Ειδήσεις

Μέχρι και λαχειοφόρο αγορά προτείναμε στην τρόικα για να αυξήσουμε τα έσοδα

Μέχρι και λαχειοφόρο αγορά προτείναμε στην πλευρά των δανειστών προκειμένου να κλείσει το περίφημο δημοσιονομικό κενό του 2015 και να καταφέρουμε τους εκπροσώπους της τριμερής να έρθουν στην Αθήνα.

Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για το ποιός έχει το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις ο κ. Χαρδούβελης στην επιστολή του σημειώνει ότι «Αναγνωρίζουμε πως σε μερικούς τομείς δεν ικανοποιήσαμε πλήρως τις ανησυχίες σας»! Τουλάχιστον τους λέει ότι «Τα ανωτέρω είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε».

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στη 43σέλιδη επιστολή του Γκίκα Χαρδούβελη προς τους δανειστές, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα και να συγκεντρωθεί ένα ποσό κοντά στο 1 δισ. Ευρώ, η Αθήνα πρότεινε το σύστημα εσόδων από τον ΦΠΑ (συλλογή αποδείξεων, «@apodeixi») να συνδεθεί με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά.

Το εν λόγω πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε Πορτογαλία και Μάλτα και σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με την ελληνική πλευρά να εκτιμά ότι μπορεί να αποκομίσει περί τα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Αθήνα δεσμεύεται ότι σε περίπτωση που δεν βγουν οι προβλέψεις της από την 1η Ιουλίου του 2015 θα εξετάσει τη λήψη περαιτέρω μέτρων όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος στα τσιγάρα.

Σε περίπτωση που το πρόγραμμα δεν αποδώσει εισπρακτικά τα αναμενόμενα η Αθήνα δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει:

Στην απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και 2016
Στην επιβολή φόρου πολυτελείας
Στην αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ

Η επιστολή προς τους δανειστές καταλήγει:

«Αυτή είναι μια συνολική πρόταση. Ακολουθώντας την ισχυρή προτροπή του επικεφαλής του Euroworking Group, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική πρόταση αντί για μια σταδιακή διαπραγμάτευση. Αναγνωρίζουμε πως σε μερικούς τομείς δεν ικανοποιήσαμε πλήρως τις ανησυχίες σας. Όμως, αντί αυτού, έχουμε σε άλλα πεδία καταθέσει πολύ πιο φιλόδοξες προτάσεις. Τα ανωτέρω είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια γνήσια προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με αξιόπιστο τρόπο. Περιμένοντας να σας συναντήσω στην Αθήνα,
Γκίκας Χαρδούβελης».

Με πληροφορίες από την Καθημερινή και το thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου