Ειδήσεις

Δυναμική παρουσία του Δημάρχου Ρόδου, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Ιωάννινα.

Ομόφωνα δεκτό το ψήφισμα που κατέθεσε ο κος Χατζηδιάκος, για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Πολλαπλά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση και ανάδειξη όλων των βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί Δήμοι της χώρας, έστειλε από τα Γιάννενα όπου διεξάγεται το ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου, με θέμα: «Αλλάζουμε το κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα,» ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος.
Παρουσία μεγάλης αντιπροσωπευτικής ομάδας από το Νότιο Αιγαίο, αποτελούμενη από είκοσι τρεις (23) συνολικά εκπροσώπους (Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέλη της ΠΕΔ), ο επικεφαλής κος Φώτης Χατζηδιάκος, στην εισήγησή του, παρουσία των Αντιδημάρχων του Δήμου Ρόδου: Οικονομικών κου Σάββα Διακοσταματίου, Ανάπτυξης κου Γιώργου Πόκκια, εστίασε σε πέντε βασικούς τομείς: (Αντιπλημμυρικά έργα, Μεταναστευτικό, Σχέσεις Δήμων με Περιφέρειες, Νέος εκλογικός Νόμος και τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ), καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Ειδικότερα ο κος Χατζηδιάκος, ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Γιώργο Πατούλη, την έκδοση ψηφίσματος για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά, που έγινε ομόφωνα δεκτό, από το σύνολο των συνέδρων και Δημάρχων της χώρας.
Ακολούθως ο Δήμαρχος Ρόδου, αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα και τις καθυστερήσεις ωρίμανσης των μελετών, λόγω της δαιδαλώδους νομοθεσίας. Ζήτησε την απλοποίηση των διαδικασιών και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ. Επιπλέον αναφέρθηκε στις πρόσφατες καταστροφές στη Σύμη κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο συγκοινωνιακό πρόβλημα, που έγινε πιο ορατό, με το ΕΚΑΒ και την Πυροσβεστική να δυσκολεύονται να μεταφέρουν δυνάμεις στο νησί.
«Ο χαρακτήρας της νησιωτικότητας του Νοτίου Αιγαίου, είναι αυταπόδεικτος με τα 48 Νησιά και τα 150 Λιμάνια». Οι μειωμένοι συντελεστές όπως τόνισε ο Δήμαρχος, ήταν το μοναδικό μέτρο που στήριζε την ιδιαιτερότητα της περιοχής. Η κατάργηση τους έρχεται τη χειρότερη στιγμή, με ανοικτά σοβαρά ζητήματα, όπως οι φυσικές καταστροφές και το συγκοινωνιακές δυσκολίες, αλλά κυρίως το προσφυγικό, το οποίο παρ΄ όλες τις ανεξάντλητες, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, αντοχές για αλληλεγγύη των νησιωτών, έχει φέρει στα όρια τις υποδομές των δήμων, ειδικότερα όταν το 90% των χρημάτων που εισέρευσαν στη χώρα για το προσφυγικό, είχε ως αποδέκτη τις ΜΚΟ.
Όσον αφορά τις σχέσεις των Δήμων με τις Περιφέρειες ο κος Χατζηδιάκος ζήτησε αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων, θέτοντας ως παραδείγματα τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Να διαχωρίσουμε τους ρόλους και να γνωρίζουμε τις ευθύνες που έχει ο καθένας», ενώ τόνισε την ανάγκη να επικρατήσει αλληλοσεβασμός και συναλληλία.
Μιλώντας για τις προωθούμενες καταστατικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» και το νέο εκλογικό Νόμο για τους ΟΤΑ, κατηγορηματικά δήλωσε: «Με την απλή αναλογική, δεν θα υπάρχει αυτοδιοίκηση, δεν θα υπάρχουν Δημοτικά Συμβούλια δεν θα υπάρχουν Δήμοι. Νομοθετούν το τσάμπα και επαναφέρουν τον Καποδίστρια» Ο Κος Χατζηδιάκος ζήτησε διαβούλευση του θέματος, ώστε να κατατεθούν οι απόψεις των αυτοδιοικητικών και να βρεθούν σημεία συμφωνίας.
Τέλος, έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, στο νέο Νόμο, με την θέσπιση πόρων που ανήκουν στους Δήμους. Ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα τελών που θα έπρεπε να είναι ανταποδοτικά προς τις τοπικές κοινωνίες, όπως τα έσοδα από αρχαιολογικούς χώρους και Μουσεία, που καρπώνεται αποκλειστικά το Υπουργείο Πολιτισμού και θα έπρεπε να δίνεται ποσοστό στους Δήμους που έχουν την ευθύνη συντήρησης των μνημείων, αλλά και το τέλος διανυκτέρευσης, το οποίο διαφαίνεται να καταλήγει στη μαύρη τρύπα του δημόσιου χρέους.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου