Ειδήσεις

Ενδιαφέροντα στοιχεία/συμπεράσματα του Πολυδυνάμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Καλύμνου

Ενδιαφέροντα στοιχεία με εκτιμήσεις/ συμπεράσματα του Πολυδυνάμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Καλύμνου παρουσιάστηκαν στη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες  Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017, στο ισόγειο του Αναγνωστηρίου για την μέχρι τώρα πιλοτική του λειτουργία του.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Κωνσταντίνα Ρίγλη (κοινωνική λειτουργό)  και  Κων/νο Καπρουσιούτη (ψυχολόγο) ,θεραπευτικό προσωπικό του Πολυδύναμου Κέντρου ΚΕΘΕΑ Καλύμνου, την  Αθηνά Λιοδάκη υπεύθυνη του Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, τον Μιχάλη Σκουλά υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ Αριάδνη,και τον  Αχιλλέα Ρούσσο υπεύθυνο του Τομέα Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ

Σύντομους χαιρετισμούς εκ μέρους τους Δημάρχου Καλυμνίων απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Σάκης Τηλιακός και εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου ,ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μιχάλης Μπούκης.

Τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ έκανα ειδική αναφορά και ευχαρίστησαν το μεγάλο  ευεργέτη της Καλύμνου και τον άνθρωπο που χρηματοδοτεί για μία πενταετία το θεραπευτικό προσωπικό, το Γιάννη Χαλίκο  καθώς και τους εθελοντές και φίλους του ΚΕΘΕΑ Καλύμνου που συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην απρόσκοπτη λειτουργία του Πολυδυνάμου Κέντρου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το έργο και οι υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ καθώς και τα αρχικά συμπεράσματα από την πιλοτική του λειτουργία στο νησί,

Το πολυδύναμο Κέντρο Καλύμνου πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία στην Κάλυμνο με στόχο την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, συμβουλευτική και υποστήριξη και θεραπεία, υπηρεσίες επανένταξης, δράσεις ευαισθητοποίησης.

Από τη μέχρι σήμερα προσέλευση των άμεσα (40 ξεχωριστά άτομα) και των έμμεσα/ μέλη οικογένειας (46 ξεχωριστά άτομα) εξυπηρετούμενων, προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα:

-Πολύ μικρή ηλικία έναρξης χρήσης (9 -15 έτη) παράνομων ουσιών

-Σημαντικό ποσοστό (55%) πρόωρης σχολικής εγκατάλειψης από τους χρήστες .

– Μεγάλο ποσοστό ανεργίας (82%), ενώ το 52,2% από τους απασχολούμενους είναι ανειδίκευτοι.

-Έλλειψη ενημέρωσης τόσο των χρηστών όσο και των οικογενειών τους για θέματα υγείας σχετιζόμενα με τη χρήση (Ηπατίτιδα Β-C,HIV).

-Συννοσηρότητα –συνύπαρξη χρήσης στο οικογενειακό περιβάλλον.

–Μεγάλο ποσοστό (85%) εμπλοκής με το νόμο

Από τα παραπάνω προκύπτει:

-Η ανάγκη μόνιμης και σταθερής παρουσίας υπηρεσιών συμβουλευτικής και θεραπείας νόμιμων και παράνομων εξαρτήσεων στο νησί.

-Αναγκαιότητα προγραμμάτων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης σε μικρές ηλικιακές ομάδες.

-Μεγαλύτερη δικτύωση υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πρόνοιας για καλύτερη κινητοποίηση και αποτελεσματικότερη θεραπευτική παρέμβαση.

-Δημιουργία προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων.

-Συστηματικότερος υγειονομικός έλεγχος των χρηστών.

Στόχος του Πολυδύναμου Κέντρου Καλύμνου είναι στο άμεσο διάστημα να ξεκινήσει δράσεις που θα αφορούν στην πρόληψη και ήδη στις 3-5 Νοεμβρίου 2017 έχει οργανωθεί ένα τριήμερο βιωματικό σεμινάριο με τη συνεργασία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου και τη συμμετοχή του Τομέα Πρόληψης ΚΕΘΕΑ και του Συμβουλευτικού Κέντρου Ρόδου – ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.

«Το σύνθημα του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή χρονιά είναι το “Χωρίς Εσένα Αποκλείεται” και αυτό σημαίνει ότι όλοι μαζί μαχόμαστε για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις, για καθαρές σχέσεις και στην περίπτωση μας για ένα νησί, μια κοινότητα που όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να αλλάξει την κουλτούρα σχετικά με τις εξαρτήσεις, ενάντια στο στίγμα και στον κοινωνικό αποκλεισμό».

Μετά τις παρουσιάσεις από τα στελέχη ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση, με ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το ακροατήριο.

.kalymnos-news.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου