ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εμπρηστικός Ακάρ : Είμαστε έτοιμοι με 60 πλοία

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ακάρ

Σε νέες ακραί­ες προ­κλή­σεις προ­χώ­ρη­σε η Τουρ­κία, μέσω του υπουρ­γού Άμυ­νας Χου­λου­σί Ακάρ το­νί­ζο­ντας πως «60 πλοία του τουρ­κι­κού στό­λου βρί­σκο­νται σε επα­γρύ­πνη­ση, ενώ τα αε­ρο­σκά­φη μας βρί­σκο­νται στους αι­θέ­ρες».

Μι­λώ­ντας σε στρα­τιω­τι­κή ακα­δη­μία στην Άγκυ­ρα, ο κ. Ακάρ υπο­στή­ρι­ξε πως «η μόνη λύση να λυθεί το ζή­τη­μα της Ανα­το­λι­κής Με­σο­γεί­ου είναι να έρθει η Ελ­λά­δα και να μι­λή­σει με την Τουρ­κία, αφή­νο­ντας τους εγω­ι­σμούς και τις κα­κο­μα­θη­μέ­νες συ­μπε­ρι­φο­ρές».

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας είχε δη­λώ­σει επί­σης ότι η χώρα του δεν πρό­κει­ται να επι­τρέ­ψει κα­νέ­να τε­τε­λε­σμέ­νο για τη χώρα του αφή­νο­ντας αιχ­μές κατά της Γαλ­λί­ας.

«Ορι­σμέ­νες χώρες, χωρίς να βλέ­πουν την ισχύ και το μπόι τους, προ­σπα­θούν να παί­ξουν ρό­λους στην ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο. Αυτοί οι δρό­μοι που είναι αδιέ­ξο­δοι. Έρ­χο­νται από χι­λιά­δες μίλια μα­κριά, αλλά σε κα­νέ­ναν εδώ δεν μπο­ρούν να θέ­σουν κα­νό­νες. Δεν εγκα­τα­λεί­που­με ούτε πα­ρα­χω­ρού­με τα δι­καιώ­μα­τά μας και το δίκιο μας. Όλοι πρέ­πει να γνω­ρί­ζουν την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τά μας σε αυτό το θέμα. Ανα­μέ­νου­με ιδιαί­τε­ρα από τους τρί­τους να είναι αντι­κει­με­νι­κοί, αμε­ρό­λη­πτοι και χωρίς προ­κα­τα­λή­ψεις».

«Μόνη λύση ο διά­λο­γος Ελ­λά­δας-Τουρ­κί­ας»

Πα­ράλ­λη­λα, ο Χου­λου­σί Ακάρ δή­λω­σε ότι δεν πρό­κει­ται να υπάρ­ξει καμία πα­ρα­χώ­ρη­ση στο θέμα της Ανατ. Με­σο­γεί­ου κι ότι μόνο ένα πράγ­μα μπο­ρεί να γίνει:

«Να έρθει η Ελ­λά­δα να μι­λή­σου­με, να συ­να­ντη­θού­με. Μέσω δια­λό­γου, μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων, θα προ­κύ­ψουν λύ­σεις με λο­γι­κούς και έξυ­πνους τρό­πους δρά­σης και θα γί­νουν απο­δε­κτές. Εκτός από αυτό, με εγω­ι­σμούς, κα­κο­μα­θη­μέ­νες συ­μπε­ρι­φο­ρές και λέ­γο­ντας πως ‘ό,τι λέω εγώ θα γί­νε­ται πάντα’… όχι αυτό δεν μπο­ρεί­τε να επι­βάλ­λε­τε να γίνει απο­δε­κτό».

«Φρένο» από Πο­μπέο στις τουρ­κι­κές προ­κλή­σεις

Την ώρα πά­ντως που η γει­το­νι­κή χώρα κλι­μα­κώ­νει τις προ­κλή­σεις της με νέα εμπρη­στι­κή ρη­το­ρι­κή και κι­νή­σεις που δυ­να­μι­τί­ζουν την έντα­ση με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και Τουρ­κί­ας,  ο αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ, Μάικ Πο­μπέο έσπευ­σε χθες, να στεί­λει μή­νυ­μα προς την Άγκυ­ρα, κα­ταγ­γέλ­λο­ντας τις προ­κλη­τι­κές μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειές της.

«Η Ελ­λά­δα απο­τε­λεί πυ­λώ­να της στα­θε­ρό­τη­τας στην πε­ριο­χή» τό­νι­σε ο κ. Πο­μπέο, επι­ση­μαί­νο­ντας εκ νέου το άρι­στο επί­πε­δο των δι­με­ρών σχέ­σε­ων με­τα­ξύ Ελ­λά­δας και ΗΠΑ.

Σύμ­φω­να με δι­πλω­μα­τι­κές πηγές, στην εν λόγω επι­στο­λή, προς τον Νίκο Δέν­δια, ο Πο­μπέο υπο­γραμ­μί­ζει ότι οι ΗΠΑ «απο­δο­κι­μά­ζουν» τις συ­νε­χι­ζό­με­νες τουρ­κι­κές έρευ­νες σε πε­ριο­χές στις οποί­ες η Ελ­λά­δα έχει δυ­νη­τι­κή δι­καιο­δο­σία. Προ­σθέ­τει ότι αυτές οι μο­νο­με­ρείς ενέρ­γειες το μόνο που πε­τυ­χαί­νουν είναι την αύ­ξη­ση της έντα­σης στην πε­ριο­χή και το­νί­ζει ότι οι απει­λές, οι προ­σπά­θειες εκ­φο­βι­σμού και εξα­να­γκα­σμού, καθώς και οι στρα­τιω­τι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, δεν θα επι­λύ­σουν την έντα­ση στην Ανα­το­λι­κή Με­σό­γειο.

Επί­σης, ο αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ επαι­νεί τη θέση της Ελ­λά­δας, η οποία, όπως χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά ανα­φέ­ρει, επι­θυ­μεί την επί­λυ­ση των δια­φο­ρών μέσω του δια­λό­γου και πάντα με βάση το Διε­θνές Δί­καιο, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι η χώρα μας συ­νε­χί­ζει να παίρ­νει όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για την απο­φυ­γή ενός θερ­μού επει­σο­δί­ου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.