ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεσόγειος: Προβλέψεις για θερμότερο κλίμα τα επόμενα χρόνια – Η πρόβλεψη για Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
περιβαλλον

Τι λένε οι ειδικοί για την κλι­μα­τική αλλαγή

Όλο και περισ­σό­τερο θερμό θα είναι το κλίμα της Μεσο­γείου τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με τους ειδι­κούς, ενώ το 2022, που μας απο­χαι­ρέ­τησε, ενδέ­χε­ται να είναι και το τρίτο θερ­μό­τερο έτος από τότε που ξεκί­νη­σαν να κατα­γρά­φο­νται δεδο­μένα για τις θερ­μο­κρα­σίες σε όλο τον κόσμο.

Όπως επι­ση­μαί­νει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σεων, ο καθη­γη­τής Κλι­μα­το­λο­γίας του Εθνικού Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μίου Αθηνών και πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Εται­ρείας, Πανα­γιώ­της Νάστος, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοι­χεία, που προ­κύ­πτουν από τις προ­σο­μοιώ­σεις των κλι­μα­τι­κών μοντέ­λων, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 η θερ­μο­κρα­σία στην Νοτιο­α­να­το­λική Μεσό­γειο, και κατ΄ επέ­κταση και στην Ελλάδα ανα­μέ­νε­ται να αυξηθεί από 0,5 έως 1 βαθμό σε σχέση με τα κανο­νικά για την εποχή επίπεδα, την ώρα που το 2022 εκτι­μά­ται ότι μπορεί να κατα­τα­γεί ως και το τρίτο θερ­μό­τερο έτος από τότε που ξεκί­νη­σαν να υπάρ­χουν ιστο­ρικά δεδο­μένα για τη θερ­μο­κρα­σία σε παγκό­σμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Νάστο, κατά τη διάρ­κεια του 2022 σημειώ­θη­καν πολλά ακραία φαι­νό­μενα όπως ο πρω­τό­γνω­ρος καύ­σω­νας στο Ηνωμένο Βασί­λειο τον Ιούλιο, την ώρα που στην Ανταρ­κτική παρα­τη­ρή­θηκε αύξηση των θερ­μο­κρα­σιών πάνω από 21%. Για το 2023, οι ενδεί­ξεις που υπάρ­χουν σύμφωνα με τις μεσο­πρό­θε­σμες κλι­μα­τι­κές προ­γνώ­σεις, ανα­φέ­ρουν ότι για το πρώτο τρίμηνο η θερ­μο­κρα­σία σε όλη την Νοτιο­α­να­το­λική Μεσό­γειο και στην Ελλάδα δηλαδή, θα είναι περίπου 0,5 – 1 βαθμό πάνω από τα κανο­νικά επίπεδα. «Υπάρχει αυξη­μένη πιθα­νό­τητα της τάξης του 70% οι θερ­μο­κρα­σίες στο τρίμηνο, το επόμενο, να είναι πάνω από τη μέση τιμή, δηλαδή 70% πάνω από τα κανο­νικά επίπεδα της θερ­μο­κρα­σίας. Θερ­μό­τερη κλι­μα­τική κατά­σταση», σημειώ­νει ο κ. Νάστος.

Δεκέμ­βριος 2022

Οι ιδιαί­τερα υψηλές θερ­μο­κρα­σίες που σημειώ­θη­καν στην Ελλάδα τον Οκτώ­βριο, τον Νοέμ­βριο και τον Δεκέμ­βριο του 2022, εκτι­μά­ται ότι κατα­τάσ­σουν τον Δεκέμ­βριο ως έναν από τους πιο ζεστούς των τελευ­ταίων δεκα­ε­τιών, σύμφωνα με τον διευ­θυ­ντή ερευνών του Εθνικού Αστε­ρο­σκο­πείου Αθηνών, Κώστα Λαγου­βάρδο.

«Το μεγα­λύ­τερο μέρος του Δεκεμ­βρίου είχαμε θερ­μο­κρα­σίες που είναι πάνω από τις κανο­νι­κές τιμές για την εποχή, με εξαί­ρεση το διά­στημα 20 έως 22 Δεκεμ­βρίου που ήταν έτσι κρύο, όλες τις υπό­λοι­πες μέρες του μήνα είχαμε πολύ υψηλές θερ­μο­κρα­σίες. Υπήρχαν μέρες μάλιστα που στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε και 10 και 12 βαθμούς πάνω από τις κανο­νι­κές τιμές. Επο­μέ­νως, ο Δεκέμ­βρης εξε­λίσ­σε­ται σε έναν πολύ ζεστό μήνα, από τους πιο ζεστούς των τελευ­ταίων δεκα­ε­τιών», υπο­γραμ­μί­ζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λαγου­βάρ­δος προ­σθέ­το­ντας ότι οι υψηλές, για τα κανο­νικά επίπεδα, θερ­μο­κρα­σίες συνε­χί­ζο­νται και το τρι­ή­μερο της Πρω­το­χρο­νιάς μέχρι και τα Φώτα, σε ολό­κληρη την Ευρώπη με εξαί­ρεση την Σκαν­δι­να­βία.

Κάνο­ντας μία ανα­σκό­πηση για το 2022, ο κ. Λαγου­βάρ­δος επι­ση­μαί­νει ότι «είχαμε έναν πολύ κρύο Μάρτιο και ένα πολύ ζεστό φθι­νό­πωρο. Ο Οκτώ­βριος και ο Νοέμ­βριος ήταν πολύ ζεστοί μήνες κάτι που είδαμε να συνε­χί­ζε­ται και τον Δεκέμ­βριο». «Ολι­σθαί­νουμε σε υψη­λό­τε­ρες θερ­μο­κρα­σίες», τονίζει ο κ. Λαγου­βάρ­δος προ­σθέ­το­ντας ότι το 2022 εκτι­μά­ται ότι θα ολο­κλη­ρω­θεί με τη μέση θερ­μο­κρα­σία να βρί­σκε­ται στο 1,1 °C πάνω από το μέσο όρο της προ­βιο­μη­χα­νι­κής περιό­δου.

Ιστο­ρικά υψηλές θερ­μο­κρα­σίες κατα­γρά­φη­καν το 2022

«Το 2022 σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες θεω­ρεί­ται το έτος με πολλά ακραία. Σας θυμίζω τον καύσωνα στο Ηνωμένο Βασί­λειο που είχε σπάσει όλα τα προη­γού­μενα ρεκόρ, ήταν πρω­τό­γνωρο. Επίσης, είχαμε μία παρα­τή­ρηση στην Ανταρ­κτική οι θερ­μο­κρα­σίες αυξή­θη­καν πάνω από 21%. Όλα αυτά δεί­χνουν ότι προ­χω­ράμε προς ένα θερ­μό­τερο κλίμα. Έχει γίνει μία τέτοια ανω­μα­λία στην ατμο­σφαι­ρική κυκλο­φο­ρία οπότε το κλι­μα­τικό σύστημα προ­σπα­θεί τώρα να ισορ­ρο­πή­σει σε μία νέα στάθμη. Στην προ­σπά­θεια αυτή θα πηγαί­νουμε ολοένα και σε περισ­σό­τε­ρες μεγα­λύ­τε­ρες μέσες τιμές της θερ­μο­κρα­σίας και επίσης, αυτά που θεω­ρού­σαμε ακραία σήμερα ουσια­στικά για το μέλλον θα είναι πολύ πλέον πιο φυσιο­λο­γικά. Θα είναι πολύ πλέον γνώριμα σε εμάς, δεν θα μας ξενί­ζουν. Αυτά για το 2022. Το παρά­δοξο είναι ότι παρά τα κύματα καύσωνα που παρα­τη­ρή­θη­καν στο 2022 βρι­σκό­μα­στε σε μία φάση Λα Νίνια που είναι η δεύτερη όψη του νομί­σμα­τος του Ελ Νίνιο. Το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια είναι μία ταλά­ντωση που γίνεται στον Ειρη­νικό Ωκεανό και επη­ρε­ά­ζει πάρα πολύ το κλι­μα­τικό σύστημα. Είναι αλλη­λε­πί­δραση ατμό­σφαι­ρας και ωκεανού.

Παρότι είμαστε σε φάση Λα Νίνια, κατά τη διάρ­κεια του οποίου το κλίμα μας είναι ψυχρό­τερο, κατα­γρά­φη­καν κύματα καύσωνα. Φαντα­στείτε όταν θα περά­σουμε στο Ελ Νίνιο τι θα γίνει με την αύξηση της θερ­μο­κρα­σίας», επι­ση­μαί­νει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νάστος.

Σύμφωνα με τον κ. Νάστο, οι ραγδαίες κλι­μα­τι­κές μετα­βο­λές που παρα­τη­ρού­νται ανά τακτά χρονικά δια­στή­ματα στον πλανήτη κι απο­τε­λούν τα σημάδια της κλι­μα­τι­κής κρίσης έχουν ως κύριο χαρα­κτη­ρι­στικό ότι η κλι­μα­τική μετα­βολή πια είναι ορατή στην ανθρώ­πινη χρονική κλίμακα. «Αυτές οι αυξή­σεις παλαιό­τερα γίνο­νταν σε βάθος χιλιά­δων ετών, πλέον γίνο­νται στην ανθρώ­πινη χρονική κλίμακα. Ο ρυθμός αύξησης της θερ­μο­κρα­σίας είναι αυτός που μας ενοχλεί και όχι η απόλυτη τιμή που εμφα­νί­ζε­ται», σημειώ­νει ενώ προ­σθέ­τει ότι είναι πολύ δύσκολο να επι­τευ­χθεί ο στόχος του περιο­ρι­σμού της ανόδου της θερ­μο­κρα­σίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προ­βιο­μη­χα­νική εποχή.

«Ουσια­στικά, το 2022 το περι­μέ­νουμε να είναι στην 4η και 5η θέση και έχει μεγάλη πιθα­νό­τητα να είναι το 3ο θερ­μό­τερο από τότε που μετράμε και έχουμε ιστο­ρικά δεδο­μένα για τη θερ­μο­κρα­σία στον πλανήτη και μιλάω σε παγκό­σμιο επίπεδο. Η θερ­μο­κρα­σία σύμφωνα με τις προ­ο­πτι­κές έχει σημειώ­σει άνοδο της τάξεως του 1,1 βαθμού ενώ ο Οκτώ­βριος ήταν ο πιο θερμός μήνας από όλους τους Οκτώ­βρη­δες που έχουν περάσει. Έχουμε δηλαδή αυτή την μετα­τό­πιση της μέσης τιμής προς μεγα­λύ­τε­ρες θερ­μο­κρα­σίες», υπο­γραμ­μί­ζει.

«Πρέπει να μειώ­σουμε τις ενερ­γεια­κές μας ανάγκες»

Σύμφωνα με πρό­σφατη μελέτη, όπως εξηγεί ο κ. Νάστος, και με βάση τις προ­σο­μοιώ­σεις των κλι­μα­τι­κών μοντέ­λων οι μεσο­γεια­κές χώρες σε σχέση με τις αντί­στοι­χες βόρειες ευρω­παϊ­κές έως το τέλος του 21ου αιώνα θα έχουν μία αύξηση στα κύματα καύσωνα της τάξης του 70%. «Άρα περισ­σό­τερα κύματα καύσωνα στην Νότια Ευρώπη και κυρίως στη Μεσό­γειο. Έχουμε φτάσει να είμαστε στις 7 ημέρες αύξηση ανά δεκα­ε­τία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βαδί­ζο­ντας ολο­τα­χώς σε πιο θερμό κλίμα, σε περισ­σό­τε­ρες μέρες με υψηλές θερ­μο­κρα­σίες αλλά και σε περισ­σό­τερα και εντο­νό­τερα κύματα καύσωνα ο κ. Νάστος ανα­φέ­ρει ότι αυτό που χρειά­ζε­ται σε πρώτη φάση είναι να υπάρξει καλύ­τερη δια­χεί­ριση της ενέρ­γειας. «Πρέπει να δια­χει­ρι­στούμε την ενέρ­γεια ουσια­στικά να μειώ­σουμε τις ενερ­γεια­κές μας ανάγκες, μειώ­νο­ντας τις απαι­τή­σεις μας σε ενέρ­γεια ουσια­στικά συνει­σφέ­ρουμε στο να προ­σπα­θή­σουμε να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί το κλι­μα­τικό σύστημα. Αν συνε­χί­σουμε τις ενερ­γεια­κές μας απαι­τή­σεις, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας εναλ­λα­κτι­κές πηγές ενέρ­γειας χωρίς όμως να αλλά­ξουμε τον τρόπο ζωής μας θα προ­κα­λούμε άλλες επι­πτώ­σεις. Δεν θα αλλάξει κάτι. Το πιο σημα­ντικό είναι να μετριά­σουμε και να περιο­ρί­σουμε όσο μπο­ρούμε τις ενερ­γεια­κές μας ανάγκες», κατα­λή­γει.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.