Τοπικές Ειδήσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων στη Ρόδο

Η Ρόδος είναι σε θέση πλέον να αλλάξει επίπεδο στο θέμα της κρουαζιέρας και να γίνει το λιμάνι που θα έχει προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους!
Αυτό δήλωσε στη «δημοκρατική» ο διευθύνων σύμβουλος της Five Senses Consulting, σύμβουλος Κρουαζιέρας στο Υπουργείο Τουρισμού Ελλάδας και σύμβουλος Ανάπτυξης Κρουαζιέρας για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου (και ειδικά για τη Ρόδο) κ. Ιωάννης Μπρας, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, η Ρόδος μπορεί να δέχεται πλοία καθ’ όλο το χρόνο με παράλληλη ανάπτυξη στο μοντέλο της οικονομίας και της αγοράς, αφού πλέον, κατατάσσεται στα δημοφιλή λιμάνια σε διεθνές επίπεδο.
Ξεκινώντας από την ‘αποτίμηση’ της φετινής χρονιάς για την κρουαζιέρα στη Ρόδο, υπογράμμισε τα εξής:
«Αν και η σεζόν για την κρουαζιέρα είναι ακόμη σε εξέλιξη –κάτι πάρα πολύ ευχάριστο, αφού και το μήνα Νοέμβριο θα έχουμε αρκετές προσεγγίσεις από διάφορες εταιρείες- μιλάμε για μία νέα εποχή σε αυτό τον τομέα. Βεβαίως, δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμη συγκρίσεις με το 2019, αλλά σε σχέση με άλλες χρονιές και ειδικά με το 2020, καταγράφτηκε μια τεράστια στροφή και αύξηση.
Αυτό που αναμένουμε τώρα, είναι ότι το 2022 θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην κρουαζιέρα και σε αυτό έχει συμβάλει, η καθιέρωσή της ως ένα από τα πιο ασφαλή μέσα για διακοπές, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα, πρόσφατα το γκρουπ της εταιρείας Royal Caribbean, ανακοίνωσε ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο: ότι δηλαδή σε δείγμα 500.000 ταξιδιωτών, είχαν μόλις 150 περιπτώσεις με κρούσματα κορωνοϊού (που σημαίνει ότι είναι ένα ποσοστό της τάξης του 0,0003%!!!) Πέραν τούτου, τα μισά από αυτά τα κρούσματα, εντοπίστηκαν πριν την επιβίβαση στο πλοίο, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για να κάνει κάποιος εκδρομή με κρουαζιερόπλοιο. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2021, οι περιπτώσεις που χρειάστηκαν να νοσηλευτούν κάποιοι ταξιδιώτες με κορωνοϊό, ήταν ελάχιστες. Αυτά, μας δίνουν το δικαίωμα να πούμε ότι η κρουαζιέρα έχει ανέβει πάρα πολύ στις προτιμήσεις των εκδρομέων σε παγκόσμιο επίπεδο –κυρίως φέτος και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, ήταν από τις πρώτες χώρες που από πέρσι τον Φεβρουάριο είχε ανακοινώσει ότι ήταν έτοιμη, με αυστηρά πρωτόκολλα και μέτρα προστασίας να ανοίξει την κρουαζιέρα. Η Ρόδος είναι από τα λιμάνια – προορισμούς που είχαν ετοιμάσει και συμφωνήσει το σχέδιο για να υποδεχτούν τα κρουαζιερόπλοια, με μία ευρύτερη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών, φορέων κ.λπ., κάτι που έδωσε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Βεβαίως, αυτή την περίοδο υπάρχει μια αύξηση σε κρούσματα σε όλο τον κόσμο, αλλά για εμάς είναι σημαντικό να βλέπουμε τι θα γίνει τους επόμενους μήνες και να προετοιμαζόμαστε. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κρουαζιέρα, όταν ξεκίνησαν να βγάζουν προς πώληση πακέτα με κρουαζιέρες για το 2022 και 2023, είδαν τις πωλήσεις τους να εκτινάσσονται, κυριολεκτικά! Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει και να κάνει τουρισμό μέσω κρουαζιέρας.
Ο προβληματισμός που κυριαρχεί αυτή την περίοδο είναι πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με την κρουαζιέρα για ταξίδια πάνω από 20 ημέρες. Στην Ελλάδα οι κρουαζιέρες είναι είτε 7 είτε 14 ημερών το μέγιστο –άρα δεν μας επηρεάζει σημαντικά».
Όσον αφορά στις πληρότητες, ο κ. Μπράς ανέφερε πως φέτος ανήλθαν στο 65 – 70%, με ανοδική τάση. Το θέμα με τις πληρότητες ήταν μία πολύ σοβαρή παράμετρος που απασχόλησε τις αρχές και τους αρμοδίους της χώρας μας εξ αρχής λόγω της πανδημίας, αλλά τα ποσοστά ανεβαίνουν σταδιακά.
ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΤΑΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Ο κ. Μπρας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ρόδος θα έχει προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων μέχρι το τέλος του 2021 ενώ η νέα σεζόν, ξεκινάει ακριβώς την 1η Ιανουαρίου του 2022!
«Αυτό σημαίνει ότι η Ρόδος, περνάει πλέον σε μια νέα κατηγορία: στην κατηγορία των λιμανιών για προσεγγίσεις όλο τον χρόνο! Αυτή άλλωστε είναι η οδηγία του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη με την αρωγή και στήριξη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου –με την ευρύτερη πάντοτε, συνεργασία όλων των αρχών και τοπικών φορέων. Το σχέδιο είναι αυτό και είναι σημαντικό: από τη στιγμή που θα τεθεί σε εφαρμογή, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της τοπικής αγοράς και οικονομίας ενώ θα δώσει το κίνητρο και το έναυσμα να δουν οι ταξιδιώτες, μία άλλη μορφή της Ρόδου –ολόκληρο το χρόνο και όχι μόνον τους καλοκαιρινούς μήνες. Μην ξεχνάτε ότι σύμφωνα με τα στατιστικά, άνω του 50% των ταξιδιωτών κρουαζιέρας επιστρέφουν σε έναν προορισμό ως τουρίστες για διακοπές. Συνεπώς, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα».
Τέλος, τα μηνύματα για το 2022 είναι πολύ θετικά ενώ αναμένονται στη Ρόδο και άλλες εταιρείες κρουαζιέρας. Αυτό σημαίνει πως η κατάσταση οδεύει προς μια ‘ομαλοποίηση’ του προγραμματισμού με τα δεδομένα του κλάδου.
«Μπαίνουμε σιγά σιγά σε ρυθμούς κανονικότητας στην κρουαζιέρα ενώ από την επόμενη εβδομάδα, ξεκινάμε συζητήσεις για προσεγγίσεις και από νέες εταιρείες που θέλουν να βάλουν στο πρόγραμμά τους την Ρόδο από το 2023 και για τα επόμενα χρόνια. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μας, η κρουαζιέρα επιστρέφει πλέον δυναμικά και με την αγαστή συνεργασία της δημοτικής αρχής Ρόδου, του Λιμενικού Ταμείου αλλά και των λοιπών φορέων, θα έχουμε τα μέγιστα αποτελέσματα για το 2022. Η Ρόδος είναι έτοιμη και είναι παρούσα στις εξελίξεις!» κατέληξε ο κ. Μπρας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου