Ειδήσεις

ΟΑΕΔ: Επιδότηση έως €500 σε 15.000 νέους άνεργους-Στόχος η ανάσχεση του brain drain

Τη μείωση της ανεργίας των νέων και την αντιμετώπιση του brain drain έθεσε ως μία από τις κεντρικές του προτεραιότητες ο νέος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος, κατά την χθεσινή τελετή στο υπουργείο, δήλωσε πως είναι αδιανόητο να σχεδιάζεις μια καινούργια μέρα για την οικονομία, όταν χάνεις εκπαιδευμένο επιστημονικό δυναμικό, που μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Λίγο νωρίτερα άλλωστε, η Eurostat δημοσιοποιούσε τα στοιχεία για την ανεργία, σύμφωνα με τα οποία, ενώ η ανεργία στη χώρα μας το Νοέμβριο του 2017, παρέμεινε σταθερή στο 20,9% έναντι του Οκτωβρίου, υπήρξε σημαντική αύξηση του δείκτη ανεργίας των “νέων κάτω των 25 ετών” καθώς από το 42% ανέβηκε στο 43,7%.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη, στον ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, έχουν σχεδιάσει πρόγραμμα επιδότησης έως 500 ευρώ σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα για να προσλάβουν 15.000 νέους, άνεργους, κατά κύριο λόγο πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ. Το νέο πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ και αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα ορίζει το ποσό επιχορήγησης στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 400 ευρώ μηνιαίως για τους νέους έως 25 ετών και τα 500 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών. Αυτό σημαίνει πως καλύπτονται κατά 50% μεικτοί μισθοί έως και 800 ευρώ για τους νέους έως 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 510 ευρώ) και έως 1.000 ευρώ για τους νέους άνω των 25 ετών (βασικός κατώτατος μισθός 586 ευρώ). Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 10.000 θέσεις, των οποίων η κατανομή μεταξύ πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υπόλοιπων άνεργων νέων θα προσδιοριστεί στη δημόσια πρόσκληση. Οι υπόλοιπες 5.000 θέσεις θα προκηρυχθούν σε δεύτερο χρόνο.

Βάσει της απόφασης, το πρόγραμμα απευθύνεται τόσο σε ιδιωτικές επιχειρήσειςόσο και φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ( Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη την χώρα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μιας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια τριμήνου πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης.

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι:

* Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

* Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.

* Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτωνπανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Διάρκεια του προγράμματος

Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται ως εξής:

α) Δώδεκα μήνες για πρόσληψη ανέργων ηλικίας 18-29 ετών, που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα 3 έως 12 μηνών. Μετά τη λήξη της επιχορήγησης, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (προϋπάρχον και επιχορηγούμενο) για 3 επιπλέον μήνες χωρίς επιχορήγηση.

β) Δεκαπέντε μήνες για πρόσληψη μακροχρόνιων ανέργων και δικαιούχων ΚΕΑ, χωρίς δέσμευση διατήρησης του προσωπικού μετά τη λήξη της επιχορήγησης.

Ρούλα Σαλούρου-euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου