Τοπικές Ειδήσεις

Στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιώς προσέφυγε η κοινοπραξία που εκτελεί το έργο της αποκομιδής των απορριμμάτων

Και νέα διάσταση προσέλαβε η ένδικη διαφορά του Δήμου Ρόδου με την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο της αποκομιδής των σκουπιδιών στο νησί.
Πιο συγκεκριμένα πλην της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται μετά από αναφορά της κοινοπραξίας ενώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, υπέβαλε προσφυγή – αγωγή αλλά και αίτηση αναστολής ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιώς κατά του Δήμου Ρόδου.
Ειδικότερα η κοινοπραξία με την επωνυμία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ENACT Α.Ε. – ΣΤΗΡΙΞΙΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.» και οι δύο εταιρείες μεμονωμένα αιτήθηκαν την αναστολή εκτέλεσης της τεκμαιρόμενης σιωπηρής απόρριψης, από τον Δήμο, της από 5.10.2020 ενδικοφανούς προσφυγής της κατά της υπ’ αριθ. 617/2020 απόφασης (ορθή επανάληψη) της Οικονομικής Επιτροπής και κατά της τελευταίας απόφασης (της Οικονομικής Επιτροπής με θέμα: «Έγκριση του πρακτικού της Ε.Π.Π.Ε. 2/43424/02.09.2020 της Σύμβασης με τίτλο «Υπηρεσία Αποκομιδής, Μεταφοράς και Διαχείρισης ΑΣ Α, Σάρωση (Μηχανική & Χειρωνακτική) χορτοκοπή – κλαδοκοπή (Μηχανική & Χειρωνακτική) καθώς και Αποκομιδή και Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Συσκευασίας του Δήμου Ρόδου».
Στρέφονται παραπέρα κατά του από 8.9.2020 εγγράφου του Δήμου Ρόδου με θέμα: «Επιστροφή παραστατικών βάσει της υπ αριθμό 617/2020 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής» και κάθε άλλης συναφούς προγενέστερης ή μεταγενέστερης πράξης ή παράλειψης της Διοίκησης.
Για την ακύρωση και εξαφάνιση των προσβαλλόμενων πράξεων καθώς και για την επιδίκαση των με καταψηφιστική αγωγή αιτουμένων ποσών, έχει ασκήσει, ενώπιον του ίδιου δικαστηρίου και προσφυγή-αγωγή.
Η κοινοπραξία, αφού αναφέρεται στο ιστορικό της συμβατικής της σχέσεως με τον Δήμο Ρόδου τονίζει ότι συνέχισε να παρέχει τις υπηρεσίες της μέχρι την ολοκλήρωση της τριετούς διάρκειας της σύμβασης, ήτοι έως 6.6.2020. Από την 7.6.2020 και έκτοτε, η ENACT εκτελεί το έργο, κατόπιν απόφασης του Δήμου για παράταση και των δύο συμβάσεων (κύριας και συμπληρωματικής).
Για την υλοποίηση των συμβάσεων ο Δήμος Ρόδου, όπως υποστηρίζεται, δεν έχει πληρώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες συνολικής αξίας περίπου τα 4 εκατ. ευρώ.
Ο Δήμος Ρόδου διατείνεται ότι υπήρξε παράτυπη επέκταση του αρχικού αντικειμένου της συμβάσεως και ότι δεν υλοποιείται σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα και αρνείται να παραλάβει και να πληρώσει τους λογαριασμούς.
Θεωρεί ότι υφίστανται κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα διαφορών από διοικητική σύμβαση με δημοσιονομικές προεκτάσεις βλάβης του Δήμου Ρόδου από παράνομες πρακτικές.
Η εταιρεία από την άλλη τονίζει ότι οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του δημοτικού συμβουλίου του έτους 2018 για την σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης είναι νόμιμες.
Υποστηρίζει ότι είναι παράνομη η περικοπή κατά 50% του τιμήματος των υπηρεσιών της λόγω πλημμελούς εκτέλεσης της σύμβασης.
Επισημαίνει επιπλέον ότι η αιτιολογία της προσβαλλομένης 617/2020 απόφασης της Ο.Ε. περί δήθεν άρνησης της Enact να συμπράξει στη μείωση του συμβατικού αντικειμένου, προκειμένου να επιβάλει αναδρομική περικοπή του τιμήματος, είναι προδήλως εσφαλμένη, προσχηματική και παράνομη.
Τονίζει ότι καμία απολύτως διαφοροποίηση δεν υπήρξε στην εκτέλεση της κύριας σύμβασης και ότι εκτέλεσε και επιπλέον έργο.
Η κοινοπραξία επικαλείται μεταξύ άλλων ανεπανόρθωτη, οικονομική και ηθική, βλάβη από την μη παραλαβή και μη πληρωμή προσηκόντως παρασχεθεισών υπηρεσιών 9 και πλέον μηνών (από τον μήνα Μάιο του 2020 και εντεύθεν).
Επισημαίνει ότι οι απαιτήσεις της ENACT στις 31.1.2021 έναντι του Δήμου Ρόδου ανέρχονται στο ποσό των 3,7 εκατ. € και έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο ότι μόνο την εκτέλεση της σύμβασης στο νησί της Ρόδου αλλά και σε ακόμη 20 ΟΤΑ.
Με την αίτηση ζητείται και η χορήγηση προσωρινής διαταγής.
Θυμίζουμε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται δυνάμει των ανωτέρω συμβάσεων περιληπτικά περιλαμβάνουν, συλλογή και μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων (Αποκομιδή Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Αποκομιδή και Μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων με χρήση PressContainer), μεταφορά Αστικών Στερεών Αποβλήτων, αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων, μηχανοκίνητο καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων, χειρονακτικό καθαρισμό κοινοχρήστων χώρων – αποψιλώσεις, αποκομιδή επιστήλιων καλαθιών, μηχανική χορτοκοπή – κλαδοκοπή (φυτικά υπολείμματα), διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων Συσκευασίας, με πρόβλεψη εκτέλεσης από τον ανάδοχο τμήματος 40% κατ’ ελάχιστον και 50% κατά μέγιστο όριο του συνολικού έργου της καθημερινής διαχείρισης στερεών μη επικινδύνων αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών και της καθαριότητας των οδών και κοινόχρηστων χώρων.

Χώρος συμβατικής εργασίας και άμεσης παροχής εργασιών του ανάδοχου ορίσθηκαν οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ρόδου, Καλλιθέας, Αρχαγγέλου, Αφάντου, Λίνδου, Νότιας Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου και Αταβύρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου