Τοπικές Ειδήσεις

Η συνεργασία και ο συντονισμός των αρχών απέτρεψε τα χειρότερα

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν χτες από κοινού στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την πυρκαγιά στο νησί, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ιωάννης Παππάς.
«Ηταν μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά αυτή που ξέσπασε στο νησί της Ρόδου. Σε τρία μέτωπα, σε δύσβατη περιοχή. Δεν θέλω να πω μεγάλη κουβέντα… μέχρι αυτή την ώρα. Θα πω μόνο ότι είναι σε ύφεση τα τρία μέτωπα. Σε ένα έχει μείνει να επιχειρούν όλες οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, ενισχυμένες σε σχέση με την Κυριακή. Θα ξεκινήσω από μία μεγάλη αλήθεια. Είναι παλικάρια, πραγματικά και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ δεν είναι αρκετό για να εκφράσει τα συναισθήματα όλων μας απέναντι σε όλα τα στελέχη της κρατικής μηχανής –πυροσβέστες, αστυνομικούς κ.λπ. Έδωσαν μια πολύ μεγάλη μάχη όλη τη νύχτα της Κυριακής 2, προς Δευτέρα 3 Αυγούστου, συν εκατοντάδες εθελοντές, πολίτες αυτού του νησιού. Δώσαμε μια μεγάλη μάχη σε ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση των δυνάμεων. Αναμένουμε και το πλοίο ‘Όλυμπος’ στη Ρόδο με εξοπλισμό και κόσμο και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε το συντομότερο δυνατό. Κάνοντας, μία βόλτα σε όλη την περιοχή, είδα ότι κανένα σπίτι δεν κάηκε και ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές. Η εκκένωση λειτούργησε σωστά σε συνεργασία που είχε ο Δήμος Ρόδου με την πυροσβεστική για τους οικισμούς που έπρεπε να εκκενωθούν, ενώ σωστά λειτούργησε και η προτεραιότητα που δόθηκε πέριξ των οικισμών στο επιχειρησιακό κομμάτι. Επιπλέον, λειτούργησε σωστά και αποτελεσματικά, ο αποκλεισμός του οδικού δικτύου προκειμένου να μην κινδυνεύσει κανένας πολίτης ή να εγκλωβιστεί κάπου».
Ο περιφερειάρχης, άσκησε σκληρή κριτική, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του κατά μερίδας ατόμων που επέμεναν να σκορπούν τον πανικό με αναρτήσεις, με fake news ότι καταστράφηκαν αρχαιολογικοί χώροι, σπίτια κ.λπ. λέγοντας πως με αυτή την τακτική το μόνο που κάνουν είναι κακό στην εικόνα της Ρόδου αφού οι ειδήσεις διαδίδονται πολύ γρήγορα και στα ξένα ΜΜΕ. «Εμείς δεν ζούμε στην αθλιότητα, αλλά στον αληθινό κόσμο όπου άνθρωποι υπεύθυνοι κάνουν την δουλειά τους με αποτέλεσμα –και αυτούς όλους θέλω να τους ευχαριστήσω. Επίσης να ευχαριστήσω τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά και τους συνεργάτες του. Δεν σταματάμε την προσπάθεια μέχρι να κλείσει η ιστορία αυτή»
Σημειώνεται ότι ενισχύσεις ήρθαν χτες από την Αθήνα, από την Σάμο, από την Κρήτη και από την Θεσσαλονίκη σε πολύ σύντομο χρόνο.
Είπε ακόμη ότι ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της ΔΕΗ έπαθε σοβαρή ζημιά γι αυτό και το μπλάκάουτ στο νησί της Ρόδου, κράτησε πολλές ώρες και άρχισε να αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση μετά τις 10 το βράδυ σταδιακά στις περιοχές του νησιού: «Το σύστημα δέχεται πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις, τόσο λόγω της ζημιάς που υπέστη όσο και λόγω του καύσωνα που επικρατεί –κάτι που συμβαίνει και σε όλη την χώρα. Έχουν ήδη φτάσει στη Ρόδο για τον ΔΕΔΔΗΕ και για το δίκτυο, έχουν ήδη ελεγχθεί οι πυλώνες που έχουν ζημιές και ήδη ξεκίνησε η αντικατάστασή τους. Η εκτίμηση που μας έδωσαν είναι ότι σήμερα (Δευτέρα) θα έχουν ολοκληρωθεί οι αντικαταστάσεις των μονοτήρων.
Οι ξενοδόχοι προσφέρθηκαν να δώσουν στέγη στους συμπολίτες μας, ο Δήμος συνέβαλε επίσης με τον απαραίτητο εφοδιασμό ενώ όλα, λειτούργησαν αποτελεσματικά –αντιθέτως με όσα ΨΕΥΔΩΣ διαδίδονται στο διαδίκτυο. Λυπάμαι πια, γι αυτούς που διαδίδουν τέτοιες αθλιότητες. Σήμερα, όλοι μας χρειάστηκε να μιλήσουμε για να διαβεβαιώσουμε ότι η Κοιλάδα των Πεταλούδων ΔΕΝ ΚΑΗΚΕ! Ζούμε καιρό σε αυτή την λάσπη…», τόνισε ο περιφερειάρχης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΑΝ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
«Η Ρόδος υποδέχτηκε την Κυριακή τον Αύγουστο, με μεγάλες ελπίδες. Βέβαια, ο Αύγουστος μπήκε… καυτά τόσο λόγω του καύσωνα όσο και της πυρκαγιάς που βιώσαμε. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους πολίτες, για την κατανόηση, για τη συμβολή αλλά και την ψυχραιμία που επέδειξαν όταν άρχισε η εκκένωση σε κάποια χωριά. Τουλάχιστον δεν κινδύνευσε καμία ανθρώπινη ζωή. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη Ρόδο και αυτό αφορά και την προσωπική ευθύνη του καθενός μας μας» δήλωσε ο δήμαρχος. Ταυτόχρονα ευχαρίστησε την πολιτική προστασία και την ελληνική κυβέρνηση που αντέδρασαν άμεσα στις εκκλήσεις των τοπικών αρχών.
«Οφείλουμε να είμαστε δυνατοί και να δούμε πόσα περισσότερα μπορούμε να κάνουμε, ενωμένοι. Κανένας εφησυχασμός, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες» ανέφερε, απευθύνοντας έκκληση προς πάσα κατεύθυνση για να διασφαλίσουμε την ροδιακή οικονομία.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΙΩΑΝ. ΠΑΠΠΑΣ
Ο κ. Ιωάννης Παππάς συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της φωτιάς, την πολιτική προστασία, τις αρχές, τους εθελοντές αλλά και τους πολίτες που ήταν εκεί και προσπάθησαν να κάνουν πιο εύκολο το έργο των εναέριων δυνάμεων.
«Ήταν δύσκολες οι στιγμές, αλλά καταφέραμε ενωμένοι όλοι να λειτουργήσουμε δυναμικά και αποτελεσματικά. Είναι αξιέπαινο το πώς οι Ροδίτες ήταν στην πρώτη γραμμή. Να σημειώσουμε ότι και οι δυνάμεις του Στρατού θα ενισχύσουν τις προσπάθειες. Καταφέραμε να δείξουμε πραγματικά, ότι τόσο η Κοιλάδα σώθηκε όσο και μεγάλα κομμάτια δασικής έκτασης. Ήμασταν όλοι εκεί και όχι στα social media και στον καναπέ…»
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, από έναν πρώτο απολογισμό η καταστροφή δεν υπερβαίνει τα 10.000 στρέμματα αλλά η απογραφή είναι σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος:
Στην δασική πυρκαγιά της Ρόδου επιχείρησαν 103 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 20 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν 3 Α/Φ με το Beriev-200 και 6 Ε/Π (4 για αεροπυρόσβεση και 2 ως συντονιστικά). Συνδρομή παρέχουν ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Τις επόμενες ώρες οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν με 56 πυροσβέστες και 14 οχήματα που προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά.
Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου