ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Εκτοξεύθηκαν» οι τιμές πετρελαίου μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Οι τιμές του αμε­ρι­κα­νι­κού αργού πετρε­λαίου αυξή­θη­καν περισ­σό­τερο από 3% την Τρίτη (1/10), προ­σεγ­γί­ζο­ντας και μια άνοδο σχεδόν 5% την στιγμή της επί­θε­σης του Ιράν στο Ισραήλ.

Ειδι­κό­τερα, το αργό πετρέ­λαιο δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται στα 71,78 δολάρια το βαρέλι, σημειώ­νο­ντας άνοδο 3,61%, ενώ το Μπρέντ κατέ­γραψε επίσης αύξηση 3,42%, φτά­νο­ντας τα 75,28 δολάρια το βαρέλι.

Ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι του Λευκού Οίκου και του Υπουρ­γείου Άμυνας είχαν προει­δο­ποι­ή­σει νωρί­τερα ότι οι ΗΠΑ «έχουν ενδεί­ξεις ότι το Ιράν ετοι­μά­ζε­ται να εξα­πο­λύ­σει επι­κεί­μενη επίθεση με βαλ­λι­στι­κούς πυραύ­λους ενα­ντίον του Ισραήλ».

«Υπο­στη­ρί­ζουμε ενεργά τις αμυ­ντι­κές προ­ε­τοι­μα­σίες για να υπε­ρα­σπι­στούμε το Ισραήλ έναντι αυτής της επί­θε­σης. Μια άμεση στρα­τιω­τική επίθεση από το Ιράν ενα­ντίον του Ισραήλ θα έχει σοβαρές συνέ­πειες για το Ιράν», είχε δηλώσει στο NBC ανώ­τε­ρος αξιω­μα­τού­χος του Λευκού Οίκου.

Και στην συνέ­χεια, πράγ­ματι σχεδόν 500 πύραυ­λοι εκτο­ξεύ­τη­καν από το Ιράν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με το ραδιο­φω­νικό δίκτυο του ισραη­λι­νού στρατού.  Το Ισραήλ ανα­φέ­ρει ότι οι πύραυ­λοι ανα­χαι­τί­στη­καν στον ιορ­δα­νικό εναέριο χώρο και αλλού, ενώ έχουν ανα­φερ­θεί πολλές περιο­χές που επλή­γη­σαν είτε από θραύ­σματα ή από πυραύ­λους στο Τελ Αβίβ, κοντά στη Νεκρή Θάλασσα, στο νότο ή στην περιοχή Σάρον.

Να σημειω­θεί ότι η ανα­τα­ραχή στις αγορές πετρε­λαίου απο­δί­δε­ται στην αβε­βαιό­τητα για ενδε­χό­με­νες δια­κο­πές στις προ­μή­θειες, καθώς οι επεν­δυ­τές ανη­συ­χούν για τον κίνδυνο ευρύ­τε­ρης σύγκρου­σης στην περιοχή. Δεδο­μέ­νου ότι το Ιράν απο­τε­λεί βασικό παρά­γο­ντα στην παγκό­σμια αγορά ενέρ­γειας, οποια­δή­ποτε στρα­τιω­τική κλι­μά­κωση θα μπο­ρούσε να προ­κα­λέ­σει σοβαρές δια­τα­ρα­χές στις προ­μή­θειες πετρε­λαίου, οδη­γώ­ντας τις τιμές σε ακόμα υψη­λό­τερα επίπεδα.

Τέλος, οι ανα­λυ­τές προει­δο­ποιούν ότι εάν η σύγκρουση κλι­μα­κω­θεί περαι­τέρω, οι τιμές του πετρε­λαίου θα μπο­ρού­σαν να συνε­χί­σουν την ανοδική τους πορεία, επι­βα­ρύ­νο­ντας τις διε­θνείς αγορές ενέρ­γειας και την παγκό­σμια οικο­νο­μία. Η ήδη υπάρ­χουσα αβε­βαιό­τητα λόγω των γεω­πο­λι­τι­κών εντά­σεων ανα­μέ­νε­ται να δια­τη­ρή­σει τις τιμές του πετρε­λαίου αστα­θείς, καθώς οι επεν­δυ­τές παρα­κο­λου­θούν στενά τις εξε­λί­ξεις.

Πηγή: Reporter.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.