Ειδήσεις

Ο «μύθος» του Κολοσσού

Η Ρόδος φέρει το μύθο του Κολοσσού, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου. Όπως επίσης είναι γνωστή, ως το νησί των Ιπποτών. Αν χτυπήσεις στη μηχανή αναζήτησης της Google, θα διαπιστώσεις ότι και για τα δυο αυτά «περιουσιακά» στοιχεία του τόπου, υπάρχουν εκατομμύρια αναφορές.

Πόσο όμως, έχουμε αξιοποιήσει αυτά τα δυο στοιχεία που αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα προβολής του νησιού; Ελάχιστα, έως μηδαμινά θα απαντούσε κανείς. «Τι μπορούμε να κάνουμε;» είναι προφανώς, η αυτονόητη ερώτηση που ακολουθεί.

Κατ’ αρχήν να αξιοποιήσουμε το «μύθο». Παραμένω υποστηρικτής της θεωρίας ανακατασκευής του Κολοσσού, (σε νέες βάσεις με σύγχρονα δεδομένα) αλλά συνάμα ρεαλιστής, δηλαδή, οπαδός της λογικής σκέψης. Αυτής, που θεωρεί ότι υπό τις παρούσες συνθήκες (οικονομική κρίση, γραφειοκρατία κλπ) το «όνειρο» ανακατασκευής του Κολοσσού, θα παραμείνει «όνειρο».

Άλλωστε, οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει και οι κατά καιρούς εξαγγελίες έχουν εκφυλίσει την προσπάθεια, με μοναδική εξαίρεση την πρόταση (ΔΕΤΑΠ- Γ. Μπαρμπούτη) που έθεσε το ζήτημα σε σωστή βάση.

Μέχρι όμως οι επόμενες γενιές φανούν αποτελεσματικότερες από τη δική μας, εμείς οφείλουμε να κινηθούμε στο στόχο του εφικτού. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Μπιλμπάο (Γκουγκενχάιμ) και άλλων πόλεων που με τη δημιουργία σύγχρονων μουσείων κατάφεραν να ενταχθούν στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη, να διαφημίσουν την πόλη τους και να αποκτήσουν μια τεράστια δυναμική και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και οικονομία.

Και επειδή και αυτό, απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό και αγώνα διασφάλισης των απαραίτητων κονδυλίων, προτείνω σε πρώτη φάση τη μετατροπή ενός κτιρίου (έχουμε τόσα, που δυστυχώς καταρρέουν…) σε «Μουσείο Koλοσσού» για την προβολή και αξιοποίηση του «μύθου».

Με την συγκέντρωση ιστορικού υλικού που θα αφορά γκραβούρες, ρεπλίκες, κείμενα, βιβλία, γραμματόσημα, αφίσες, έργα ζωγραφικής (είναι ντροπή, να μην έχουμε εξασφαλίσει ακόμη αντίγραφο του Κολοσσού του Νταλί, που βρίσκεται στο μουσείο της Βέρνης) ντοκιμαντέρ, ταινίες και χρήση νέων τεχνολογιών -5d- που θα προβάλλουν την ιστορία του Κολοσσού, οτιδήποτε αφορά ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας. Οτιδήποτε, μπορεί να αναπαράγει το «μύθο»!

Με παράλληλες ενέργειες που δεν θα αφορούν μόνο την τουριστική εκμετάλλευση, αλλά και την ανάδειξη της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής κληρονομιάς της. Όπως, η ενεργοποίηση του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και Ξένων Πανεπιστήμιων, Λυκείων, Γυμνασίων, Δημοτικών σχολείων, για εργασίες, διαγωνισμούς κλπ και τη διασύνδεση του με την προσπάθεια επανάκτησης μεριδίου του μαθητικού τουρισμού που έχουμε χάσει.

Η πρόταση δημιουργίας ενός σύγχρονου χώρου εμπνευσμένου από τον Κολοσσό εμπεριέχει ασύγκριτης αξίας πλεονεκτήματα για τον προορισμό και τον πολιτισμό.

Αυτή είναι μια πρόταση, σαφώς περιμένω να κατατεθούν κι άλλες, καθώς η πόλη (όπως όλοι αναγνωρίζουν) χρειάζεται λίφτινγκ. Πιστεύω όμως, ότι με μικρές παρεμβάσεις και έξυπνα έργα, μπορεί να αναγεννηθεί και να επανακάμψει δυναμικά.

Ας μην αφήνουμε τα πάντα στη τύχη και στις συγκυρίες.

«Οι άνθρωποι επινόησαν την τύχη, για να δικαιολογήσουν τη δική τους έλλειψη θέλησης» έλεγε ο Δημόκριτος….

Χατζηϊωάννου Ελευθέριος (Τέρης)
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Ρόδος Δύναμη Πολιτών» και επικεφαλής τον Φώτη Χατζηδιάκο

ΥΓ) Η πρόταση της αξιοποίησης του «μύθου» του Κολοσσού δεν αφορά αποκλειστικά το Δήμο. Μπορεί να συμμετάσχουν, είτε να το υλοποιήσουν ιδιώτες.

ΥΓ) Τις προτάσεις μου για την αξιοποίηση της «ιπποτικής προίκας», θα τις καταθέσω εντός των ημερών. Οι Ιωαννίτες Ιππότες έχουν επενδύσει ήδη… 15 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση φρουρίων στη Μάλτα κι εμείς παρακολουθούμε (απαθείς) τα κάστρα μας να γκρεμίζονται…!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου