Οι κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης τετελεσμένης και σε απόπειρα και της αντιποίησης, αποδίδονται σε δικογραφία, που σχημάτισε προχθές η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου, στον υπήκοο Βουλγαρίας V. D του Ι., 25 ετών, προσωρινό κάτοικο Ρόδου επί της οδού Αγίων Αναργύρων και στους μη συλληφθέντες ομοεθνείς του I. I., N. P. και P. N. του Ν..
Ο 25χρονος, σύνδεσμος της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων στη Ρόδο, οδηγήθηκε χθες το πρωί ενώπιον της Εισαγγελέως Υπηρεσίας για τα περαιτέρω.
Όπως διακριβώθηκε από την αξιολόγηση των στοιχείων της υπόθεσης, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα με διακριτούς ρόλους και ενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης, εξαπατούσαν ηλικιωμένους με σκοπό το παράνομο περιουσιακό όφελος.
Αναφορικά με τη μεθοδολογία δράσης, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, από τα μέσα Ιουνίου του 2017 επικοινωνούσαν τηλεφωνικά, με ηλικιωμένα κυρίως άτομα, σε διάφορες περιοχές της Ρόδου και παρουσιάζοντας ψευδή γεγονότα ως αληθινά, προσποιούμενοι οικείο συγγενικό πρόσωπο των παθόντων (κόρη, εγγονή, ανιψιά) το οποίο υποτιθέμενα βρισκόταν σε δεινή θέση εξαιτίας σύλληψής του από την Αστυνομία, συνεπεία τροχαίου ατυχήματος, που είχε προκαλέσει, δημιουργούσαν έντονη συναισθηματική φόρτιση στα θύματα και στην συνέχεια άλλος συνεργός-δράστης, προσποιούμενος τον αστυνομικό ή τον εισαγγελικό λειτουργό απαιτούσε μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να αποφευχθούν οι άμεσες νομικές συνέπειες και η φυλάκιση του οικείου προσώπου.
Πιο συγκεκριμένα το ιστορικό της υπόθεσης, που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στο νησί της Ρόδου και κατόρθωσε σε χρόνο ρεκόρ να εξιχνιάσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, έχει ως εξής:
Στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και στο Αστυνομικό Τμήμα Ιαλυσού, από τα μέσα του Ιουνίου του 2017 καταγγέλθηκαν πάμπολλες περιπτώσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων από μέλη σπείρας που τους ενημέρωνε για την σύλληψη δήθεν συγγενικών τους προσώπων, που προκάλεσαν δήθεν θανατηφόρο δυστύχημα.
Τα μέλη της σπείρας ενημέρωναν τα υποψήφια θύματα ότι είναι αστυνομικοί ή Εισαγγελείς και ζητούσαν χρήματα προκειμένου να αποφυλακίσουν τους συγγενείς τους.
Το πρωί της Παρασκευής, μια ημεδαπή αισθητικός, κάτοικος Ρόδου, ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι δέχτηκε κλήση με απόκρυψη από άγνωστη γυναίκα η οποία της είπε ότι είναι ανιψιά της και ότι έχει τραυματιστεί.
Η αισθητικός, υποψιασμένη μετά την δημοσιοποίηση της απάτης, που είχε προηγηθεί, προσποιήθηκε ότι θορυβήθηκε και έκλεισε ραντεβού με τους δράστες για να τους παραδώσει το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ.
Οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη των δραστών και συγκεκριμένα η αισθητικός έβαλε φύλλα εφημερίδας σε έναν φάκελο μέσα σε μια μαύρη τσάντα και τα άφησε σε περβάζι απέναντι από την οικία της.
Λίγη ώρα αργότερα εμφανίστηκε στο σημείο ο 25χρονος, που μιλούσε συνεχώς στο κινητό του τηλέφωνο. Αφού βεβαιώθηκε ότι δεν παρακολουθείται, πήρε την μαύρη τσάντα και την έβαλε στην τσέπη του.
Ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς και σε έρευνα που του έγινε βρέθηκαν στην κατοχή του τα χρηματικά ποσά των 130 ευρώ και 4 λέβα, ένα παραστατικό μεταφοράς-παραλαβής χρημάτων, ένα αεροπορικό εισιτήριο και ένα κινητό τηλέφωνο.
Προσήχθη ακολούθως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου και από την προανάκριση που ακολούθησε προέκυψε ότι ο 25χρονος με τους ανωτέρω είχε συγκροτήσει εγκληματική ομάδα, που θεωρείται μάλιστα ότι έδρασε σε όλη τη χώρα.
Πιο συγκεκριμένα ο 25χρονος, ομολόγησε τα αδικήματα που του αποδίδονται:
-Την 22α Ιουνίου 2017 τηλεφώνησαν σε μια 87χρονη ημεδαπή και μια εκ των δύο γυναικών τής σπείρας της συστήθηκε ως αστυνομικός λέγοντάς της ότι ο εγγονός της σκότωσε ένα παιδί και για να αφεθεί ελεύθερος θα πρέπει να καταβάλει το χρηματικό ποσό των 3.750 ευρώ. Η ηλικιωμένη άφησε τα χρήματα σε περίφραξη κοντά στην οικία της και ο 25χρονος τα ανέλαβε.
-Την 19η Ιουνίου 2017 η σπείρα επικοινώνησε με μια ηλικιωμένη για να την ενημερώσουν ότι ο γιος της, γνωστός dj, είχε τροχαίο ατύχημα και τραυμάτισε θανάσιμα ένα παιδί. Της ζήτησαν 2.000 ευρώ αλλά το υποψήφιο θύμα δεν πείσθηκε και έκλεισε το τηλέφωνο.
-Την 28η Ιουνίου 2017 τηλεφώνησαν σε άλλη ηλικιωμένη, παριστάνοντας τους αστυνομικούς. Της είπαν ότι θα της δώσουν στο τηλέφωνο την εγγονή της για να της μιλήσει και μια γυναίκα με τρεμάμενη φωνή κλαίγοντας της είπε ότι προκάλεσε ατύχημα, ότι έχει σπάσει το σαγόνι της και ότι έχει τραυματίσει σοβαρά ένα παιδί ζητώντας της να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που θα της δώσει ο αστυνομικός. Η ηλικιωμένη πείσθηκε αρχικώς να καταβάλει το ποσό των 2.000 ευρώ αλλά στην πορεία αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.
-Την 29η Ιουνίου 2017 γυναίκα μέλος της σπείρας τηλεφώνησε σε άλλη ηλικιωμένη και παριστάνοντας την Εισαγγελέα της ζήτησε το ποσό των 2.500 ευρώ για να αποφυλακίσει την κόρη της που δήθεν είχε προκαλέσει ατύχημα.
Η ηλικιωμένη έκλεισε ραντεβού μαζί της στην πλατεία της Ιαλυσού προκειμένου να της παραδώσει 500 ευρώ αλλά η κόρη της επικοινώνησε μαζί της και αντιλήφθηκε ότι επρόκειτο για απάτη.
Από την έρευνα προέκυψε εξάλλου ότι τα μέλη της ίδιας σπείρας επιχείρησαν να εξαπατήσουν ακόμη 18 άτομα, τα στοιχεία των οποίων είναι γνωστά στις αρχές, αλλά δεν τα κατάφεραν διότι τους έκλεισαν το τηλέφωνο.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας και να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία των υπολοίπων μελών της σπείρας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ