Ειδήσεις

ΝΟΤΑΜ για την Καλόλιμνο από την Αγκυρα

Χθες, η Τουρκία την ώρα που οι ελληνικές Αρχές έδιναν μάχη μέσα στην νύχτα ,αμέσως μετά τον συναγερμό που σήμανε για τη βύθιση του πλοιαρίου στην Καλόλιμνο εξέδωσαν τη ΝΟΤΑΜ Α 5482/17 (στις 02:57) με την οποία προκλητικά δηλώνουν ότι περιοχή ανήκει σε τουρκική ζώνη ευθύνης και αρμοδιότητας.

Η Τουρκική ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζεται ο καθορισμός από την Ελλάδα των ορίων της περιοχής ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης με αναφορά στο FIR Αθηνών. Διατυπώνεται μάλιστα ο ισχυρισμός ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε για την Έρευνα και Διάσωση, επικαλύπτει μέρος της τουρκικής θαλάσσιας ζώνης ευθύνης για SAR (SRR), όπως έχει κατατεθεί στον ΙΜΟ και έχει περιληφθεί στο ΙΜΟ’s Global SAR plan.

Και δημιουργώντας προβλήματα αλλά και σύγχυση σε όλα τα παραπλέοντα σκάφη, η Τουρκία ζήτησε μέσα στην νύκτα  ο συντονισμός της επιχείρησης να περάσει στις τουρκικές αρχές .

Ο συναγερμός είχε σημάνει στην 01:00 τα ξημερώματα όταν οι ελληνικές Αρχές ειδοποιήθηκαν για το ναυάγιο και εξέδωσαν αμέσως την ΝΟΤΑΜ 2918/17 για άμεση έναρξη επιχείρησης SAR καλώντας όλες τις ιδιωτικές «μονάδες» που βρίσκονται στην περιοχή να συντονιστούν  με το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) καθώς η περιοχή του ναυαγίου βρίσκεται εντός του FIR Αθηνών και συνεπώς οι μόνες αρμόδιες Αρχές είναι οι ελληνικές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία διεκδικεί άσκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων, όπως είναι η SAR ακόμη και σε περιοχές που καταφανώς δεν θα μπορούσε να είναι σε τουρκική ζώνη ευθύνης. Οι μεθοδεύσεις αυτές όμως εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25 μεσημβρινό ώστε ο μεγαλύτερος αριθμός των ελληνικών νησιών να εγκλωβισθεί (αρχικά) σε ζώνη άσκησης κυριαρχικών αρμοδιοτήτων από την Τουρκία.

liberal.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου