ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Τραμπ ξεκίνησε νέο εμπορικό πόλεμο: 25% οι δασμοί σε Καναδά και Μεξικό, επιπλέον 10% σε Κίνα

news room 5 λεπτά ανάγνωση
ΤΡΑΜΠ

Την απειλή του για εμπο­ρικό πόλεμο υλο­ποί­ησε χθες Σάββατο ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ, επι­βάλ­λο­ντας δασμούς 25% στις εισα­γω­γές προ­ϊ­ό­ντων από τον Καναδά και το Μεξικό και επι­πλέον 10% στους υφι­στά­με­νους δασμούς στα κινέ­ζικά προ­ϊ­ό­ντα.

Ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος επι­τί­θε­ται στους τρεις κορυ­φαί­ους εμπο­ρι­κούς εταί­ρους των ΗΠΑ, που αθροι­στικά αντι­προ­σω­πεύ­ουν πάνω από το 40% των εισα­γω­γών στη χώρα.

Η επιβολή δασμών τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη 4 Φεβρουα­ρίου για τα κανα­δικά προ­ϊ­ό­ντα, σύμφωνα με το προ­ε­δρικό διά­ταγμα που περι­ήλθε εις γνώση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρείου Ειδή­σεων (AFP). Ωστόσο, οι κανα­δι­κοί υδρο­γο­νάν­θρα­κες θα φορο­λο­γού­νται με 10%.

Η Ουά­σινγ­κτον υπο­στη­ρί­ζει ότι το μέτρο απο­σκο­πεί στην άσκηση πίεσης στις κυβερ­νή­σεις των τριών χωρών προ­κει­μέ­νου να λάβουν δρα­στικά μέτρα για τον περιο­ρι­σμό της δια­κί­νη­σης φαι­ντα­νύ­λης προς τις ΗΠΑ.

Σε ανάρ­τησή του στην πλατ­φόρμα Truth Social, η οποία ανήκει στον ίδιο, ο Ντό­ναλντ Τραμπ εξηγεί ότι βάσει νόμου του 1977 για τις διε­θνείς έκτα­κτες οικο­νο­μι­κές εξου­σίες, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ δύναται να εισάγει ρυθ­μί­σεις στις εμπο­ρι­κές συναλ­λα­γές σε περί­πτωση εθνικής έκτα­κτης ανάγκης. Εν προ­κει­μένω, αφορά «τη μεγάλη απειλή που αντι­προ­σω­πεύ­ουν οι παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες και τα θανα­τη­φόρα ναρ­κω­τικά που σκο­τώ­νουν συμπο­λί­τες μας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της φαι­ντα­νύ­λης. Πρέπει να προ­στα­τεύ­σουμε τους Αμε­ρι­κα­νούς και είναι καθήκον μου ως πρό­ε­δρος να προ­α­σπίσω την ασφά­λεια όλων», έγραψε ο Τραμπ.

“We need to protect Americans, and it is my duty as President to ensure the safety of all. I made a promise on my Campaign to stop the flood of illegal aliens and drugs from pouring across our Borders, and Americans overwhelmingly voted in favor of it.” –President Trump pic.twitter.com/rJ9opLBJzr

— The White House (@WhiteHouse) February 1, 2025

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα εξάγει στο Μεξικό δρα­στι­κές ουσίες που επι­τρέ­πουν στα μεξι­κα­νικά καρτέλ να παρά­γουν φαι­ντα­νύλη, η οποία εν συνε­χεία δια­κι­νεί­ται στις ΗΠΑ. Επι­κρί­νει επίσης το Μεξικό και τον Καναδά ότι δεν ελέγ­χουν απο­τε­λε­σμα­τικά τις μετα­να­στευ­τι­κές ροές προς τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τείες.

«Οι δασμοί που ανα­κοι­νώ­θη­καν είναι απα­ραί­τη­τοι ώστε να κατα­στούν υπό­λο­γοι η Κίνα, το Μεξικό και ο Καναδάς για τις υπο­σχέ­σεις τους να στα­μα­τή­σουν τις ροές» ναρ­κω­τι­κών προς τις ΗΠΑ, υπο­γραμ­μί­ζει ο Λευκός Οίκος σε ανάρ­τησή του στην πλατ­φόρμα Χ (πρώην Twitter).

President Donald Trump is taking decisive action to protect Americans from the fentanyl crisis. Fentanyl is the leading cause of death for Americans ages 18 to 45.

Today’s tariff announcement is necessary to hold China, Mexico, and Canada accountable for their promises to halt… pic.twitter.com/qY9X2wx9CT

— The White House (@WhiteHouse) February 1, 2025

Ειδι­κό­τερα για το Μεξικό, ο Λευκός Οίκος υπο­γραμ­μί­ζει ότι οι δασμοί θα παρα­μεί­νουν σε ισχύ έως ότου η κυβέρ­νηση της χώρας συνερ­γα­στεί με τις ΗΠΑ στην κατα­πο­λέ­μηση της δια­κί­νη­σης ναρ­κω­τι­κών. Τα μεξι­κα­νικά καρτέλ «είναι οι κορυ­φαίοι δια­κι­νη­τές φαι­ντα­νύ­λης, μεθαμ­φε­τα­μί­νης και άλλων ναρ­κω­τι­κών σε όλον τον κόσμο. Αυτά τα καρτέλ έχουν συμ­μα­χή­σει με την κυβέρ­νηση του Μεξικού και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφά­λεια και τη δημόσια υγεία στις ΗΠΑ», υπο­στη­ρί­ζει ο Λευκός Οίκος, χωρίς να παρέχει στοι­χεία που να συνη­γο­ρούν σε αυτόν τον ισχυ­ρι­σμό.

Όσον αφορά τον Καναδά, ο Λευκός Οίκος δια­πι­στώ­νει ότι «υπάρχει αυξα­νό­μενη παρα­γωγή φαι­ντα­νύ­λης» στη χώρα αυτή.

Από την πλευρά της η Κίνα «δια­δρα­μα­τί­ζει κεντρικό ρόλο στην κρίση φαι­ντα­νύ­λης που κατα­στρέ­φει τις ζωές Αμε­ρι­κα­νών» και οι δασμοί θα ισχύουν έως ότου εξα­σφα­λι­στεί η «πλήρης συνερ­γα­σία» του Πεκίνου σε αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με την κυβέρ­νηση Τραμπ.

Καναδάς και Μεξικό αντα­πο­δί­δουν

Ο Καναδάς «θα επι­βά­λει δασμούς 25% στα αμε­ρι­κα­νικά προ­ϊ­ό­ντα, συνο­λι­κού ύψους 155 δισ. κανα­δι­κών δολα­ρίων (102 δισ. ευρώ)», δήλωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό αντα­πο­δί­δο­ντας τους δασμούς Τραμπ . Το ποσό αυτό αντι­στοι­χεί στο ένα πέμπτο των ετήσιων αμε­ρι­κα­νι­κών εισα­γω­γών στον Καναδά.

Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη και θα αφορούν «προ­ϊ­ό­ντα τρέ­χου­σας κατα­νά­λω­σης, όπως η μπίρα, το κρασί και το αμε­ρι­κανό μπέρ­μπον, φρούτα και χυμοί», διευ­κρί­νισε ο Καναδός πρω­θυ­πουρ­γός, αλλά και «τα λαχα­νικά, τα αρώματα, τα ρούχα και τα υπο­δή­ματα, (…) οι οικια­κές συσκευές, τα έπιπλα και ο αθλη­τι­κός εξο­πλι­σμός, υλικά όπως τα ξύλα και το πλα­στικό…».

«Αν ο πρό­ε­δρος Τραμπ θέλει να εγκαι­νιά­σει μια νέα χρυσή εποχή για τις ΗΠΑ, ο καλύ­τε­ρος τρόπος είναι να συνερ­γα­στεί με τον Καναδά και όχι να μας τιμωρεί», υπο­γράμ­μισε ο Τριντό χθες στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου μαζί με τους υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών και Οικο­νο­μι­κών του Καναδά.

Ο Τριντό προει­δο­ποί­ησε ότι οι επό­με­νες εβδο­μά­δες θα είναι δύσκο­λες για τους Κανα­δούς, όμως επε­σή­μανε ότι οι νέοι δασμοί θα επη­ρε­ά­σουν και τους Αμε­ρι­κα­νούς.

«Οι δασμοί ενα­ντίον του Καναδά θα θέσουν σε κίνδυνο τις δου­λειές σας, πιθανόν προ­κα­λώ­ντας το κλεί­σιμο αμε­ρι­κα­νι­κών εργο­στα­σίων συναρ­μο­λό­γη­σης και άλλων βιο­μη­χα­νι­κών εγκα­τα­στά­σεων», είπε απευ­θυ­νό­με­νος στους Αμε­ρι­κα­νούς.

«Θα αυξή­σουν τα κόστη», προει­δο­ποί­ησε ο Τριντό, εξη­γώ­ντας ότι οι Αμε­ρι­κα­νοί θα δουν αυξη­μέ­νες τιμές στα «τρόφιμα (…) και στη βενζίνη».

Παράλ­ληλα ο Καναδάς εξε­τά­ζει να υιο­θε­τή­σει και άλλα μέτρα πέραν των δασμών, που θα αφορούν τα κρί­σι­μης σημα­σίας μέταλλα, την παροχή ενέρ­γειας και άλλες συνερ­γα­σίες με τις ΗΠΑ, εξήγησε ο ίδιος.

Τέλος, ο Τριντό κάλεσε τους συμπο­λί­τες του να αγο­ρά­ζουν κανα­δικά προ­ϊ­ό­ντα και να κάνουν δια­κο­πές στη χώρα τους, αντί τις ΗΠΑ. «Δεν το ζητή­σαμε αυτό, αλλά δεν θα υπο­χω­ρή­σουμε», τόνισε.

Η Πρό­ε­δρος του Μεξικού Κλα­ού­δια Σέιν­μπα­ουμ ανα­κοί­νωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικο­νο­μίας να επι­βά­λει δασμο­λο­γικά και άλλα μέτρα σε βάρος των ΗΠΑ, για την προ­ά­σπιση των μεξι­κα­νι­κών συμ­φε­ρό­ντων, μετά την ανα­κοί­νωση του Λευκού Οίκου για επιβολή δασμών στις εισα­γω­γές προ­ϊ­ό­ντων από τη χώρα της.

Παράλ­ληλα, κατήγ­γειλε μέσω ανάρ­τη­σής της στην πλατ­φόρμα Χ (πρώην Twitter) τη «συκο­φα­ντική» κατη­γο­ρία του αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ ότι η κυβέρ­νησή της έχει δια­συν­δέ­σεις με τη δια­κί­νηση ναρ­κω­τι­κών. «Απορ­ρί­πτουμε κατη­γο­ρη­μα­τικά τη συκο­φα­ντία του Λευκού Οίκου, ο οποίος κατη­γο­ρεί τη μεξι­κα­νική κυβέρ­νηση ότι έχει συμ­μα­χή­σει με εγκλη­μα­τι­κές οργα­νώ­σεις», υπο­γραμ­μί­ζει η Κλα­ού­δια Σέιν­μπα­ουμ.

Η πρό­ε­δρος του Μεξικού απά­ντησε ότι η συνερ­γα­σία προ­ϋ­πο­θέ­τει αμοι­βαία εμπι­στο­σύνη και πρω­τί­στως σεβασμό της εθνικής κυριαρ­χίας. «Συντο­νι­σμός, ναι. Υποταγή, όχι», υπο­γράμ­μισε.

Πηγή: newmoney.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.