ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγάλα ρήγματα στην αγορά της Ρόδου προκάλεσε ο “Αρμαγεδδώνας” της πανδημίας!

Μαίρη Φώτη 3 λεπτά ανάγνωση
πλατεια κυπρου μανδρακι

Χρε­ω­μέ­νοι με το… καλη­μέρα της του­ρι­στι­κής περιό­δου του 2022 θα είναι οι επι­χει­ρη­μα­τίες και επαγ­γελ­μα­τίες του του­ρι­σμού, αφού κου­βα­λούν ως «παρα­κα­τα­θήκη» χρέη και υπο­χρε­ώ­σεις ήδη από την φετινή σεζόν που παρα­μέ­νει φορ­τω­μένη και με τα χρέη του 2020!

Το… γαϊ­τα­νάκι των χρεών ξεκί­νησε να στή­νε­ται ήδη από την περίοδο της καρα­ντί­νας και όπως φαί­νε­ται δεν πρό­κει­ται να ξεμπλέ­ξει… ούτε τη σεζόν του 2022!

Λόγω των περιο­ρι­σμέ­νων εσόδων εξαι­τίας της συρ­ρι­κνω­μέ­νης του­ρι­στι­κής περιό­δου, η προσ­δο­κία για την κάλυψη πολλών οικο­νο­μι­κών υπο­χρε­ώ­σεων μετα­τέ­θηκε για… του χρόνου, με την ελπίδα να σημειω­θεί ανά­καμψη στις εισπρά­ξεις, παρά το γεγονός ότι και η επόμενη σεζόν θα επη­ρε­α­στεί από τα… απόνερα του covid-19.

Αυτή είναι η εικόνα που επι­κρα­τεί σήμερα στην αγορά της Ρόδου με την αντί­στροφη μέτρηση για το κλεί­σιμο της του­ρι­στι­κής περιό­δου να έχει ξεκι­νή­σει. Πολλοί επι­χει­ρη­μα­τίες και επαγ­γελ­μα­τίες, να καλού­νται να λύσουν σπα­ζο­κε­φα­λιές για το πώς θα βγάλουν τις υπο­χρε­ώ­σεις του χειμώνα, κου­βα­λώ­ντας ήδη πολλά χρέη στις πλάτες τους μετά από τις φετινές περιο­ρι­σμέ­νες εισπρά­ξεις και τις καθη­λω­τι­κές εισπρά­ξεις του 2020.

Το ευχά­ρι­στο είναι πως και ο Σεπτέμ­βριος κατα­γρά­φει ικα­νο­ποι­η­τικό αριθμό αφίξεων δεδο­μέ­νων των συν­θη­κών κι έτσι, αρκετοί θα δια­τη­ρή­σουν ανοι­χτές τις επι­χει­ρή­σεις τους σε περιο­χές με υψηλή του­ρι­στική κίνηση, με την ελπίδα να επω­φε­λη­θούν καλύ­πτο­ντας μερικά από τα… σπα­σμένα και της φετινής περιό­δου.

Θέλο­ντας και μη επι­χει­ρη­μα­τίες και επαγ­γελ­μα­τίες επέ­λε­ξαν να αφήσουν υπο­χρε­ώ­σεις και της τρέ­χου­σας περιό­δου ακά­λυ­πτες, με την προσ­δο­κία ότι θα μπο­ρέ­σουν να τις καλύ­ψουν, αν όχι εξο­λο­κλή­ρου του­λά­χι­στον ένα μέρος τους, στην επόμενη σεζόν, οπότε και εκτι­μά­ται ότι η κατά­σταση με τον κορω­νοϊό θα είναι ελεγ­χό­μενη.

Είναι αυτο­νό­ητο ότι οι επαγ­γελ­μα­τίες δεν θα κατα­φέ­ρουν να καλύ­ψουν τις ανάγκες των επι­χει­ρή­σεών τους αλλά σε πολλές περι­πτώ­σεις ούτε και των οικο­γε­νειών τους στη διάρ­κεια του χειμώνα, λόγω των περιο­ρι­σμέ­νων εσόδων ως απόρ­ροια της παν­δη­μίας που επέφερε ανα­κα­τα­τά­ξεις με μακρο­χρό­νιες συνέ­πειες, αφού οι αμιγώς του­ρι­στι­κές περιο­χές κλο­νί­στη­καν σοβαρά, εξαι­τίας της μονο­καλ­λιέρ­γειας της λεγό­με­νης βαριάς βιο­μη­χα­νίας από την οποία έχουν άμεση εξάρ­τηση.

Ελαφρώς καλύ­τερα είναι τα πράγ­ματα στα μικρά νησιά της Δωδε­κα­νή­σου, τα οποία επι­σκέ­πτο­νται κυρίως Ελληνες αλλά και μεμο­νω­μέ­νοι επι­σκέ­πτες από το εξω­τε­ρικό. Η κίνηση ήταν πολύ καλύ­τερη και με εξίσου μεγάλες πλη­ρό­τη­τες θα συνε­χι­στεί η σεζόν και στη διάρ­κεια του Σεπτεμ­βρίου, οπότε οι εισπρά­ξεις των τοπικών επι­χει­ρή­σεων κυμάν­θη­καν σε μεγα­λύ­τερα ποσοστά, παρά την γενι­κό­τερη δυσμενή κατά­σταση. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτές τις περι­πτώ­σεις, οι εισπρά­ξεις απέχουν πολύ από τις πάλαι ποτέ καλές περιό­δους του του­ρι­σμού, που με αυτές κάλυ­πταν τις ανάγκες του χειμώνα.

Οι κατα­να­λω­τές αλλά και οι επαγ­γελ­μα­τίες, που στα τελευ­ταία χρόνια έχουν δεχθεί απανωτά πλήγ­ματα, ως απόρ­ροια της δεκα­ε­τούς οικο­νο­μι­κής κρίσης την οποία δια­δέ­χθηκε η παν­δη­μία, έχουν δει να συρ­ρι­κνώ­νε­ται η οικο­νο­μική τους δύναμη.

Πλέον καλού­νται από κοινού να λύσουν ένα πολύ δύσκολο σταυ­ρό­λεξο υπό συν­θή­κες ασφυ­ξίας, όχι μόνο μεμο­νω­μένα στο κάθε νοι­κο­κυ­ριό αλλά και στο σύνολο της αγοράς, καθώς με τα χρέη και της προη­γού­με­νης χρονιάς στην πλάτη τους είναι βέβαιον ότι και η επόμενη του­ρι­στική περί­ο­δος θα τους βρει χρε­ω­μέ­νους.

Το βέβαιον είναι ότι ο κορω­νοϊος άλλαξε και τη φυσιο­γνω­μία της αγοράς της Ρόδου, καθώς πέρα από τους ντό­πιους επι­χει­ρη­μα­τίες που μένουν και στη­ρί­ζουν με κάθε κόστος την τοπική οικο­νο­μία και την τοπική αγορά, αθη­ναϊ­κές και πολυ­ε­θνι­κές αλυ­σί­δες, απο­χώ­ρη­σαν από το νησί, όταν είδαν τα κέρδη τους να μειώ­νο­νται και απέ­λυ­σαν τους υπαλ­λή­λους τους.

Ηδη πριν από την έναρξη της του­ρι­στι­κής περιό­δου, κατέ­βα­σαν ρολά το English Home της τούρ­κι­κης πολυ­ε­θνι­κής επί της οδού Εθνάρ­χου Μακα­ρίου, το οποίο είχε ανοίξει το καλο­καίρι του 2017. Έκλει­σαν επίσης τα κατα­στή­ματα παι­δι­κής ένδυσης Maison Marasil και Dpam, το κατά­στημα υπό­δη­σης MakGio/Sante, το κατά­στημα Pink Woman, τα brand ανδρι­κής ένδυσης Celio και γυναι­κείας ένδυσης Jennyfer.

Δυστυ­χώς, την ίδια μοίρα είχαν και αρκετά κατα­στή­ματα στη Ρόδο, κυρίως συνοι­κιακά, που δεν κατά­φε­ραν να κρα­τη­θούν όρθια απέ­να­ντι στον «Αρμα­γεδ­δώνα» της παν­δη­μίας.

Μπορεί η σεζόν του 2021 να είναι ακόμα σε εξέλιξη το βλέμμα όμως όλων είναι στραμ­μένο στην καλο­και­ρινή περίοδο του 2022, οπότε και εκτι­μά­ται ότι η καθη­με­ρι­νό­τητα θα κινηθεί σε γνώ­ρι­μους (σχεδόν) ρυθμούς κανο­νι­κό­τη­τας, με τον κορω­νοϊό να έχει αφήσει ανε­ξί­τηλο το σημάδι του όχι μόνο στην τοπική αλλά και στην παγκό­σμια οικο­νο­μία.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.