Ειδήσεις

Ο Δήμος θα επιβάλει νέους φόρους αν καταργηθεί ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

Μάχη για τη διατήρηση του Δημοτικού Φόρου  θα  δώσει ο Δήμος Ρόδου.  Σε συνέντευξη  τύπου χθες, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε πως θα χρησιμοποιηθεί όλο το νομικό οπλοστάσιο του Δήμου στη μάχη που θα δοθεί  στο ΣτΕ, την επόμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τον ΔΗΦΟΔΩ ως «τον πιο σημαντικό αιμοδότη και υποστηρικτή της δωδεκανησιακής  ανάπτυξης».
Αν όμως η  μάχη χαθεί τότε, όπως δήλωσε ο κ. Φ.  Χατζηδιάκος,  θα ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση των δημοτικών τελών προκειμένου να συγκεντρωθούν οι πόροι που χρειάζονται για  την προβολή της Ρόδου στο εξωτερικό, για τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ και για άλλες δράσεις.
Σημειώνεται πως  η διατήρηση του Δημοτικού Φόρου ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με το διοικητικό συμβούλιο του τμήματος Δωδεκανήσου του  Οικονομικού Επιμελητηρίου παρουσία του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη.
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος χαρακτήρισε ανιστόρητο τον υπουργό Ανάπτυξης για  τις δηλώσεις του περί κατάργησης του  φόρου που χρονολογείται από την εποχή της κατοχής από τους Βρετανούς!
Ο δήμαρχος ακόμη τόνισε πως είναι ύποπτη η συγκεκριμένη ανακοίνωση μια εβδομάδα πριν εξεταστεί η συνταγματικότητα του Δημοτικού Φόρου  από την Ολομέλεια του ΣτΕ.
«Το θέμα είναι σοβαρό και ταλανίζει την τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια.  Με  δικαστικές αποφάσεις στο παρελθόν κρίθηκε συνταγματικός  ο ΔΗΦΟΔΩ. Υπήρξαν όμως αμφισβητήσεις. Συστάθηκε επιτροπή που  ασχολήθηκε με τις στρεβλώσεις του Δημοτικού Φόρου. Θεωρώ πως είναι ο πιο σημαντικός αιμοδότης της ανάπτυξης του νομού. Αν υπάρχουν επιφυλάξεις για την αξιοποίηση των εσόδων που έχουμε από αυτόν,  θα μπορούσαμε με συνεννόηση, να καταλήξουμε σε μια λύση.  ΔΗΦΟΔΩ πληρώνουν όλοι. Έχουμε στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως το 60% των εσόδων προέρχονται  από το Καζίνο και  μεγάλες εταιρείες  που εδρεύουν στην Αθήνα ή άλλες πόλεις και παρέχουν υπηρεσίες στο νομό.  Πληρώνουν και οι μικρές επιχειρήσεις στο μέτρο που τους αναλογεί. Αν δεν έχουμε τα έσοδα αυτά, πως θα κάνουμε προβολή; Πριν από χρόνια, όταν είχε προκύψει κρίση στον τουρισμό αντιμετωπίστηκε χάρη στα χρήματα από το ΔΗΦΟΔΩ που δόθηκαν για τη διαφήμιση της Ρόδου. Πώς θα προστατέψουμε το περιβάλλον αν δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε  τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ; Για τέσσερις μήνες λειτουργίας  της εταιρείας απαιτούνται 400.000 ευρώ. Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός αποτροπής εισόδου οχημάτων και δικύκλων στη Μεσαιωνική Πόλη; Πόσους υπουργούς Εσωτερικών ακούσατε να λένε πως οι Δήμοι πρέπει να αποκτήσουν δικά τους έσοδα; Η προσφυγή  κατά του Δημοτικού  Φόρου εξετάζεται από την Ολομέλεια του ΣτΕ στις 10 Οκτωβρίου. Το νομικό οπλοστάσιο του Δήμου είναι έτοιμο να την αντιμετωπίσει. Δεν έχει σχέση ο συγκεκριμένος φόρος με τις άλλες επιβαρύνσεις που πάνε να καταργηθούν. Δεν μπορεί ο ΔΗΦΟΔΩ να μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι.  Ψηφίστηκε με αιτιολογική έκθεση  και συγκεκριμένο σκεπτικό στη Βουλή. Είναι ύποπτη η τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης μια εβδομάδα πριν την εξέταση της υπόθεσης. Αν  καταργηθεί ο φόρος είμαστε υποχρεωμένοι να διπλασιάσουμε τα τέλη ύδρευσης και τα τέλη φωτισμού και να επιβάλουμε και ανταποδοτικά τέλη στους τουρίστες», δήλωσε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος και διευκρίνισε, για να ενημερωθεί και ο υπουργός, πως η Δωδεκάνησος δεν υπήρξε ποτέ υπό Βρετανική κατοχή.
Ο δήμαρχος δήλωσε  ακόμα πως θα στείλει σκληρή απάντηση στον υφυπουργό η οποία θα κοινοποιηθεί και στους βουλευτές του νομού για να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Σύμφωνα με τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο, αν   το κράτος έδινε το 20% από τον εισπραττόμενο ΦΠΑ, από τα έσοδα του αεροδρομίου και τις εισπράξεις από τους αρχαιολογικούς χώρους  και τον ΕΝΦΙΑ,  δεν θα χρειάζονταν  ο ΔΗΦΟΔΩ.  Ζήτησε να μην καταστραφεί  ό,τι έχει δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια χάρη στο Δημοτικό Φόρο.
Σε ερώτηση τι θα κάνει αν σταματήσει η  χρηματοδότηση του ΠΡΟΤΟΥΡ και της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ, σε περίπτωση που  καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Δεν μπορώ να πω  ότι δεν θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις μας. Θα δημιουργηθεί ένα σοβαρό πρόβλημα στους πόρους που έχει στη διάθεση του ο Δήμος για τη χρηματοδότησή τους. Πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές προτάσεις. Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις που έγιναν. Αυτοί που πανηγυρίζουν για την κατάργηση του ΔΗΦΟΔΩ πληρώνουν τα λιγότερα.  Η διοίκηση της ΕΞΡ που εκπροσωπεί τον κλάδο,  ο οποίος καταβάλλει τα περισσότερα χρήματα,  είναι πλησίστια στο Δήμο. Ας φροντίσει η διοίκηση του ΕΒΕΔ να μην καταργηθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Θέλουν να πανηγυρίσουμε και εμείς αν απαξιωθεί ο φορέας; Σε αυτό τον τόπο θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία και πάνω από όλα συνεννόηση αν θέλουμε να πάμε μπροστά. Εκτός αν υπάρχουν ανατρεπτικά στοιχεία που δεν θέλουν να πετύχει η παρούσα δημοτική αρχή και να υλοποιήσει τα οράματα της. Εμείς είμαστε πεισμωμένοι και θα προσπαθήσουμε».
Σχετικά με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη  πως θα επιβαρυνθούν με τέλη οι επιχειρηματίες, ο δήμαρχος τόνισε πως θα πληγούν και οι ασθενέστερες τάξεις.  Ο κ. Χατζηδιάκος εξήγησε  πως υπάρχει σχέδιο για την αναπλήρωση των εσόδων στην περίπτωση που χαθεί ο Δημοτικός Φόρος. Υπάρχει σύμφωνα με τον δήμαρχο και σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για να αρθούν οι στρεβλώσεις του Δημοτικού Φόρου.
«Εμείς είμαστε υπέρ της διατήρησης του Δημοτικού  Φόρου. Αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο. Επεξεργαστήκαμε και πρόταση για την άρση των στρεβλώσεων του. Δηλώσαμε πως το Επιμελητήριο θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια για να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες. Η ΤΑ οφείλει να δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης. Όλοι  οι φορείς πρέπει να είμαστε συντεταγμένοι στο δύσκολο έργο», δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του  Οικονομικού Επιμελητηρίου κ.  Μιχαήλ Μιχαήλ.
Στο θέμα του δημοτικού φόρου αναφέρθηκε και ο  αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Γιάννης Περδίκης, τονίζοντας πως αν καταργηθεί,  θα επιβαρυνθούν εκείνοι που βιάστηκαν να πανηγυρίσουν.
«Θα περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ.  Δηλώνω πως ο ΔΗΦΟΔΩ είναι  σημαντικό εργαλείο για τον τόπο. Αντιστοιχεί με 10.000.000 ευρώ (εισπράξεις νομού)  δηλαδή  το ένα τρίτο της μισθοδοσίας. Η απώλεια του θα δημιουργήσει πρόβλημα. Επεξεργαζόμαστε σχέδιο για να μην καταρρεύσει ο Δήμος. Να είστε βέβαιοι ότι θα εφαρμοσθούν αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτοί που πανηγύρισαν θα πέσουν στον λάκκο που άνοιξαν.  Τα μέτρα δεν θα πλήξουν εργαζόμενους και συνταξιούχους. Το βάρος θα σηκώσουν οι επιχειρηματίες. Να μην χαίρονται. Ο  Δήμος δεν θα καταρρεύσει. Τα μέτρα θα είναι δυσβάστακτα», δήλωσε ο κ. Γιάννης Περδίκης και πρόσθεσε πως στον προϋπολογισμό του Δήμου έχουν υπολογιστεί 7.400.000 ευρώ  για έσοδα από το ΔΗΦΟΔΩ.
Ο κ. Περδίκης ξεκαθάρισε πως ακόμη και αν καταργηθεί τώρα  ο ΔΗΦΟΔΩ τα χρήματα για το Δημοτικό Φόρο θα πρέπει να καταβληθούν.  Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Ακόμη τόνισε πως οι  εισπράξεις από το φόρο το τελευταίο τρίμηνο ήταν αυξημένες.
Οι εκλογές στην ΠΕΔ
Ο δήμαρχος χθες ζήτησε τη συνεργασία όλων για να στηριχθεί ένα και μόνο ψηφοδέλτιο στις εκλογές της ΠΕΔ.
«Θεωρώ πως θα πρέπει να επικρατήσει η συνεργασία, η σύνεση και η λογική. Δουλέψαμε πολύ  για τη σύγκλιση των δύο νομών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν χωρούν αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις. Κατανοώ τις όποιες πικρίες δημιουργήθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να δούμε αυτό που συμφέρει τον τόπο μας. Υπάρχουν άξιοι αυτοδιοικητικοί. Θεωρώ πως ο δήμαρχος Ρόδου έχει την προτεραιότητα επειδή μπορεί να βοηθήσει σε πολλά θέματα τα άλλα νησιά. Αυτό το αποδέχθηκαν οι Κυκλαδίτες. Δεν ωφελεί να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Η πορεία μου μέχρι τώρα μου δίνει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να αναφέρω πως  όλοι μαζί θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πενταετία που θα είναι δύσκολη.  Διάβασα τις δηλώσεις του κ. Καρίκη. Αν σκεφθεί τη θεσμική μου ιδιότητα  θα κατανοήσει τι πρέπει να κάνει. Εκτιμώ πως τελικά θα πάμε στη διαδικασία ενωμένοι. Δεν χωρούν αντιπαραθέσεις σε συλλογικά όργανα», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες του κ. Στράτου Καρίκη περί «αντιδημοκρατικής λειτουργίας» ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Δεν άρχισαν από εμένα τα λάθη και οι αντιδημοκρατικές ενέργειες στο δημοτικό συμβούλιο. Πρέπει όμως να κοιτάμε μπροστά. Τα λάθη δεν διορθώνονται με νέα λά

Δείτε την επιστολή του δημάρχου προς τον κ. Γερ. Γιακουμάτο ΕΔΩ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Νίκος Γκανάς    04.10.2014 09:32

    Σε πιστέψαμε κ.Δήμαρχε τώρα.Ολοι οι φόροι που βάζεις ή θα βάλεις όπως λες είναι για να
    πληρώνεις τους χιλιάδες υπαλλήλους του δήμου και τίποτα άλλο.

Σχολιασμός άρθρου