Σαν σήμερα, δύο χρόνια πριν… Σε κατάσταση αναμονής για το περιβόητο δημοψήφισμα. Η Ελλάδα χωρισμένη στα δύο. Η συζήτηση παντού η ίδια. «Εσύ είσαι με το ΝΑΙ ή με το ΟΧΙ»;
Το κλίμα στην κοινωνία, εμφυλιοπολεμικό. Οικογένειες στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, φίλοι δεν ξαναμίλησαν, σχέσεις δοκιμάστηκαν, ένταση, θυμός, απειλές, μίσος, χολή… διάχυτα παντού.
Ελλάδα 2015, παραμονές της 5ης Ιουλίου, μια χώρα οδηγείται σε δημοψήφισμα άρον-άρον, χωρίς ξεκάθαρο ερώτημα και με τους ανθρώπους της να τελούν σε απόλυτη σύγχυση. Καταστάσεις πρωτόγνωρες…
Οι μισοί έδειχναν τους άλλους μισούς με το δάχτυλο, καβγάδες ξέσπαγαν εν ριπή οφθαλμού σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Οι προδότες και οι φιλοπάτριδες, οι γερμανοτσολιάδες και οι αδούλωτοι, οι προσκυνημένοι και οι υπερήφανοι. Η Ελλάδα χωρισμένη στα δυο…
Ο φόβος για την επόμενη ημέρα, διάχυτος και για τις δύο πλευρές. Και μέχρι να φτάσει η ώρα της κάλπης, η αγωνία μεγάλωνε και η ένταση κορυφωνόταν. Ο Αλέξης Τσίπρας, είτε από άγνοια είτε από καθαρή ανοησία, έριχνε λάδι στη φωτιά σε κάθε ευκαιρία, θέτοντας διλήμματα που έβρισκαν ανταπόκριση σε μια συγχυσμένη κοινωνία, που ήδη δεν είχε άλλες αντοχές.
Οδήγησε έναν λαό σε δημοψήφισμα, οδήγησε έναν λαό στον διχασμό, για το τίποτα… Ανοιξε πληγές στην κοινωνία, που ακόμα δεν έχουν επουλωθεί, προκάλεσε κοινωνικό κανιβαλισμό, έστρεψε τον έναν εναντίον του άλλου, άνευ λόγου, όπως αποδείχθηκε τελικά. Ενέσπειρε το μίσος και χώρισε την Ελλάδα στα δύο, πουλώντας, γι άλλη μια φορά, ψεύτικες ελπίδες.
«Το “ναι” θα οδηγήσει σε συμφωνία δίχως διέξοδο και σε πέντε μήνες θα οδηγήσει σε νέο Μνημόνιο, ενώ το “όχι” σημαίνει βιώσιμη συμφωνία σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και μια χώρα που δεν θα είναι αποικία χρέους»· αυτό δήλωσε λίγες ώρες, πριν το δημοψήφισμα ο πρωθυπουργός.
Και έφτασε η 5η Ιουλίου… Το δημοψήφισμα γίνεται, το ΟΧΙ επικρατεί και πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, το OXI «βαφτίζεται» σε ένα μεγαλοπρεπές ΝΑΙ, λίγο πριν το ξημέρωμα της 6ης Ιουλίου.
Οι χοροί στις πλατείες σταμάτησαν, τα επαναστατικά τραγούδια σίγησαν, τα κεφάλια έσκυψαν και χάθηκαν οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ γερμανοτσολιάδων και πατριωτών…
Η ιστορία, από κει και πέρα, γνωστή… Η σημερινή κατάσταση αδιάψευστος μάρτυρας του μεγέθους της μεταστροφής του «επαναστάτη» πρωθυπουργού μας που θα άλλαζε την Ευρώπη και που θα χτυπούσε τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές.
Ο Αλέξης Τσίπρας, χώρισε μια κοινωνία στα δύο και άνοιξε πληγές, που μέχρι σήμερα, δυο χρόνια μετά, δεν έχουν επουλωθεί. Αυτή είναι η μεγάλη ζημιά που υπέστη η χώρα, και είναι πιο μεγάλη από τα μνημόνια που ακολούθησαν. Προχώρησε, σε ένα επίπλαστο δημοψήφισμα το οποίο χρησιμοποίησε αποκλειστικά, για ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, αδιαφορώντας για τις τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνία. Και πήρε μια Ελλάδα στο λαιμό του για ένα καπρίτσιο.
Το ότι χώρισε την Ελλάδα στα δύο για το τίποτα, είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη. Και εκείνους που ψήφισαν «ΟΧΙ», τους πρόδωσε δύο φορές.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ