένειας Σταύρου Bανταράκη.
Ένα νέο 5άστερο ξενοδοχειακό συγκρότημα δυναμικότητας 776 κλινών σε 295 δωμάτια και bungalows, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Πιλότος Α.Ε.», αναγείρεται επίσης στη θέση «Μαδαρός» στην ευρύτερη τοποθεσία «Πετρές», κοντά στον oικισμό Καρωτής Δήμου Ρεθύμνου. Ακόμη ο όμιλος Μαθιουλάκη, που λειτουργεί το 5άστερο ξενοδοχείο «Minoa Palace Resort & Spa» στον Πλατανιά Χανίων, κατασκευάζει νέα πεντάστερη μονάδα δυναμικότητας 690 κλινών στην περιοχή του Σκουτελώνα Κολυμβαρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου