ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότητα παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο νησί

Μαίρη Φώτη 4 λεπτά ανάγνωση
φωτιά ροδος 2023

Τους βημα­τι­σμούς της προ­σπα­θεί να βρει η Ρόδος για να κερ­δί­σει το στοί­χημα της επό­με­νης ημέρας στον του­ρι­σμό, με παρεμ­βά­σεις και πρω­το­βου­λίες των τοπικών φορέων, δημό­σιων και ιδιω­τι­κών.

Τα αντα­να­κλα­στικά της κοι­νω­νίας, λει­τουρ­γούν όπως στην πράξη απο­δει­κνύ­ε­ται και για τις ανάγκες της επό­με­νης ημέρας, με την αγωνία των επι­χει­ρη­μα­τιών σε όλο το νησί να αγγίζει “κόκκινο” για το τι μέλλει γενέ­σθαι.

Οι επι­πτώ­σεις από την κατα­στρο­φική πυρ­κα­γιά που έκαιγε τη Ρόδο επί 13 ημέρες απο­τυ­πώ­νο­νται ήδη στην τοπική οικο­νο­μία, καθώς η απόφαση αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών να δια­κό­ψουν προ­σω­ρινά τις πτήσεις charter είχε ως απο­τέ­λε­σμα να ξεσπά­σει ντόμινο ακυ­ρώ­σεων.

Στις του­ρι­στι­κές περιο­χές της Ρόδου που δεν επη­ρε­ά­στη­καν από τη φωτιά, όπως είναι η Ιαλυσός, το Φαλη­ράκι, η Λίνδος αλλά και η πόλη της Ρόδου που την προ­τι­μούν πολλοί του­ρί­στες παρότι δεν επη­ρε­ά­στη­καν από τη φωτιά, επη­ρε­ά­στη­καν από το κύμα ακυ­ρώ­σεων που ακο­λού­θησε. Οι κρα­τή­σεις σημεί­ω­σαν κατα­κό­ρυφη πτώση, φτά­νο­ντας σε ορι­σμέ­νες επι­χει­ρή­σεις ακόμα και το 70% συμπα­ρα­σύ­ρο­ντας και τους τζίρους των κατα­στη­μά­των που ακόμα δεν έχουν κατα­φέ­ρει να ισορ­ρο­πή­σουν και παρότι απέχουν χιλιό­με­τρα από τα μέτωπα της πυρ­κα­γιάς.

Την ίδια ώρα επι­σκέ­πτες της Ρόδου που είχαν ή έχουν προ­γραμ­μα­τί­σει τις δια­κο­πές τους στο νησί μας, ήδη από τις πρώτες ώρες που άρχισαν να κυκλο­φο­ρούν στο δια­δί­κτυο εικόνες από τη φωτιά, έντρο­μοι προ­σπα­θού­σαν να αντλή­σουν πλη­ρο­φο­ρίες για την κατά­σταση στο νησί από δια­δι­κτυα­κές ομάδες οι οποίες έχουν δημιουρ­γη­θεί από τους ίδιους τους επι­σκέ­πτες για να μοι­ρά­ζο­νται αξιο­θέ­ατα και όμορφες στιγμές από τις δια­κο­πές τους.

Και παρότι οι περισ­σό­τε­ροι είχαν κλείσει δια­κο­πές σε κατα­λύ­ματα που δεν βρί­σκο­νταν σε περιο­χές που επη­ρε­ά­στη­καν από την πυρ­κα­γιά, δεν μπο­ρού­σαν να φτάσουν στη Ρόδο εξαι­τίας της δια­κο­πής των πτήσεων τσάρτερ. Όπως δηλώ­νουν στη «δ» επι­χει­ρη­μα­τίες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στο βόρειο τρίγωνο του νησιού, η ζημιά που υπέ­στη­σαν από τις ακυ­ρώ­σεις είναι τερά­στια και ακόμα η κατά­σταση δεν έχει ομα­λο­ποι­η­θεί παρά τις προ­σπά­θειες που κατα­βάλ­λο­νται για να προ­βλη­θεί στο εξω­τε­ρικό η πραγ­μα­τική εικόνα της Ρόδου αυτή την περίοδο.

«Οι ακυ­ρώ­σεις φτάνουν μέχρι και τον Σεπτέμ­βριο. Παρά το γεγονός ότι γίνεται προ­σπά­θεια για να προ­βλη­θεί η πραγ­μα­τική εικόνα της Ρόδου στο εξω­τε­ρικό και παρά το ό,τι οι πτήσεις έχουν ξεκι­νή­σει και πάλι, η απουσία συντο­νι­στι­κού οργάνου που θα ανε­λάμ­βανε τη δια­χεί­ριση της κρίσης τις πρώτες ημέρες της φωτιάς, κατα­δει­κνύει πόσο σημα­ντική είναι η έγκαιρη παρέμ­βαση για την προ­στα­σία του του­ρι­στι­κού μας προ­ϊ­ό­ντος. Η μείωση στην κίνηση ήταν εμφανής. Οι μόνες εικόνες που μπο­ρούσε να δει κανείς από τη Ρόδο, ήταν το δάσος να φλέ­γε­ται. Πέρα από την πρω­το­βου­λία που ανέ­λα­βαν οι αερο­πο­ρι­κές εται­ρείες να δια­κό­ψουν τις πτήσεις, υπήρχαν κι εκείνοι οι επι­σκέ­πτες που ακύ­ρω­σαν μόνοι τους φοβού­με­νοι ότι θα χαλά­σουν οι δια­κο­πές τους. Από χθες άρχισαν να δια­φαί­νο­νται κάποια σημάδια βελ­τί­ω­σης αλλά αυτό μέχρι να ομα­λο­ποι­η­θεί -αν ομαλοποιηθεί- η κατά­σταση, απέχει πολύ. Η ζημιά που έχει γίνει είναι μεγάλη» λέει στη «δ», ιδιο­κτή­της κατα­στή­μα­τος υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος στην Ιαλυσό.

Η ίδια κατά­σταση επι­κρα­τεί και στο Φαλη­ράκι, όπου τον ρόλο ενη­μέ­ρω­σης των επι­σκε­πτών που ήδη έκαναν τις δια­κο­πές τους ή όσων είχαν προ­γραμ­μα­τί­σει να έρθουν αλλά είχαν ενδοια­σμούς μη γνω­ρί­ζο­ντας για την έκταση της φωτιάς, ανέ­λα­βαν επι­χει­ρη­μα­τίες και ιδιο­κτή­τες κατα­λυ­μά­των, αντί τα πρα­κτο­ρεία με τα οποία είχαν κλείσει τις δια­κο­πές τους ή από επίσημο φορέα.

Στις δια­δι­κτυα­κές ομάδες που έχουν δημιουρ­γη­θεί από επα­να­λαμ­βα­νό­με­νους επι­σκέ­πτες της Ρόδου, ενη­μέ­ρωση παρεί­χαν όσοι απο­λάμ­βα­ναν ήδη τις δια­κο­πές τους στο νησί αναρ­τώ­ντας φωτο­γρα­φίες όπου η κανο­νι­κό­τητα δεν είχε επη­ρε­α­στεί παρο­τρύ­νο­ντας κι άλλους να έρθουν στο νησί και να μην ακυ­ρώ­σουν τις δια­κο­πές τους.

Τις τελευ­ταίες ημέρες, στις ομάδες αυτές, δια­χει­ρι­στές και μέλη επι­ση­μαί­νουν την ανάγκη να στη­ρι­χθεί η Ρόδος και το του­ρι­στικό οικο­δό­μημα του νησιού. Πολλοί επι­σκέ­πτες που δεν έφτασαν στον προ­ο­ρι­σμό τους επα­να­προ­γραμ­μα­τί­ζουν τις δια­κο­πές τους για το επόμενο διά­στημα αλλά και πολλοί από όσους ήδη ήρθαν σχε­διά­ζουν και δεύτερο ταξίδι φέτος, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι είναι σημα­ντικό να στη­ρι­χθεί η τοπική κοι­νω­νία και η τοπική οικο­νο­μία στη μεγάλη δοκι­μα­σία που περνά το νησί, μετά τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές.

Ολες αυτές τις ημέρες μάλιστα του­ρί­στες μέλη των δια­δι­κτυα­κών ομάδων αυτών που χρειά­στηκε να απο­μα­κρυν­θούν από τα ξενο­δο­χεία όπου διέ­με­ναν, εξαί­ρουν το έργο των εθε­λο­ντών και τη φιλο­ξε­νία των Ροδιτών και η επι­στροφή τους στο νησί, είναι ο δικός τους τρόπος για να πουν ευχα­ρι­στώ σε όσους τους βοή­θη­σαν παρο­τρύ­νο­ντας κι άλλα μέλη να επι­σκε­φθούν ξανά τη Ρόδο.

Ηδη πολλοί από τα μέλη που βρί­σκο­νται αυτή την περίοδο στο νησί για δια­κο­πές προ­βάλ­λουν την κανο­νι­κό­τητα που έχει επα­νέλ­θει στο νησί, ακόμα και στις περιο­χές που επλή­γη­σαν από τις πυρ­κα­γιές, απευ­θύ­νο­ντας κάλεσμα σε συμπα­τριώ­τες τους να προ­τι­μή­σουν τη Ρόδο για τις δια­κο­πές τους.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 2 σχόλια

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. SavvaS

    Άλλο μια ναυτιλιακή εταιρεία που μονοπωλεί τον προορισμό κι άλλο το νησί.
    Άλλο στήριξη στις πληγείσες περιοχές κι άλλο πάω Ρόδο σε all inclusive και υποτίθεται στηρίζω τη Ρόδο.
    Στα χωριά χρειάζεται η στήριξη και όχι στα βιομηχανοδοχεία.
    Εκεί τρως γνήσιες γεύσεις εκεί γνωρίζεις τους Ρόδιους.

  2. Α.. Καραλή

    Έχω να πω το εξής…όταν για να πάω στη Ρόδο πρέπει να πληρώσω για ένα μικρό αυτοκίνητο που έχει 40% έκπτωση και 2 άτομα εκ των οποίων το ένα με 20% έκπτωση,σε στην πιο οικονομική εσωτερική καμπίνα πρέπει να πληρώσω 625 ευρώ, τότε για πια στήριξη μιλαμε.
    Έτσι δεν πάει κόσμος,εκτός αν οι Έλληνες δεν θεωρούνται πλέον τουρίστες.