ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αμφίσημα μηνύματα για το Τουριστικό 2021

news room 1 λεπτό ανάγνωση
τουρισμος
Μέγεθος γραμμάτων

Σε τε­ντω­μέ­νο σχοι­νί κι­νεί­ται ο του­ρι­σμός στην Ελ­λά­δα και το 2021. Η απο­μεί­ω­ση του αριθ­μού των πτή­σε­ων σε σχέση με τη χρο­νιά ρεκόρ του 2019 σε πο­σο­στό 30% κατά μ.ο και με βάση το δε­δο­μέ­νο ότι ο του­ρι­σμός στην Ελ­λά­δα είναι κατά 80% αε­ρο­με­τα­φε­ρό­με­νος, υπο­δη­λώ­νει μια αυ­ξη­τι­κή χρο­νιά έως και 50% σε σχέση με το προ­βλη­μα­τι­κό 2020 αλλά μια συρ­ρί­κνω­ση σε πρώτη ανά­γνω­ση κατά 30% σε αφί­ξεις σε σχέση με το 2019.

Τα έσοδα κατά πάσα πι­θα­νό­τη­τα θα κι­νη­θούν ακόμη χα­μη­λό­τε­ρα δε­δο­μέ­νου ότι οι κρα­τή­σεις θα κι­νη­θούν την τε­λευ­ταία στιγ­μή, η δε έναρ­ξη της σεζόν ου­σια­στι­κά το­πο­θε­τεί­ται για τον προ­σε­χή Ιού­λιο, χρο­νι­κή στιγ­μή που σύμ­φω­να με τη γλώσ­σα των ει­δι­κών ανα­μέ­νε­ται να υπάρ­ξει πτώση της έντα­σης της παν­δη­μί­ας του COVID-19. Είναι κοι­νός τόπος ότι οι κρα­τή­σεις θα ακο­λου­θή­σουν την πο­ρεία πραγ­μα­το­ποί­η­σης του εμ­βο­λί­ου.

Την ίδια ώρα που πα­ρα­τη­ρεί­ται αυ­ξη­μέ­νη διά­θε­ση -στις κλασ­σι­κές αγο­ρές πηγές άντλη­σης του­ρι­στών για τη χώρα μας- για τη διε­νέρ­γεια τα­ξι­διού, δια­φαί­νε­ται ήδη μια τάση πραγ­μα­το­ποί­η­σης τα­ξι­διού στο εσω­τε­ρι­κό των συ­γκε­κρι­μέ­νων αγο­ρών για λό­γους ασφα­λεί­ας. Τα ανα­φε­ρό­με­να αμ­φί­ση­μα μη­νύ­μα­τα για τη πο­ρεία της χρο­νιάς αμ­βλύ­νο­νται εν μέρει από την επι­τυ­χία της χώρας μας στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, κυ­ρί­ως όμως στην ασφά­λεια που πα­ρου­σιά­ζουν στον τομέα εφαρ­μο­γής των πρω­το­κόλ­λων υγεί­ας τα ελ­λη­νι­κά ξε­νο­δο­χεία.

«Βιώ­νου­με ένα με­τα­βα­τι­κό κενό και για να δια­τη­ρη­θεί ακέ­ραιος ο ξε­νο­δο­χεια­κός ιστός της χώρας που είναι η σπον­δυ­λι­κή στήλη του ελ­λη­νι­κού του­ρι­σμού, χρειά­ζε­ται γεν­ναία κρα­τι­κή στή­ρι­ξη. Αυτό είναι ξε­κά­θα­ρο. Και μά­λι­στα με σαφή με­σο­πρό­θε­σμο προ­γραμ­μα­τι­σμό ώστε και οι επι­χει­ρή­σεις να μπο­ρέ­σουν να σχε­διά­σουν ανά­λο­γα τη στρα­τη­γι­κή τους» ση­μειώ­νει ο πρό­ε­δρος του Ξε­νο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου της Ελ­λά­δος κ. Αλέ­ξαν­δρος Βα­σι­λι­κός ο οποί­ος προ­σθέ­τει :

«Το θε­τι­κό γε­γο­νός είναι πως τα αντα­να­κλα­στι­κά λει­τούρ­γη­σαν ήδη τόσο σε εθνι­κό όσο και σε ευ­ρω­παϊ­κό επί­πε­δο. Μέτρα στή­ρι­ξης υπήρ­ξαν, βελ­τιώ­νο­νται διαρ­κώς και έχου­με τη βε­βαιό­τη­τα πως θα εμπλου­τι­στούν όσο χρεια­στεί, προ­κει­μέ­νου να απα­ντή­σουν στην πρό­κλη­ση και στις αγω­νί­ες της ελ­λη­νι­κής ξε­νο­δο­χί­ας.

Ταυ­τό­χρο­να είναι κα­τε­πεί­γου­σα η ανά­γκη του δε­κα­ε­τούς σχε­δί­ου που έχει δρο­μο­λο­γή­σει το αρ­μό­διο Υπουρ­γείο Του­ρι­σμού. Τον ηγε­τι­κό ρόλο δεν φτά­νει να τον κα­τα­κτή­σεις πρέ­πει και να τον δια­τη­ρή­σεις. Χρειά­ζο­νται προ­σαρ­μο­γές, απαι­τεί­ται και­νο­το­μία. Μόνο έτσι μπο­ρού­με να εγ­γυ­η­θού­με το μέλ­λον για επι­χει­ρή­σεις και ερ­γα­ζό­με­νους, μόνο έτσι μπο­ρεί να συ­νε­χί­σει ο του­ρι­σμός να έχει σε με­σο­μα­κρο­πρό­θε­σμο ορί­ζο­ντα, την υπερ­πο­λύ­τι­μη υπε­ρα­ξία που έχει για την εθνι­κή οι­κο­νο­μία αλλά και για την κοι­νω­νία.

Το 10ετές σχέ­διο για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, στη χά­ρα­ξη του οποί­ου το ΞΕΕ συμ­με­τέ­χει με τη θε­σμι­κή ευ­θύ­νη που το χα­ρα­κτη­ρί­ζει, πρέ­πει να “συγ­χρο­νι­στεί” με τις προ­τε­ραιό­τη­τες του Ευ­ρω­παϊ­κού Τα­μείο Ανά­καμ­ψης που θα δια­μορ­φώ­σουν νέα χρη­μα­το­δο­τι­κά ερ­γα­λεία από το 2021 και στα χρό­νια που θα ακο­λου­θή­σουν».

Όπως το­νί­ζει ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάν­νης Ρέ­τσος η πρό­κλη­ση, για το 2021 είναι να απο­τε­λέ­σει την αρχή μιας πε­ριό­δου στα­δια­κής ανά­καμ­ψης. «Με βάση ένα σχε­τι­κά ρε­α­λι­στι­κό σε­νά­ριο, και πάντα με τα τω­ρι­νά δε­δο­μέ­να τα οποία με­τα­βάλ­λο­νται από μέρα σε μέρα, το 2021 μπο­ρεί η χώρα να φθά­σει στο 50% των του­ρι­στι­κών εσό­δων του 2019. Αυτό προ­κύ­πτει και από τις μέχρι στιγ­μής προ­βλέ­ψεις με­γά­λων tour operators, αε­ρο­πο­ρι­κών εται­ρειών και ευ­ρω­παϊ­κών αε­ρο­δρο­μί­ων.

Η εξέ­λι­ξη όμως της κρί­σης, μας δι­δά­σκει να εί­μα­στε ιδιαί­τε­ρα φει­δω­λοί στις προ­βλέ­ψεις μας και κυ­ρί­ως, να προ­ε­τοι­μα­ζό­μα­στε πάντα για το δυ­σμε­νέ­στε­ρο σε­νά­ριο. Με αυτήν τη στρα­τη­γι­κή πα­ρα­δο­χή, είναι κρί­σι­μο να επι­τευ­χθεί η χρο­νι­κή επέ­κτα­ση των μέ­τρων, για όλο το πρώτο εξά­μη­νο του 2021, κυ­ρί­ως σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά ερ­γα­σί­ας.

Επι­πλέ­ον, κάτι ιδιαί­τε­ρα ση­μα­ντι­κό που θα ενι­σχύ­σει την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της χώρας ένα­ντι των αντα­γω­νι­στών μας, θα είναι η μεί­ω­ση του ΦΠΑ και στα κα­τα­λύ­μα­τα και στην πα­ρο­χή υπη­ρε­σί­ας του του­ρι­στι­κού πα­κέ­του, έστω και για πε­ριο­ρι­σμέ­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Το εν λόγω μέτρο μπο­ρεί να απο­τε­λέ­σει ένα βα­σι­κό ερ­γα­λείο ανά­κτη­σης μέ­ρους της κί­νη­σης από τις ξένες αγο­ρές. Ιδιαί­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα πρέ­πει να δοθεί και στην υλο­ποί­η­ση των προ­τά­σε­ων για χρη­μα­το­δο­τή­σεις μέσα από το Τα­μείο Ανά­καμ­ψης».

Ο πρό­ε­δρος του ΣΕΤΕ συ­νε­χί­ζο­ντας υπο­γραμ­μί­ζει : «Τα κον­δύ­λια, που πρό­κει­ται να διο­χε­τευ­θούν στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία από το Τα­μείο ανα­μέ­νε­ται να στη­ρί­ξουν ση­μα­ντι­κά την προ­σπά­θεια της χώρας να εξέλ­θει από την πρω­το­φα­νή κρίση που προ­κά­λε­σε η παν­δη­μία, ενώ πα­ράλ­λη­λα θα δη­μιουρ­γή­σουν πολ­λα­πλα­σια­στι­κά θε­τι­κό απο­τέ­λε­σμα στην ανα­πτυ­ξια­κή δια­δι­κα­σία.

To 2020 πε­τύ­χα­με να ενι­σχύ­σου­με με ένα πρω­τό­γνω­ρο τρόπο το brand “Ελ­λά­δα” και να δη­μιουρ­γή­σου­με ένα πολύ ση­μα­ντι­κό από­θε­μα αξιο­πι­στί­ας και εμπι­στο­σύ­νης που μπο­ρού­με να κε­φα­λαιο­ποι­ή­σου­με στις επό­με­νες σεζόν”. Κα­τα­λή­γο­ντας ο κ. Ρέ­τσος ανα­φέ­ρει :

«Ωστό­σο η παν­δη­μία είναι ακόμη εδώ. Έχου­με μπρο­στά μας ένα πολύ δύ­σκο­λο χει­μώ­να για τα ξε­νο­δο­χεία συ­νε­χούς λει­τουρ­γί­ας αφού έχουν μεί­νει ου­σια­στι­κά χωρίς αντι­κεί­με­νο, όπως και για τις μο­νά­δες των ορει­νών προ­ο­ρι­σμών που χά­νουν την πε­ρί­ο­δο υψη­λής ζή­τη­σης των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρω­το­χρο­νιάς. Επί­σης, πα­ρα­μέ­νουν με­γά­λες οι αβε­βαιό­τη­τες για το χρόνο που θα απαι­τή­σει ο εμ­βο­λια­σμός μέχρι να έχει απο­τε­λέ­σμα­τα».

Πηγή : tourismtoday.gr

του Χάρη Ντι­γρι­ντά­κη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.