Ειδήσεις

«Ο κόσμος θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο αίσθημα αλληλεγγύης»

«Ο κόσμος θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο αίσθημα αλληλεγγύης. Το χρειαζόμαστε και όχι μόνο στον υλικό τομέα.΄Ολοι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι από το υστέρημα μας . Οι άνθρωποι θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως σε αυτό τον κόσμο δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι και χρειαζόμαστε το συνάνθρωπο μας»
Στην ανάγκη να υπερισχύσει η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη αναφέρεται, μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη «δ», ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ Κυρίλλος.
Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δηλώνει ο κ. Κύριλλος, οι ανάγκες των συνανθρώπων μας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου κάνει αγώνα για να ανακουφίσει όσους πάσχουν.
«Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο υλικές ανάγκες. Αισθάνονται μόνοι, εγκαταλελειμμένοι και ψάχνουν κάπου να ακουμπίσουν», δηλώνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου.
Σε ερώτηση αν ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από την Εκκλησία εξαιτίας της κρίσης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου δηλώνει:
«Ο κόσμος θέλει τις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού και το Θεό στη ζωή του. Βεβαίως στις εποχές της ευμάρειας μπορεί να το ξεχνά γιατί τα υλικά αγαθά παίρνουν τη θέση του Θεού καθώς έχουμε μια νεο – ειδωλολατρία αλλά νομίζω ότι η κρίση μας προβληματίζει όλους και μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πράγματα που τα είχαμε ξεχάσει».
Ο κ. Κύριλλος αναφέρεται ακόμη στα συνέδρια και στις συναντήσεις που θα γίνουν στη Ρόδο αλλά και την ψηφιοποίηση του αρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η συνέντευξή του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλου, αναλυτικά:
• Πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου με πρωτοβουλία σας;
Ο Άγιος Νεκτάριος είναι ένας Αγιος Θεοφιλής. Τον σέβονται ιδιαίτερα οι κάτοικοι του νησιού μας. Υπάρχουν και αρκετοί ναοί αφιερωμένοι στη μνήμη του με πρώτο εκείνο που λειτουργεί στην περιοχή του Φαληρακίου. Υπήρχε ένα αίτημα εδώ και αρκετό καιρό από πολλούς πιστούς και από την ενορία του Φαληρακίου να έρθει το λείψανο της τίμιας χειρός του για να το προσκυνήσει ο κόσμος. Μετά την υποδοχή στο Φαληράκι τα λείψανα θα μεταφερθούν και σε άλλους ναούς προκειμένου περισσότεροι πιστοί να τα προσκυνήσουν. Ο κόσμος ζητά να έρχονται λείψανα και εικόνες Αγίων στη Ρόδο, γιατί ενισχύεται πνευματικά. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Το διαπιστώσαμε όταν φέραμε την κάρα του Αποστόλου Θωμά κατά τη Σαρακοστή. Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου που χρειάζεται αυτή την πνευματική ενίσχυση.
• Σ’ αυτήν τη δύσκολη εποχή που διανύουμε έχουν αυξηθεί οι οχλήσεις προς τη Μητρόπολη για οικονομική ενίσχυση;
Έχουν αυξηθεί οι ανάγκες των πολιτών. Το κοινωνικό παντοπωλείο και η τράπεζα τροφίμων παρέχουν βοήθεια ανά δεκαπέντε ημέρες σε 150 οικογένειες. Υπάρχουν και έκτακτα περιστατικά τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν. Ταυτόχρονα παραδίδεται και ρουχισμός σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Επίσης λειτουργεί τράπεζα αγάπης στην συνοικία των Αγίων Αναργύρων. Διανέμονται μερίδες φαγητού από την οργάνωση «Μέριμνα». Υπάρχουν δυστυχώς πολλά αιτήματα συνανθρώπων μας για οικονομική ενίσχυση. Η Μητρόπολη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καλύψουμε τις δαπάνες για την αγορά φαρμάκων. Καλύπτουμε επισκέψεις σε ιατρούς, ενοίκια και λογαριασμούς ΔΕΚΟ. Δυστυχώς οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και δεν είναι δυνατό να καλυφθούν όλες.
• Τώρα με την κρίση ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στην Εκκλησία; Βρίσκει σε αυτή καταφύγιο ή έχει απομακρυνθεί;
Νομίζω πως ο κόσμος έχει αρχίσει να σκέπτεται διαφορετικά. Αποδεικνύεται καθημερινά αυτό που είπε ο Ιησούς Χριστός για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ζει ο άνθρωπος. Ο κόσμος θέλει τις αρχές και τις αξίες του χριστιανισμού και το Θεό στη ζωή του. Βεβαίως τις εποχές της ευμάρειας μπορεί να το ξεχνά γιατί τα υλικά αγαθά παίρνουν τη θέση του Θεού καθώς έχουμε μια νεο – ειδωλολατρία αλλά νομίζω ότι η κρίση μας προβληματίζει όλους και μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε πράγματα που τα είχαμε ξεχάσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση είναι καλή. Καλό θα ήταν να μην υπήρχε και ο κόσμος να μπορεί να σκέπτεται συνεχώς το Θεό και να ιεραρχεί τις ανάγκες του σωστά.
• Ποιές είναι οι σκέψεις σας για την ανακούφιση εκείνων που είναι σε δύσκολη θέση;
Σας ανέφερα πως προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Αν υπήρχε μεγαλύτερη βοήθεια από τον κόσμο θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Ο κόσμος θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο αίσθημα αλληλεγγύης.Το χρειαζόμαστε και όχι μόνο στον υλικό τομέα. Ολοι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι από το υστέρημα μας . Οι άνθρωποι θα πρέπει να έρθουν πιο κοντά. Να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως σε αυτό τον κόσμο δεν μπορούμε να ζήσουμε μόνοι και χρειαζόμαστε το συνάνθρωπο μας. Μέσα σε αυτή την ανάγκη θα πρέπει να στηρίζουμε τους συνανθρώπους μας σε υλικό επίπεδο όσο μπορούμε αλλά και πνευματικά με την παρουσία και το λόγο μας. Δυστυχώς οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο υλικές ανάγκες. Αισθάνονται μόνοι εγκαταλελειμμένοι και ψάχνουν κάπου να ακουμπίσουν.
• Ποιές είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει από την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού;
Εκδώσαμε ένα μικρό φυλλάδιο που έχει περιλάβει τους θρησκευτικούς προορισμούς με χορηγία της Περιφέρειας. Είναι μια πρώτη προσπάθεια για να προβάλουμε τον πλούτο που διαθέτουμε . Μέσα στα πλαίσια της αναδείξεως της Ρόδου στα σχέδια μας είναι η δημιουργία ενός μεγάλου μουσείου στο «Χουρμαλί». Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες του έργου και πρέπει σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να δούμε πως θα χρηματοδοτηθεί. Παράλληλα με το Μητροπολιτικό Μουσείο επιδιώκουμε τη δημιουργία ενός δικτύου που θα περιλαμβάνει δώδεκα μουσεία σε διάφορα μέρη της Ρόδου, όπως για παράδειγμα στη Τσαμπίκα, στη Λίνδο, στην Υψενή, στο Θάρρι,στον Αγιο Φιλήμονα στην Κρεμαστή και στη Φιλέρημο.
• Γιατί θα είναι δώδεκα τα μουσεία;
Ο αριθμός είναι τυχαίος. Τα μουσεία θα δημιουργηθούν σε κομβικά σημεία της Ρόδου . Μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το μουσείο στην Παναγιά Τσαμπίκα και τελειώνει το μουσείο στη Λίνδο. Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για να ξεκινήσουμε την κατασκευή του μουσείου στο Θάρρι.
• Τι μπορεί να δει στα μουσεία ο επισκέπτης;
Τα μουσεία θα είναι θεματικά. Για παράδειγμα το Μουσείο της Λίνδου θα έχει θέμα τους καραβοκύρηδες και τη θρησκευτική παράδοση της περιοχής. Το μουσείο της Τσαμπίκας έχει θέμα τις λαϊκές παραδόσεις . Φυλάσσονται εκεί και αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας που διαθέτει η μονή της Τσαμπίκας. Και στο Χουρμαλί θα συγκεντρωθούν διάφορα σημαντικά αντικείμενα.
• Τα έργα θα γίνουν από πόρους του ΕΣΠΑ;
Τα έργα κατασκευής των θεματικών μουσείων υλοποιούνται με πόρους που προέρχονται από προγράμματα της ΑΝΔΩ. Το μεγάλο μουσείο θα πρέπει να κατασκευαστεί από πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Πρέπει να αναδείξουμε τα μεγάλα μνημεία μας και τις Μονές μας που προσελκύουν τουρίστες. Εκπονούνται οι μελέτες. Η επιτροπή θρησκευτικού τουρισμού θα ασχοληθεί με τον τρόπο προβολής των μνημείων, των λειψάνων και των ιερών εικόνων. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να γνωρίζει τι υπάρχει στη Ρόδο.
• Θα προχωρήσει η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου στη διοργάνωση συνεδρίων;
Τον Οκτώβριο διοργανώνεται στη Ρόδο το 3ο Συνέδριο του Δικτύου «Ποιμαντική Διακονία στο χώρο της Υγείας». Θα λάβουν μέρος αρκετά άτομα -εκπρόσωποι όλων των ελληνόφωνων Μητροπόλεων. Η διοργάνωση είχε στεφθεί με μεγάλη επιτυχία στο παρελθόν . Το θέμα που θα εξεταστεί φέτος στο συνέδριο σχετίζεται με το τραύμα. Είναι πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά το σύγχρονο άνθρωπο. Παράλληλα τον Απρίλιο θα γίνει στη Ρόδο συνάντηση που εντάσσεται στα πλαίσια του διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Λουθηρανικής εκκλησίας .
• Έχει προγραμματιστεί η μεταφορά των Τιμίων Δώρων στη Ρόδο;
Ναι, να έρθουν στη Ρόδο από την Ιερά Μονή του Αγίου Παύλου, που βρίσκεται στο Άγιο ΄Ορος, στις 23 Δεκεμβρίου. Θα μείνουν μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου. Θα είναι ιδιαίτερη ευλογία για τη Ρόδο γιατί τα Τίμια Δώρα δεν βγαίνουν τακτικά από τη Μονή στην οποία φυλάσσονται. Ειδικά οι γυναίκες που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιο Όρος θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τους πολύτιμους αυτούς θησαυρούς της πίστεως μας.
• Συμφωνείτε με την αξιολόγηση που γίνεται και τους ιερείς όσο και αν αυτό ακούγεται παράδοξο;
Γενικότερα το θέμα της αξιολόγησης είναι ένα «αγκάθι». Βλέπω πως αντιδρούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θα προτιμούσα να μην υπάρχει για τους ιερείς αυτή η διαδικασία. Με ποιά κριτήρια θα κριθούν οι ιερείς; Τα κριτήρια είναι γραφειοκρατικά. Ο κάθε ιερέας αξιολογείται από την πνευματικότητα που έχει και πως τη διαχέει στο ποίμνιο που η εκκλησία του έχει δώσει. Όμως εφόσον η πολιτεία το απαιτεί είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε κατά το νόμο, όπως κάνουμε σε όλους τους άλλους τομείς, που αφορούν τις σχέσεις εκκλησίας και πολιτείας.
• Πως θα αξιοποιηθεί ο αρχείο της Μητρόπολης;
Η Μητρόπολη διαθέτει ένα πολύ σημαντικό αρχείο. Ήδη έχουν εκπονηθεί με βάση αυτό δύο διδακτορικές διατριβές. Υπάρχουν σημαντικά ιστορικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο κώδικας της Μητροπόλεως χρονολογείται από το 1830 . Υπάρχει το αρχείο της εκπαιδεύσεως της ορθοδόξου κοινότητας. Πρέπει να αναφέρω πως μέρος του αρχείου έχει καταστραφεί κατά το βομβαρδισμό της Μητροπόλεως το β Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει διασωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του που είναι σημαντικό και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Επιδιώκουμε να ψηφιοποιηθεί το αρχείο. Έτσι θα μπορούν και οι μελετητές να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε αυτό . Πρέπει να οργανωθεί η Βιβλιοθήκη μας και να προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς. Συν Θεό ελπίζουμε να τα καταφέρουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου