«Η παράταξή μας πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επανεκλογής στην πρώτη Κυριακή των εκλογών αν και αντιμετωπίσαμε ένα περιβάλλον λάσπης, μηνύσεων, συκοφαντίας και υβριστικών πρωτοσέλιδων», δηλώνει σήμερα στην «δ» ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε ευρωπαϊκά προγράμματα και πρόεδρος της Ενεργιακής Α.Ε. κ. Χρήστος Μπάρδος.
Επιπλέον, μιλάει για το… θρίλερ με τα LED, για την νέα θητεία της περιφερειακής αρχής αλλά και για την πορεία της Ενεργειακής.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Μπάρδο, η περιφερειακή αρχή επανεκλέχθηκε με την ψήφο των νησιωτών, με το συντριπτικό 54% στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Είστε ικανοποιημένος;
Η παράταξή μας πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επανεκλογής στην πρώτη Κυριακή των εκλογών, για ένα πολύ απλό λόγο: είπε την απόλυτη αλήθεια στους νησιώτες, σε κάθε τομέα των δράσεών της, χωρίς να προσπαθήσει να χαϊδέψει αυτιά με μεγαλόπνοα οράματα που προσέγγιζαν τα όρια της εικονικής πραγματικότητας.
Η αλήθεια των δεσμεύσεών μας, αποτυπώθηκε στα μεγάλα τεχνικά έργα, στις διεθνείς διοργανώσεις, στις επαναλαμβανόμενες πρωτιές και στην αναγνώριση του Νότιου Αιγαίου ως κορυφαίους προορισμούς από ολόκληρο τον κόσμο. Και όλα αυτά, έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα περιβάλλον λάσπης, μηνύσεων, συκοφαντίας και υβριστικών πρωτοσέλιδων. Απολαυστική η δικαίωση.
Η καινοτομία με την οποία λειτουργεί η περιφερειακή αυτή αρχή, έβαλε τέλος στην επίπλαστη ασφάλεια της πεπατημένης. Το καινούργιο αντιμετωπίστηκε φοβικά πριν πέντε χρόνια. Το καινούργιο όμως επικράτησε και καθιερώθηκε. Οι επικριτές θα πρέπει να βρουν άλλο “καινούργιο”, ή να επιστρέψουν στα σίγουρα μονοπάτια του παλαιοκομματισμού. Είναι ζήτημα πολιτικής παιδείας και θάρρους. Στη συνείδηση του κόσμου το “καινούργιο” ταυτίστηκε με την παράταξή μας. Κατοχυρώθηκε η ετικέτα και δεν παραχωρείται.
Δεν κρυφτήκαμε ποτέ από την ευθύνη, δεν φοβηθήκαμε την σύγκρουση, δεν αφήσαμε κανέναν να πάρει την τύχη των νησιών μας στα χέρια του. Με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης και συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στο δημόσιο λόγο μας, αντιμετωπίσαμε σημαντικά προβλήματα, όπως το μεταναστευτικό, τους σεισμούς, τις πρόσφατες καταστροφές λόγω των βροχοπτώσεων κτλ. Αιτίες που βύθισαν άλλες περιφέρειες. Συνεχίζουμε δυναμικά να ταράζουμε τα νερά, όπως η δημοσιοποίηση του θέματος των δασικών χαρτών, και να προτάσσουμε λύσεις εφικτές και βιώσιμες μακριά από βραχυπρόθεσμα πυροτεχνήματα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, αποτυπώθηκε στην κάλπη η ασφάλεια που νιώθει ο νησιώτης και του πιο μικρού νησιού για την διακυβέρνηση του Γιώργου Χατζημάρκου.
• Το… θρίλερ με τα LED κράτησε αρκετό καιρό και όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Γ.Χατζημάκρος, συκοφαντήθηκαν όσο ποτέ τα μέλη της. Εσείς έχετε εκφράσει την δυσαρέσκειά σας γι αυτό. Σήμερα, που κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν αυτή την εικόνα και την κατάσταση, πώς το σχολιάζετε;
Βαριέμαι αφόρητα την ανούσια αντιπαράθεση! Είναι χρονοβόρα και εύκολη. Και είναι και αναχρονιστική. Η ήρεμη δύναμη των αγωνιστών αντικαταστάθηκε από το θόρυβο των εφήμερων star, οι οποίοι επιλέγοντας την τακτική της λάσπης, αμαύρωναν συνεχώς την αξιοπρέπεια των μελών της οικονομικής επιτροπής, με όποιο τρόπο σχεδίαζαν. Σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι από εμάς περάσαμε για πρώτη φορά στη ζωή μας την πόρτα του εισαγγελέα. Το άνανδρο όμως δεν είναι αυτό. Είναι η απόλυτη σιγή που ακολούθησε την δικαίωσή μας από το ελεγκτικό συνέδριο. Και όταν ο Γιώργος Χατζημάρκος, απαίτησε το ελάχιστο, μια συγγνώμη για την κατασυκοφάντηση των μελών της οικονομικής επιτροπής, η απάντηση ήταν η καθιερωμένη: ανούσιος και στείρος θόρυβος εντυπωσιασμού. Ας είναι. Η Ρόδος μας θα έχει φως, όπως ακριβώς έχει και νερό.
Με χαλάει η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, θαρρείς και εμείς φοβόμαστε οποιοδήποτε έλεγχο σε οποιοδήποτε επίπεδο. Καμία μήνυση δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη. Ουδέν κρυπτόν.
• Πώς βρίσκει η νέα θητεία (που θα είναι τετραετής) την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου; Είναι σε ετοιμότητα για τις προκλήσεις της νέας εποχής;
Η παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου είναι περισσότερο συμπαγής από ποτέ. Η συνεργασία των στελεχών βρίσκεται στον ανώτατο βαθμό και τα αντανακλαστικά αντίδρασης στις προκλήσεις που εμφανίζονται, είναι άμεσα, όπως διαπιστώθηκε και με την γέφυρα του Μάκκαρη. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα όμως, είναι ο σχεδιασμός σε επίπεδο τετραετίας. Όχι όραμα, ούτε μεγάλα λόγια. Σχεδιασμός, απόλυτα εφικτών έργων με ορατό αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας της καθημερινότητας των νησιωτών. Η υποστελέχωση των υπηρεσιών και η μη κατανόηση του όρου της νησιοτικότητας από το Αθηνοκεντρικό κράτος, σίγουρα είναι ανασταλτικοί παράγοντες. Η εργατικότητα και η εξειδίκευση των στελεχών των υπηρεσιών μας, όμως, ισορροπεί την κατάσταση. Τονίζω ιδιαίτερα την απόλυτη συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τους Δήμους όλων των νησιών.
Τις προκλήσεις της νέας εποχής, τις δημιουργούμε εμείς. Ανοίγουμε τον δρόμο για να τον ακολουθήσουν οι υπόλοιποι. Ως δημιουργοί, λοιπόν, των προκλήσεων γνωρίζουμε καλύτερα την διαχείρισή τους και οργανώνουμε με επιτυχία το αποτέλεσμα.
• Είστε πρόεδρος στην Ενεργειακή και εντεταλμένος ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Μιλήστε μας γι’ αυτά τα αντικείμενα.
Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Ενεργειακή Α.Ε. αποτελεί το βασικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με κύριο αντικείμενό της την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Interreg MED, Interreg Europe, Ελλάδα Κύπρος κ.α) και την παροχή τεχνικής στήριξης στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκά Δίκτυα. Το Περιφερειακό Γραφείο μας λόγω της δυναμικής του, της εμπειρίας του στον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων καθώς και του έμπειρου εξειδικευμένου στελεχιακού δυναμικού του, αποτελεί μοχλό ανάπτυξης.
Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. αυτή την στιγμή διαχειρίζεται τρία έργα του Διακρατικού Προγράμματος INTERREG MED για λογαριασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου τα έργα «CO-CREATE: Δημιουργία ενός δικτύου ανταγωνιστικών clusters στην περιοχή της Μεσογείου με την συμβολή του δημιουργικού κλάδου», το «ALTERECO: Εναλλακτικές τουριστικές στρατηγικές για την ενίσχυση της τοπικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσω της προώθησης της μεσογειακής ταυτότητας» και το «SIROCCO: Βιώσιμος διαπεριφερειακός παράκτιος & θαλάσσιος τουρισμός κρουαζιέρας μέσω συνεργασίας και κοινού σχεδιασμού».
Επίσης η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ Α.Ε. υπέβαλε προς έγκριση ακόμη πέντε νέες προτάσεις προς χρηματοδότηση, τέσσερις στο πλαίσιο της 3ης πρόσκλησης του Προγράμματος Διαπεριφερειακής Συνεργασίας INTERREG EUROPE και μία στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις προστασίας και ανάδειξης των οικοσυστημάτων της Περιφέρειας στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Νότιο Αιγαίο» σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς προτεραιότητα μας αποτελεί η συνεχής διεκδίκηση έργων και επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων για την ανάπτυξη των νησιών μας.
Αυτή την χρονική περίοδο, “τρέχουν” από την Περιφέρεια και την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ το μέγιστο πλήθος των προγραμμάτων των τελευταίων χρόνων, επειδή η ποιότητα των παραδοτέων μας, μας καθιστά περιζήτητους εταίρους υλοποίησης των προγραμμάτων. Αυτές τις ημέρες παρακολουθήσαμε την μεγάλη επιτυχία που είχε η διημερίδα για τον καταδυτικό τουρισμό, στο πλαίσιο του προγράμματος interreg, Ελλάδα-Κύπρος. Καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο ταυτίζεται με τον γεωγραφικό προσδιορισμό των νησιών μας.
Τελικά:
Οι νέοι και ερασιτέχνες πολιτικοί, οφείλουμε με πλήρη συνείδηση, να συνεχίσουμε να μαχόμαστε καθημερινά. Να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε. Να αξιολογούμαστε και να συνεργαζόμαστε. Από όποια θεματική ενότητα και να κληθούμε. Καθαρά και τίμια. Χωρίς φόβο, αλλά σίγουρα με πάθος. Επιβάλλεται να υιοθετήσουμε την Ιδεολογικοποίηση της πολιτικής ευθύνης.
Η πολιτική, σίγουρα δεν υπήρξε ποτέ ένα πρωτάθλημα αγίων. Όπως κάθε πρωτάθλημα, όμως, σίγουρα έχει κανόνες που πρέπει να τηρούνται. Το fair play αναγνωρίζεται. Οι φίλαθλοι πάντα κρίνουν. Ευτυχώς, σε ένα νόμιμο αγωνιστικό πλαίσιο, τα πρωταθλήματα τα παίρνουν πάντα οι καλύτεροι.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ