ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Απόβαση» στην Αθήνα για το προσφυγικό

news room 1 λεπτό ανάγνωση
hotspot

Κι­νη­το­ποί­η­ση στην Αθήνα για το με­τα­να­στευ­τι­κό/προ­σφυ­γι­κό ζή­τη­μα ορ­γα­νώ­νει ο Δήμος Σάμου σε συ­νερ­γα­σία με τους Δή­μους Λέ­σβου και Χίου, την επό­με­νη Τρίτη 5 Δε­κεμ­βρί­ου, στη 1 μ.μ., στο υπουρ­γείο Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής. Την ίδια ημέρα ανα­μέ­νε­ται και να κρι­θεί από το ΣτΕ η προ­σφυ­γή των δι­κη­γο­ρι­κών συλ­λό­γων των τριών νη­σιών ενα­ντί­ον της επι­βο­λής του γε­ω­γρα­φι­κού πε­ριο­ρι­σμού που έχει επι­βλη­θεί στο πλαί­σιο της εφαρ­μο­γής της κοι­νής δή­λω­σης Ευ­ρω­παϊ­κής Ενω­σης – Τουρ­κί­ας.

Στα νησιά πα­ρα­μέ­νουν συ­νο­λι­κά 15.486 πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες, από τους οποί­ους οι 6.520 βρί­σκο­νται στη Μόρια στο Κέ­ντρο Υπο­δο­χής και Ταυ­το­ποί­η­σης (ΚΥΤ ή hotspot) της Λέ­σβου, που έχει χω­ρη­τι­κό­τη­τα 2.300 ατό­μων. Στη Χίο, στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, πα­ρα­μέ­νουν 2.377 άτομα, ενώ η χω­ρη­τι­κό­τη­τα της εγκα­τά­στα­σης φτά­νει μόλις τα 700. Μά­λι­στα την προη­γού­με­νη Τε­τάρ­τη στα­μά­τη­σαν οι ερ­γα­σί­ες το­πο­θέ­τη­σης κο­ντέι­νερ στον δι­πλα­νό χώρο με από­φα­ση του Ει­ρη­νο­δι­κεί­ου Χίου. Συ­γκε­κρι­μέ­να, η από­φα­ση δια­τάσ­σει την προ­σω­ρι­νή δια­κο­πή των ερ­γα­σιών επέ­κτα­σης της ΒΙΑΛ και βελ­τί­ω­σης των υφι­στά­με­νων υπο­δο­μών έως τις 16 Ια­νουα­ρί­ου, οπότε και θα εκ­δι­κα­στεί η αί­τη­ση ασφα­λι­στι­κών μέ­τρων που έχει κα­τα­θέ­σει ο Δήμος Χίου κατά του υπουρ­γεί­ου Με­τα­να­στευ­τι­κής Πο­λι­τι­κής για την πα­ρα­χώ­ρη­ση της ΒΙΑΛ.

Στα hotspots σε Λέσβο και Χίο εκα­το­ντά­δες άτομα, τα μισά από τα οποία παι­διά, πα­ρα­μέ­νουν σε κα­λο­και­ρι­νές σκη­νές χωρίς πρό­σβα­ση σε εγκα­τα­στά­σεις υγιει­νής, εκτε­θει­μέ­να στη βροχή και στις χα­μη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες. Στη Σάμο 2.083 πρό­σφυ­γες και με­τα­νά­στες «φι­λο­ξε­νού­νται» στο hotspot κοντά στο Βαθύ όπου χω­ρούν 700 άτομα. Αξί­ζει να ση­μειω­θεί ότι μόνο τις τε­λευ­ταί­ες δύο ημέ­ρες πάνω από 500 άτομα με­τα­φέρ­θη­καν από τα νησιά στην εν­δο­χώ­ρα, ωστό­σο το πρό­βλη­μα πα­ρα­μέ­νει ενώ ακόμα 50 άτομα έφτα­σαν χθες από την Τουρ­κία.

Οι δή­μαρ­χοι Σάμου, Λέ­σβου και Χίου ορ­γά­νω­σαν την… από­βα­ση στην Αθήνα σε μια προ­σπά­θεια να δη­μο­σιο­ποι­ή­σουν το πρό­βλη­μα του εγκλω­βι­σμού χι­λιά­δων αν­θρώ­πων στα νησιά για πε­ρισ­σό­τε­ρο από ένα χρόνο, γε­γο­νός που έχει προ­κα­λέ­σει με­γά­λες αντι­δρά­σεις στις το­πι­κές κοι­νω­νί­ες.

«Απο­φα­σί­σα­με να δια­μαρ­τυ­ρη­θού­με και να απαι­τή­σου­με και πάλι την άμεση απο­συμ­φό­ρη­ση των νη­σιών μας, έτσι ώστε να επι­τευ­χθεί μια άμεση αντί­δρα­ση από την κυ­βέρ­νη­ση για το πρό­βλη­μα», ανα­φέ­ρε­ται στην ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σαν. Μά­λι­στα, όπως δή­λω­σε ο δή­μαρ­χος Σάμου Μι­χά­λης Αγ­γε­λό­που­λος, βρί­σκε­ται σε επαφή με τους συλ­λό­γους Σα­μί­ων στην Αθήνα ώστε να στη­ρί­ξουν την κι­νη­το­ποί­η­ση.

790.000 ευρώ

Εκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση 790.000 ευρώ από πι­στώ­σεις του τα­κτι­κού προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας εγκρί­θη­κε χθες για τα νο­σο­κο­μεία των νη­σιών του Αι­γαί­ου που δέ­χο­νται προ­σφυ­γι­κές ροές.

Αυτό απο­φα­σί­στη­κε δε­δο­μέ­νων των ιδιαί­τε­ρων συν­θη­κών κάτω από τις οποί­ες λει­τουρ­γούν οι δη­μό­σιες δομές υγεί­ας στα νησιά αυτά, καθώς και των λει­τουρ­γι­κών δα­πα­νών που κα­λού­νται να αντι­με­τω­πί­σουν από ίδια έσοδα και την επι­βά­ρυν­σή τους από την πα­ρο­χή υπη­ρε­σιών σε ει­δι­κές κα­τη­γο­ρί­ες ανα­σφά­λι­στων ασθε­νών, που δεν κα­λύ­πτο­νται από τον ΕΟΠΥΥ. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, έκτα­κτη επι­χο­ρή­γη­ση θα λά­βουν οι πα­ρα­κά­τω δη­μό­σιες δομές πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας φρο­ντί­δας υγεί­ας: Νο­σο­κο­μείο Μυ­τι­λή­νης «Βο­στά­νειο» 300.000 ευρώ, Κέ­ντρο Υγεί­ας Μα­ντα­μά­δου Λέ­σβου 40.000 ευρώ, Νο­σο­κο­μείο Χίου «Σκυ­λί­τσειο» 250.000 ευρώ, Νο­σο­κο­μείο-Κέ­ντρο Υγεί­ας Κω 200.000 ευρώ.

Κα­θη­με­ρι­νή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.