Ρεπορτάζ

Γ. Κλούβας: «Γεμάτα» τα καταστήματα εστίασης, αλλά το ταμείο δεν είναι κερδοφόρο

Τα καταστήματα εστίασης είναι γεμάτα, αλλά το ταμείο, δεν είναι ακόμη κερδοφόρο. Αυτό υπογράμμισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις που έκανε χτες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατόρων Ρόδου κ. Γιάννης Κλούβας, περιγράφοντας την κατάσταση, όπως αυτή εξελίσσεται για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (και κυρίως τα εστιατόρια) αυτή την περίοδο που μπήκαμε ήδη στον Αύγουστο και η τουριστική κίνηση βρίσκεται στο ζενίθ.
«Η φετινή τουριστική σεζόν εξελίσσεται πάρα πολύ καλά, όσον αφορά στην προσέλευση του κόσμου. Υπάρχει πολύς κόσμος και τα καταστήματα εστίασης γεμίζουν, τόσο στην ανατολική όσο και στην δυτική πλευρά του νησιού της Ρόδου –κυρίως στο κέντρο της πόλης, στην Μεσαιωνική Πόλη, στο Φαληράκι, στην Καλλιθέα και στην Λίνδο. Μικρά προβλήματα καταγράφονται στα εστιατόρια που βρίσκονται στις πιο απομακρυσμένες περιοχές (σε χωριά και ορεινά) κι αυτό, κυρίως, λόγω της υψηλής τιμής των καυσίμων. Είναι δηλαδή περιοχές που δεν τις προτιμά ο κόσμος και βεβαίως, οι ξένοι επισκέπτες μας. Κι εδώ να σημειώσουμε ότι άλλο πράγμα είναι η προσέλευση του κόσμου, η κίνηση, και άλλο πράγμα το… ταμείο. Παρά την μεγάλη κίνηση, δεν μένουν κέρδη. Αυτό οφείλεται στα λειτουργικά κόστη που έχουν αυξηθεί πάρα πολύ», όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Κλούβα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης αναγκάστηκαν να αυξήσουν τις τιμές τους έως και 10,7% λόγω της αύξησης της τιμής των αγαθών που οφείλονται σε μια σειρά από παράγοντες. «Το κόστος εργασίας, αυξήθηκε κατά 15%, το κόστος του ενοικίου κατά 15%, το κόστος ενέργειας κατά 87%, ενώ τους τελευταίους μήνες το συνολικό κόστος λειτουργίας έχει αυξηθεί κατά 41,7%. Γι αυτό και οι εστιάτορες αναγκάστηκαν να κάνουν αυξήσεις της τάξης του 10,7%. Καταλαβαίνετε ότι και αυτή η αύξηση δεν είναι αρκετή για να καλύψει όλα αυτά τα κόστη. Είμαστε γεμάτοι και (σχεδόν) δεν βγαίνουμε. Μην ξεχνάτε ότι μαζί με την χαμένη διετία του κορωνοϊού, ήρθαν τώρα να προστεθούν και οι επιστρεπτέες προκαταβολές.
Η εστίαση, παραμένει ο πιο αδικημένος και χτυπημένος κλάδος…» Όπως είπε ο πρόεδρος των εστιατόρων, στα προβλήματα του κλάδου, προστέθηκε και η έλλειψη σε προσωπικό. «Οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια, μας έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Ακόμη και τώρα, που μπήκαμε στον Αύγουστο, ψάχνουμε για προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως αναγκαζόμαστε να κάνουμε όλες τις δουλειές μαζί (!). Το πρόβλημα αυτό, δεν εμφανίζεται μόνο στα εστιατόρια. Όλοι γνωρίζουμε ότι το έχουν και τα ξενοδοχεία, και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, φαίνεται ότι θα το αντιμετωπίσουμε και την επόμενη σεζόν, οπότε είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Είμαστε συνέχεια σε επαφή με Εργατικά Κέντρα, με άλλους συναδέλφους από όλη την χώρα, αλλά όλοι αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Την διετία του κορωνοϊού, πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλες μορφές εργασίας οπότε γύρισαν την πλάτη στο σέρβις. Επίσης πολύς κόσμος έφυγε ενώ όσοι έρχονταν από άλλα μέρη της Ελλάδας για δουλειά το καλοκαίρι, φέτος δεν ήρθαν. Πολλοί πάντως άλλαξαν επαγγέλματα…», ανέφερε ο κ. Κλούβας. Ο κ. Κλούβας, τόνισε πως φέτος για πρώτη φορά αρκετά εστιατόρια (κυρίως στο κέντρο της πόλης και στην Μεσαιωνική Πόλη) θα προσπαθήσουν να μείνουν ανοιχτά μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, αφού αναμένονται αφίξεις τόσο από το αεροδρόμιο όσο και από το λιμάνι. «Θα μείνουν ανοιχτοί όσοι είναι κοντά στην ροή για να εξυπηρετήσουμε όσο μπορούμε τον κόσμο», τόνισε.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την φετινή τουριστική κίνηση, σε συνάρτηση με τις αυξήσεις σε όλες τις υπηρεσίες, ενέργεια, κόστος κ.λπ. ο κ. Κλούβας ξεκαθάρισε ότι ‘μόνο στο τέλος που θα κάνουμε ταμείο θα γνωρίζουμε τι θα μείνει’. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι και οι τιμές των προϊόντων, τροφίμων, ποτών, πρώτων υλών, ρεύμα κ.λπ. είναι ήδη αυξημένα με συνέπεια να πιέζονται και οι τιμές στο κατάστημα προς τα πάνω:
«Και την επόμενη σεζόν θα αυξηθούν οι τιμές. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Επιπλέον, πρέπει από τώρα να δούμε πώς θα καλύψουμε τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια. Ειδάλλως θα έχουμε πολύ κακές κριτικές από τους πελάτες μας….», κατέληξε ο κ. Κλούβας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

 • Πολίτης    02.08.2022 12:52

  Ξεκίνησε το παραμύθι για να μην πληρωθούν οι επιστρεπτέες προκαταβολές
  Είναι γεμάτα και απόδειξη μόνο όταν πληρώσουμε με κάρτα
  Στον ίδιο τόπο ζούμε κύριοι
  Γνωριζόμαστε όλοι μεταξύ μας
  Και όχι μόνο εσείς
  Ιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κτλ κτλ
  Η απόδειξη είναι κάτι ιερό. Δεν το αγγίζουμε
  Κ αν πείς για απόδειξη
  + το φπα σου απαντάνε

  Μάλλον εσείς αυτά δεν τα έχετε ξανακούσει οπότε σας δικαιολογώ
  Απολογούμαι

Σχολιασμός άρθρου