ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μίχαλος: Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού είναι μία καλή ιδέα για τον τουριστικό κλάδο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
μιχαλος κ

«Είναι μια καλή ιδέα τα πι­στο­ποι­η­τι­κά εμ­βο­λια­σμού, έχουν σκοπό να προ­στα­τεύ­σουν και να ανα­ζω­ο­γο­νή­σουν τον πλη­γέ­ντα ευ­ρω­παϊ­κό του­ρι­στι­κό κλάδο

Τα πι­στο­ποι­η­τι­κά εμ­βο­λια­σμού για τον Covid, είναι μία καλή ιδέα διότι έχουν σκοπό να προ­στα­τεύ­σουν και να ανα­ζω­ο­γο­νή­σουν τον πλη­γέ­ντα ευ­ρω­παϊ­κό του­ρι­στι­κό κλάδο, δή­λω­σε ο πρό­ε­δρος της Κε­ντρι­κής Ένω­σης Επι­με­λη­τη­ρί­ων και του Εμπο­ρι­κού και Βιο­μη­χα­νι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου Αθη­νών Κων­στα­ντί­νος Μί­χα­λος σε συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε, πρό­σφα­τα στο BBC.

Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ανάρ­τη­ση στην ηλε­κτρο­νι­κή σε­λί­δα του ΕΒΕΑ, ο πρό­ε­δρος απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση, αν θε­ω­ρεί καλή ιδέα τα πι­στο­ποι­η­τι­κά εμ­βο­λια­σμού κατά του κο­ρο­νοϊ­ού ση­μεί­ω­σε: «Είναι μια καλή ιδέα τα πι­στο­ποι­η­τι­κά εμ­βο­λια­σμού, έχουν σκοπό να προ­στα­τεύ­σουν και να ανα­ζω­ο­γο­νή­σουν τον πλη­γέ­ντα ευ­ρω­παϊ­κό του­ρι­στι­κό κλάδο.

Η οι­κο­νο­μία μας είναι εξαι­ρε­τι­κά ευαί­σθη­τη στις επι­δό­σεις του του­ρι­σμού και της φι­λο­ξε­νί­ας, αφού οι το­μείς αυτοί συ­νι­στούν το 30% του ετή­σιου ΑΕΠ μας, συ­νε­πώς είναι πολύ ση­μα­ντι­κό για εμάς να εί­μα­στε σε θέση να βοη­θή­σου­με αυτό τον κλάδο να επι­βιώ­σει και ταυ­τό­χρο­να να μη ρι­σκά­ρου­με να πα­ρα­τη­ρη­θεί, ξανά, έξαρ­ση της Covid-19, ή των δια­φό­ρων πα­ραλ­λα­γών της στην κοι­νω­νία μας, μετά το τέλος της του­ρι­στι­κής σεζόν, γύρω στον Οκτώ­βριο».

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με το εάν οι εκτε­τα­μέ­νες με­τα­κι­νή­σεις θα εξα­κο­λου­θή­σουν να απο­τε­λούν κίν­δυ­νο τους επό­με­νους μήνες, ακόμα και με πι­στο­ποι­η­τι­κά εμ­βο­λια­σμού, ο πρό­ε­δρος απά­ντη­σε: «Ναι, θα απο­τε­λούν κίν­δυ­νο. Αυτό όμως που επι­διώ­κου­με εμείς είναι να δια­φυ­λά­ξου­με και να προ­στα­τεύ­σου­με ζωές, να θω­ρα­κί­σου­με ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας το­μείς της οι­κο­νο­μί­ας, και να θω­ρα­κί­σου­με και να προ­στα­τεύ­σου­με τις επι­χει­ρή­σεις. Φα­ντα­στεί­τε ένα πε­ρι­στα­τι­κό στο πλαί­σιο του οποί­ου μια με­γά­λη ξε­νο­δο­χεια­κή επι­χεί­ρη­ση στην Ελ­λά­δα πλήτ­τε­ται από κρού­σμα Covid, το οποίο εκ­δη­λώ­νε­ται σε έναν του­ρί­στα που δια­μέ­νει στο ξε­νο­δο­χείο.

Ο ξε­νο­δό­χος θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νος, σύμ­φω­να με το ισχύ­ον υγειο­νο­μι­κό πρω­τό­κολ­λο, να εκ­κε­νώ­σει τον χώρο, να απο­λυ­μά­νει το κτί­ριο, να με­τε­γκα­τα­στή­σει, αν είναι εφι­κτό, τους υπό­λοι­πους υγιείς ενοί­κους και, βέ­βαια, να επι­στρέ­ψει τα χρή­μα­τα σε όσους επι­θυ­μούν να επι­στρέ­ψουν στην πα­τρί­δα τους. Φα­ντά­ζε­στε, λοι­πόν, το πι­θα­νό μέ­γε­θος της ζη­μιάς που μπο­ρεί να προ­κύ­ψει αν δεν λά­βου­με κά­ποια μέτρα προ­στα­σί­ας, και σε αυτό ου­σια­στι­κά απο­σκο­πού­με. Είναι ένα επι­πλέ­ον προ­στα­τευ­τι­κό μέτρο. Και επει­δή εδώ και με­ρι­κές μέρες ακούω να γί­νε­ται πολύς λόγος περί διά­κρι­σης σε βάρος συ­γκε­κρι­μέ­νων πο­λι­τών, αυτό δεν ισχύ­ει, επει­δή αν κά­ποιος δεν έχει εμ­βο­λια­στεί, απλώς και μόνο επει­δή δεν ανή­κει σε ευ­πα­θή ομάδα ή για οποιον­δή­πο­τε άλλο λόγο, θα είναι και πάλι σε θέση να τα­ξι­δέ­ψει, πραγ­μα­το­ποιώ­ντας τον λε­γό­με­νο μο­ρια­κό έλεγ­χο, το τεστ Covid 72 ωρών, που διε­ξά­γε­ται σή­με­ρα σε πολ­λές χώρες. Δεν λέω ότι θα πα­ρέ­χει 100% προ­στα­σία, αλλά του­λά­χι­στον αυτή η κί­νη­ση θα εν­σω­μα­τώ­νει ένα με­γά­λο πο­σο­στό προ­στα­σί­ας».

Σε ερώ­τη­ση σχε­τι­κά με τις επι­πτώ­σεις της παν­δη­μί­ας στην ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μία σε σύ­γκρι­ση με τις επι­πτώ­σεις της χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής κρί­σης ο κ. Μί­χα­λος ση­μεί­ω­σε ότι το πρό­βλη­μα δεν εντο­πί­ζε­ται μόνο στην Ελ­λά­δα, αλλά πρό­κει­ται για ένα πα­γκό­σμιο πρό­βλη­μα, εστιά­ζο­ντας όμως στην Ελ­λά­δα υπο­γράμ­μι­σε ότι η οι­κο­νο­μία μας είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στις υπη­ρε­σί­ες και εφό­σον ο του­ρι­σμός και η φι­λο­ξε­νία, συ­νι­στούν ένα με­γά­λο τμήμα του ετή­σιου ΑΕΠ μας, «αυτό έχει ως απο­τέ­λε­σμα η οι­κο­νο­μία να υπο­φέ­ρει ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρο. Το λια­νι­κό εμπό­ριο είναι ακόμα κλει­στό τώρα που μι­λά­με, και φυ­σι­κά ο του­ρι­σμός είναι εντε­λώς νε­κρός. Προσ­δο­κού­με ότι το 2021 θα είναι μια κα­λύ­τε­ρη χρο­νιά επει­δή, το 2020 χά­σα­με ση­μα­ντι­κό τμήμα του ει­σο­δή­μα­τός μας από τον του­ρι­σμό και τη φι­λο­ξε­νία σε σύ­γκρι­ση με το 2019. ‘Αρα η κα­τά­στα­ση είναι πολύ σο­βα­ρή».

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.