Τοπικές Ειδήσεις

Στο έλεος της πυρκαγιάς και του… σκότους η Ρόδος

Τις παθογένειες ενός συστήματος διαχείρισης κρίσεων, και την αποτυχία συντονισμού και αντανακλαστικών ανέδειξε γι ακόμη μια φορά η μεγάλη πυρκαγιά της Κυριακής που ξεκίνησε στην Σορωνή.
Η Ρόδος θύμιζε εμπόλεμη ζώνη, με το νησί, τους πολίτες και τους επισκέπτες να αντιμετωπίζουν όχι μόνο την αγωνία της πυρκαγιάς, την αποπνικτική ατμόσφαιρα σε συνθήκες καύσωνα και καπνού, αλλά κι ένα εκτεταμένο Black Out και συνακόλουθα την αδυναμία υδροδότησης μεγάλων περιοχών, σε Νότια και Κεντρική Ρόδο ως και στα Κοσκινού.
Σε μια περιοχή που είχε τεθεί υπό έλεγχο και επιτήρηση με δεδομένη την επικινδυνότητα της ημέρας, όπως είχε ορίσει το Συντονιστικό Όργανο και είχε ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία, ξέσπασε η πυρκαγιά πλησίον της Παναγιάς Παντάνασσας και προκάλεσε βλάβες στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σορωνής.
Από την 15.00 ξεκίνησε η διακοπή ηλεκτροδότησης για να λάβει καθολικό σχεδόν χαρακτήρα τρεις ώρες μετά. Η ηλεκτροδότηση στο νησί ξεκίνησε σταδιακά από την 22.00 ώρα της Κυριακής σε ελάχιστες περιοχές και επανήλθε (πλήν της Ιξιάς) λίγο μετά τα μεσάνυχτα.
Αρχικώς τονίστηκε ότι τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούσαν είχαν «πιάσει» την φωτιά και ότι την είχαν θέσει υπό μερικό έλεγχο… όταν λίγη ώρα αργότερα η ενημέρωση ήταν ότι εκκενώνεται η κοιλάδα των Πεταλούδων από επισκέπτες!!
Η επιτήρηση δεν λειτούργησε επαρκώς με αποτέλεσμα να τρέχουν όλοι να αντιμετωπίσουν τα χειρότερα με καθυστέρηση κι ενώ είχε καταστεί η όλη κατάσταση αφόρητη.
Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν και στο αεροδρόμιο της Ρόδου λόγω των διακοπών ηλεκτροδότησης.


Αρμοδίως δηλώθηκε ότι η βλάβη προκλήθηκε διότι κάηκε το κεντρικό καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει και τα δύο εργοστάσια και κατόπιν, από τις συνεχείς ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, προκλήθηκε βραχυκύκλωμα, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι μηχανές του εργοστασίου.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Διαχειριστή προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.
Οι συνεχείς ρίψεις νερού δεν επέτρεπαν την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.
Η απώλεια ηλεκτροδότησης προκάλεσε διακοπή της λειτουργίας των γεωτρήσεων με αποτέλεσμα να αδειάσουν γρήγορα οι δεξαμενές και να διακοπεί για περισσότερο από 8 ώρες και η υδροδότηση.
Ταυτόχρονα όμως υπήρξε και διακοπή των τηλεπικοινωνιών όσο της κινητής όσο και σταθερής τηλεφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα κεραίες κινητής τηλεφωνίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας ενώ υπήρξε και φόρτος του δικτύου με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κινητά τηλέφωνα ενώ από την διακοπή του ρεύματος λόγω ευρυζωνικότητας διεκόπη και η λειτουργία των σταθερών τηλεφώνων.
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση ενημέρωσης του κοινού λίγα λεπτά πριν την 23.00 ώρα και έκανε γνωστό πως ξεκίνησε η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Ρόδο:
«Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προσπάθειες για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης», διαβεβαίωσε ο ΔΕΔΔΗΕ σε δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Κυριακής.
Εξαιτίας της πυρκαγιάς και των ρίψεων νερού από αέρος για την κατάσβεση της, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και τέθηκαν εκτός λειτουργίας αρχικά ο ΘΗΣ Ν. Ρόδου και στη συνέχεια και ο ΑΗΣ Σορωνής, με συνέπεια τη γενική διακοπή ηλεκτροδότησης του συμπλέγματος Ρόδου-Χάλκης, εξηγεί ο ΔΕΔΔΗΕ.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε ότι μέσα σε δύο ημέρες έχουν ξεσπάσει 116 φωτιές, εκ των οποίων 60 την Κυριακή. Οπως τόνισε, τις αρχές απασχολούν αυτή την στιγμή, οι φωτιές σε Ρόδο και Εβρο.
«Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out! Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χαρδαλιάς.
«Υπάρχουν δυο μέτωπα. Είναι μία δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων! Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ
Από τον ΔΕΔΔΗΕ εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
O ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του κοινού, ανακοινώνει ότι μετά την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα νησιά της Ρόδου και της Χάλκης, πραγματοποιεί εκτεταμένες επιθεωρήσεις των Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης, οι οποίες υπέστησαν σοβαρή καταπόνηση λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες.
Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου και της Χάλκης, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν τις άσκοπες καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00-14:00 και 19:00-22:00.
Τις συγκεκριμένες ώρες, πρέπει να:
– Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
– Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
Η λελογισμένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, θα συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πολιτών.
Να σημειωθεί ότι χθες περίπου στις 6 το απόγευμα σημειώθηκε νέα διακοπή στην ηλεκτροδότηση στο μισό περίπου τμήμα της πόλης, η οποία αποκαταστάθηκε μία ώρα μετά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εκ νέου σοβαρά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διακοπή ηλεκτροδότησης προέκυψε εξαιτίας βλάβης σε αεριοστρόβιλο και σε μηχανή παραγωγής στον ΑΗΣ Σορωνής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου