Ειδήσεις

Πρόταση του Δημάρχου στην ΚΕΔΕ: Ψήφισμα για το αδιαπραγμάτευτο της συνθήκης της Λωζάνης

 

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος κατά τη διάρκεια της κεντρικής του τοποθέτησης του την Παρασκευή 2/12/2016 στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη και αναφερόμενος σε θέματα νησιωτικότητας, τόνισε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν είναι διαπραγματεύσιμη και ζήτησε τη σχετική έκδοση ψηφίσματος από την ΚΕΔΕ.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος περιέγραψε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα οποία κατά κύριο λόγο οφείλονται στην πάγια αντιμετώπιση από το Κεντρικό Κράτος. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στον αγώνα που δόθηκε προκειμένου να μην υποστούν αφαίμαξη οι νησιωτικοί δήμοι με το νέο νομοσχέδιο για την κινητικότητα, στην παύση κάθε διαγωνιστικής διαδικασίας από τους Δήμους λόγω κωλυσιεργιών στα Υπουργεία με το νέο Νόμο περί δημοσίων προμηθειών, αλλά και για στην υποχρέωση ύπαρξης συνέχειας πολιτικής στο Υπουργείο Εσωτερικών παρά την αλλαγή πολιτικών προϊσταμένων.
Χαρακτηριστικά ο κος Χατζηδιάκος ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήκωσε το βάρος της κρίσης, κράτησε ανοιχτούς τους Δήμους παρά τους μειωμένους πόρους, στήριξε τον πολίτη και την κοινωνία, και απορρόφησε το προσφυγικό. Τόνισε ότι είναι σειρά της Πολιτείας να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι, μέχρι στιγμής, η Κυβέρνηση έχει αφήσει την Αυτοδιοίκηση «στο έλεος του Θεού».
Σχολιάζοντας τα οικονομικά των Δήμων, ο Δήμαρχος Ρόδου τόνισε ότι πάγια απαίτηση των Δήμων είναι να τους δοθεί οικονομική αυτοτέλεια μέσω ίδιων πόρων. Συγκεκριμένα, παρά τη μείωση κατά 70% της κεντρικής επιχορήγησης και κατά 90% της επιχορήγησης για τεχνικά έργα, λύση μπορεί να δοθεί εάν παραχωρηθούν στους Δήμους έσοδα όπως είναι το προτεινόμενο τέλος διανυκτέρευσης, ποσοστό των εισπράξεων από αρχαιολογικούς χώρους, ή τα τέλη κυκλοφορίας.
Ξεχωριστή μνεία έκανε ο κος Χατζηδιάκος ως πρόεδρος της ΠΕΔ στα προβλήματα των νησιωτικών και των τουριστικών δήμων, στα οποία μέχρι και σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έδωσε αποτελεσματική λύση, αν και υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για ρήτρα νησιωτικότητας. Χαρακτηριστικά οι νησιωτικοί και τουριστικοί δήμοι χρηματοδοτούνται βάσει του μόνιμου πληθυσμού τους ενώ το καλοκαίρι ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός διπλασιάζεται ή και ακόμη τριπλασιάζεται, όπως στην περίπτωση της Ρόδου, που φιλοξενεί το καλοκαίρι σχεδόν τρία (3) εκατομμύρια επιπλέον πληθυσμό.
Κλείνοντας την ομιλία του ζήτησε από την ΚΕΔΕ να θέσει κόκκινες γραμμές τις οποίες οφείλει η κεντρική κυβέρνηση να σεβαστεί, ειδάλλως η Αυτοδιοίκηση να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου