Μία υπέροχη βραδιά υψηλών αισθητικών συγκινήσεων , είχε την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Ρόδου,  το βράδυ της Πέμπτης 30/8, στον προαύλιο χώρο του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου.

 

Η μουσική συνάντησε το λόγο, σε ένα αρμονικό συνταίριασμα.

Έργα σπουδαίων δημιουργών της λόγιας μουσικής, όπως ο Μπετόβεν, ο Λίστ, και ο Ντεμπισύ  εναλλάξ με έργα σπουδαίων ελλήνων ποιητών και πεζογράφων , όπως ο Βαλαωρίτης, Ο Βενέζης, Ο Ρίτσος και ο Ελύτης,  έδωσαν στο παραβρισκόμενο ακροατήριο την ευκαιρία να αφεθεί σε μια πανδαισία από εικόνες, άλλοτε δοσμένες με νότες, και άλλοτε με αφήγηση.

 

Στην εκδήλωση ακούστηκαν έργα του σημαντικού νέου, αλλά ήδη καταξιωμένου εντός κι εκτός Ελλάδας , Ρόδιου συνθέτη Σάββα Καρατζιά, ο οποίος είχε και την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς.

 

Έπαιξε πιάνο με μοναδική ευαισθησία και ερμηνευτική ακρίβεια,  ο διακεκριμένος σολίστ πιάνου, με αξιοσημείωτη καριέρα στο εξωτερικό, Παναγιώτης Γώγος.

 

Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε ο  πολλά υποσχόμενος , νέος  (μόλις 14 ετών!) πιανίστας, Ανάστασιος Αργυρού, που συμμετείχε σε δύο πιανιστικά έργα για τέσσερα χέρια εντυπωσίαζοντας με το ταλέντο του. Ο Αναστάσιος Αργυρού, είναι σπουδαστής του Ωδείου «CORELLI» , στην τάξη πιάνου  της καθηγήτριας κας Ανθής Καρατζιά, και από τους πρώτους μήνες μαθητείας κοντά της, εκδήλωσε τη μουσική του ιδιοφυία .

 

Την αφήγηση των ποιητικών και λογοτεχνικών αποσπασμάτων έκανε η Ζωή Κοκκαλά, που παρ’ ότι προέρχεται από το χώρο του Λυρικού τραγουδιού, προσέγγισε τα κείμενα «επενδύοντας» στη μουσικότητα που προσφέρει ο λόγος…

 

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν παρόμοιες εκδηλώσεις, γιατί , αφ’ ενός εκπαιδεύουν το ντόπιο κοινό, αφ’ εταίρου εξάγουν  υψηλού επιπέδου πολιτιστικό αγαθό στο πλήθος ξένων επισκεπτών που επιλέγουν  κάθε χρόνο  το νησί του ήλιου, για τις διακοπές τους.

 

Όλοι οι συμμετέχοντες θα ήθελαν να ευχαριστήσουν δημοσίως τον ΔΟΠΑΡ, για την άρτια διοργάνωση και στήριξη, την Εφορία αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, για την παραχώρηση και διαμόρφωση του χώρου, το ωδείο Α. Corelli, καθώς επίσης και το Ραδιόφωνο «Λυχνάρι» για την προβολή της εκδήλωσης.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ