Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος απέστειλε σήμερα την ακόλουθη επιστολή διαμαρτυρίας:

ΠΡΟΣ :

Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο
Πλατεία Κάνιγγος
Τ.Κ.10181 ΑΘΗΝΑ

Κοιν.:
1.Πρωθυπουργό  της Ελλάδας
κ. Αντώνη Σαμαρά
2. Αντιπρόεδρο της Ελληνικής
Κυβέρνησης και Υπουργό
Εξωτερικών  κ. Ευάγ. Βενιζέλο
3.Υπουργό Οικονομικών
κ. Γκίκα Χαρδούβελη
4. Βουλευτή Δωδεκανήσου
κ. Δημήτρη Κρεμαστινό
5. Βουλευτή Δωδεκανήσου
κ. Βασίλη Υψηλάντη
6. Βουλευτή Δωδεκανήσου
κ. Μάνο Κόνσολα
7. Βουλευτή Δωδεκανήσου
κ. Μίκα Ιατρίδη
8. Βουλευτή Δωδεκανήσου
κ. Δημήτρη Γάκη
9. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος
10. Περιφερειακή Ένωση Δήμων
Νοτίου Αιγαίου
11. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
κ. Γιώργο Χατζημάρκο
12. Δημάρχους Νομού
Δωδεκανήσου

Θέμα :  Πρόταση κατάργησης  Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου.

Κύριε Υφυπουργέ,

Με έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι συμπεριλαμβάνεται στην πρόταση σας για την κατάργηση 37 χρεώσεων -επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων και ο ισχύον δημοτικός  φόρος Δωδεκανήσου.

Εκτιμούμε ότι η πρόταση σας εκτός του ότι στηρίζεται σε ανιστόρητη βάση,  γιατί θεωρείτε ότι ο δημοτικός φόρος Δωδεκανήσου έχει επιβληθεί και ισχύει «από την Βρετανική κατοχή», (όμως ουδέποτε είχαμε στη Ρόδο Βρετανική κατοχή, αλλά προσωρινή διοίκηση από τις συμμαχικές δυνάμεις  (1945) μέχρι  την  υπογραφής της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισιών στις 10-2-1947),  είναι νομικά και πολιτικά ατεκμηρίωτη,  καθόσον ο δημοτικός φόρος που θεσπίστηκε με το νόμο 2214/1994 δεν αποτελεί επιβάρυνση υπέρ τρίτων, αλλά νόμιμη  επιβληθείσα τοπική φορολόγηση εναρμονισμένη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είναι φόρος που εισπράττεται καθολικά από το σύνολο των επιτηδευματιών που δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα και το μεγαλύτερο μέρος αυτού  προέρχεται  από τραπεζικούς οργανισμούς και  εταιρείες (ξένες και μη)  που δραστηριοποιούνται στα Δωδεκάνησα  και  αποτελεί το βασικό αιμοδότη της ανάπτυξης των νησιών μας.

Τα έσοδα του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. διατίθενται  για χρηματοδότηση αναπτυξιακών δράσεων των Δήμων όπως  διαφύλαξης του περιλαμβάνοντος, διάσωσης μνημείων παραδοσιακής κληρονομιάς, προβολής του τουριστικού προϊόντος αλλά και στήριξης προνοιακών δομών, αναπληρώνοντας την αδυναμία και την αναπηρία του κεντρικού κράτους για στήριξη της Περιφέρειας.

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι Υπουργοί Εσωτερικών, όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 20ετίας, τάσσονται υπέρ τις εσωτερικής επιβολής τοπικών φόρων και τελών προκειμένου οι ΟΤΑ να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Συνταγματικού τους ρόλου.

Τυχόν κατάργηση του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. θα συρρικνώσει τους πόρους των Δήμων της Δωδεκανήσου, θα ματαιώσει την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου Ρόδου και των άλλων νησιών και θα οπισθοδρομήσει ακόμη περισσότερο την  χειμάζουσα οικονομία μας.

Είναι επιτακτική ανάγκη, και θα υποχρεωθούμε, σε περίπτωση κατάργησης του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. και  για την αναπλήρωση του, να προβούμε σε αυξήσεις δημοτικών τελών, χρεώσεων υπέρ του Δήμου  ή στην θέσπιση άλλων αντισταθμιστικών μέτρων,  που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις, που σήμερα πλήττονται από την βάναυση φορολόγηση του κεντρικού κράτους.
Επιπρόσθετα θα επιβληθούν άλλα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη σε βάρος των   εκατομμυρίων επισκεπτών των  νησιών  μας, με τις όποιες αρνητικές συνέπειες, στα πλαίσια ενός παγκόσμιου ανταγωνισμού των τουριστικών προορισμών.

Επειδή πιστεύουμε ότι ο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. συμπεριλήφθηκε  στην πρόταση σας,  από παραδρομή, λανθασμένη εκτίμηση και κακή πληροφόρηση από αυτούς που αντιστρατεύονται το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. αλλά και εκ του πονηρού, καθόσον στις 10 Οκτωβρίου 2014 εκδικάζονται  στην ολομέλεια του   ΣτΕ δύο προσφυγές μεγαλοεργολαβικών εταιρειών που αρνούνται να καταβάλουν ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ (  0,40% επί του ύψους  της εργολαβίας).

Παρακαλούμε να αναθεωρήσετε άμεσα την πρόταση σας και να δεχθείτε στο γραφείο σας την Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014 όλους τους δημάρχους της Δωδεκανήσου (που θα βρίσκονται στην Αθήνα λόγω της Συνέλευσης της ΠΕΔ),  προκειμένου να αναπτύξουμε τις θέσεις μας και να σας καταθέσουμε σχετικό Υπόμνημα.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ