Ρεπορτάζ

Δύο εξώδικα στη δημοτική αρχή για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου στη Μεσαιωνική Πόλη

Κατόπιν εκδόσεως προσωρινής διαταγής από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου μετά από προσφυγή μιας ομόρρυθμης εταιρείας κατά δύο επιχειρηματιών και μιας εταιρείας που λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην πλατεία Ιπποκράτους και την λήψη μέτρων εις βάρος τους λόγω κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και κραχτών ακολούθησε η αποστολή εξωδίκων στον Δήμο Ρόδου.
Η ομόρρυθμη εταιρεία απέστειλε ειδικότερα δύο εξώδικα και συγκεκριμένα ένα προς τον Δήμο Ρόδου και ένα προς τη Διεύθυνση Μεσαιωνική Πόλης ζητώντας, μεταξύ άλλων, την αυστηροποίηση των ελέγχων για την πάταξη του φαινομένου.
Με τις εξώδικες δηλώσεις καλούν την δημοτική αρχή να εντείνει τους ελέγχους σε καθημερινή βάση ειδικά στα συγκεκριμένα καταστήματα προκειμένου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα κρίνει δέουσες, ούτως ώστε αυτές να συμμορφωθούν πλήρως με την νομιμότητα και με όσα ορίζει και το έντυπο με τίτλο ‘’Βιώνοντας καθημερινά τη μοναδικότητα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου’’ το οποίο εγκρίθηκε με την από 29.04.2009 και υπ’ αριθ. 205/2009 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου (αρ. πρακτικού 10/29.4.2009) ώστε να συμμορφωθούν πλήρως, τόσο με την ως άνω προσωρινή διαταγή όσο και με την απόφαση του Δήμου, με την οποία τους παραχωρήθηκε η χρήση συγκεκριμένων τ.μ. και όχι αυτών που σήμερα έχουν καταλάβει.
Επίσης, παρακαλούν να ελεγχθούν εκτός από τον χώρο ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων και των πινακίδων των ως άνω επιχειρήσεων, και τους τύπους και το ύψος των ομπρελών που οι ως άνω επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές (πχ διαφορετικού ύψους ομπρέλες, αν έχουν επ’ αυτών διαφημίσεις, αν έχουν τελειώματα γύρω γύρω από αυτές, κλπ).
Ζητούν δε να ενημερωθούν σχετικά με τα πορίσματα των ελέγχων που θα διενεργηθούν στις επιχειρήσεις αυτές προκειμένου βασιζόμενοι σε αυτά να απευθυνθούν εκ νέου στην Ελληνική Δικαιοσύνη αποδεικνύοντας της ότι η ως άνω απόφαση της παραβιάζεται ώστε να επιβληθεί στους αντιδίκους καταδίκη τους σε χρηματική ποινή ως μέσο εξαναγκασμού τους σε συμμόρφωση προς την νομιμότητα και την δικαστική απόφαση.
Οπως έγραψε η «δημοκρατκή», η εταιρεία που δραστηριοποιείται ως κατάστημα πώλησης ενδυμάτων καθώς και ως κοσμηματοπωλείο εκμεταλλευόμενη δύο καταστήματα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, το πρώτο επί της οδού Ερμού και το δεύτερο επί της οδού Σωκράτους, διατείνεται ότι οι καθ’ ών μεσούσης της θερινής τουριστικής περιόδου του τρέχοντος έτους 2022, κατά τις τελευταίες εβδομάδες έως σήμερα, έχουν αναπτύξει πολύ πέραν του κοινόχρηστου χώρου που τους έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Ρόδου τραπεζοκαθίσματα, καθώς επίσης και ογκώδεις ομπρέλες που κάποιες από αυτές διαφημίζουν προϊόντα, αλλά και εντελώς αντιαισθητικές και ογκώδεις πινακίδες με παρουσιάσεις φαγητών.
Υποστηρίζει παραπέρα ότι εργαζόμενοι των καθ’ ών ασκούν καθήκοντα κράχτη στις ως άνω επιχειρήσεις μπροστά στην επιχείρησή τους και γίνονται πολύ φορτικοί με τους περαστικούς τουρίστες προκειμένου να τους προσελκύσουν στις επιχειρήσεις αυτές, με συνέπεια πολλοί τουρίστες να δυσαρεστούνται από τη συμπεριφορά τους και να αλλάζουν άρον άρον κατεύθυνση για να αποφύγουν αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία.
Το δικαστήριο που εξέτασε το αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής με απόφασή του υποχρεώνει τους τρεις ιδιοκτήτες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να απομακρύνουν τα τραπεζοκαθίσματα και τυχόν πινακίδες που έχουν τοποθετήσει στον κοινόχρηστο χώρο έμπροσθεν των επιχειρήσεων που διατηρούν στην Μεσαιωνική Πόλη, για τον οποίο δεν τους έχει χορηγηθεί σχετική άδεια από το Δήμο Ρόδου και να περιορίσουν την τοποθέτηση αυτών στον χώρο για τον οποίο διαθέτουν τη σχετική άδεια.
Στον αντίποδα όμως οι τρεις επιχειρήσεις υπέβαλαν κι εκείνες αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της ομόρρυθμης εταιρείας και εκπροσώπου της υποστηρίζοντας ότι όπως προκύπτει από την απλή αντιπαραβολή των πωλούμενων ειδών, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση ανταγωνισμού με το κατάστημα γουναρικών και συγκεκριμένα ειδών πολυτελείας, ενός είδους του οποίου η κατανάλωση πλέον φθίνει και τείνει να εξαφανιστεί.
Ισχυρίζονται ότι ο έμπορος τους δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, εντάσεις και φασαρίες, πιστεύοντας ότι εκείνοι ευθύνονται για την πτώση των πωλήσεών του.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου