ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπουργός δεν θα υλοποιήσει τροπολογία που έφερε στη Βουλή

news room 1 λεπτό ανάγνωση
αποστολου

Σε δοκι­μα­σία υπό ακραίες συν­θή­κες έχει τεθεί από το πρωί σήμερα η αξιο­πι­στία της λει­τουρ­γίας του Κοι­νο­βου­λίου και των αντι­προ­σώ­πων του Εθνους, με τις πρώτες αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις να κάνουν ήδη την εμφά­νισή τους: Τρο­πο­λο­γία που κατέ­θεσε η κυβέρ­νηση προς ψήφιση, λίγο πριν από την δια­δι­κα­σία της ψηφο­φο­ρίας «ακυ­ρώ­θηκε» ουσια­στικά από τον αρμόδιο υπουργό, καθώς δήλωσε πως με τον ίδιο στο Υπουρ­γείο και όσο υπάρχει κυβέρ­νηση ΣΥΡΙΖΑ η πρό­βλεψη της εν λόγω τρο­πο­λο­γίας δεν πρό­κει­ται να υλο­ποι­η­θεί!

«Με τις δια­τά­ξεις της προ­τει­νό­με­νης τρο­πο­λο­γίας ρυθ­μί­ζο­νται θέματα σχετικά με τη ανά­κτηση των αντι­σταθ­μι­στι­κών εισφο­ρών που κατέ­βαλλε ο ΕΛΓΑ στους αγρότες την διετία 2008-2009 και κρί­θη­καν ως παρά­νο­μες κρα­τι­κές ενι­σχύ­σεις από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή και το Γενικό Δικα­στή­ριο της ΕΕ», σημειώ­νει το Γενικό Λογι­στή­ριο του Κράτους, το οποίο στην Έκθεση του υπο­λο­γί­ζει το ποσό επι­στρο­φής (ανά­κτη­σης) από τους αγρότες στο ύψος των 320 ευρώ. Στην αιτιο­λο­γική Έκθεση της ίδιας της κυβέρ­νη­σης τονί­ζε­ται πως το θέμα αφορά περίπου 725 χιλιά­δες αγρότες, και σημειώ­νε­ται πως η εκτέ­λεση της από­φα­σης της ΕΕ «θα πρέπει να είναι άμεση και απο­τε­λε­σμα­τική». Ωστόσο, ο υπουρ­γός Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης που τη συνυ­πο­γρά­φει ο Ευ. Απο­στό­λου, μόλις ολο­κλη­ρώ­θηκε η διήμερη συζή­τηση του νομο­σχε­δίου για τις «βοσκή­σι­μες γαίες», στο οποίο συμπε­ριε­λή­φθη η επίμαχη τρο­πο­λο­γία, τόνισε χωρίς περι­στρο­φές από του βήματος της Βουλής: «Δεν υπάρχει περί­πτωση αυτή η δια­δι­κα­σία επα­νεί­σπρα­ξης από αγρότες, μέσω των ανα­κτή­σεων, να γίνει όσο είμαι εγώ στο υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης. Να είναι ήσυχοι ότι του­λά­χι­στον επί θητείας ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρ­νηση, δεν θα υπάρ­ξουν οι ανα­κτή­σεις».

Αυτό το «πρω­τό­τυπο» ως προς το χαρα­κτήρα του σύμ­πτωμα της νομο­θε­τι­κής λει­τουρ­γίας ήρθε να «διαν­θι­στεί» με την επα­νεμ­φά­νιση του φαι­νο­μέ­νου των πολλών, άσχετων και εκπρό­θε­σμων τρο­πο­λο­γιών: Σε νομο­σχέ­διο 21 άρθρων κατα­τέ­θη­καν 23 τρο­πο­λο­γίες (μεταξύ άλλων αφορούν το ζήτημα της εισα­γω­γής στα ΑΕΙ, ρυθ­μί­σεις φορο­λο­γι­κών ζητη­μά­των, διευ­θε­τή­σεις υπο­θέ­σεων σχε­τι­κών με λατο­μεία, στε­λέ­χωση γρα­φείων Περι­φε­ρειαρ­χών κ.ά). Μετά από αίτημα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης για διε­ξα­γωγή ονο­μα­στι­κής ψηφο­φο­ρίας σε δύο άρθρα και δύο τρο­πο­λο­γίες, η ψήφιση του σχεδίου νόμου ανα­βλή­θηκε για αύριο Τετάρτη το μεση­μέρι.

Το περι­βάλ­λον εντός του οποίου εξε­λί­χθηκε χθες η κοι­νο­βου­λευ­τική δια­δι­κα­σία ήταν εξ αρχής του­λά­χι­στον προ­βλη­μα­τικό: Στην αίθουσα της Ολο­μέ­λειας από το πρωί συζη­τείτο το προ­α­να­φερ­θέν σχέδιο νόμου του Υπουρ­γείο Αγρο­τι­κής Ανά­πτυ­ξης και Τρο­φί­μων. Την ίδια ώρα σε άλλες αίθου­σες του Ναού της Δημο­κρα­τίας, συνε­δρί­α­ζαν Επι­τρο­πές για κρίσιμα θέματα: Α) Με τον υπουργό Εργα­σίας Γ.Κατρού­γκαλο και την παρου­σία Ευρω­παίου αξιω­μα­τού­χου, για το παρόν και το μέλλον των εργα­σια­κών ζητη­μά­των. Β) Με τον υπουργό Παι­δείας Ν. Φίλη και αντι­κεί­μενο την απόφαση του υπουρ­γείου Παι­δείας για τον περί την παιδεία σχε­δια­ζό­μενο «κοι­νω­νικό διάλογο». Γ) Με την Εθνική Επι­τροπή Τηλε­πι­κοι­νω­νιών και Ταχυ­δρο­μείων, με θέμα την ετήσια Εκθεσή της, επί των προ­φα­νώς ευαί­σθη­των ζητη­μά­των της αρμο­διό­τητά της.

Το από­γευμα δε, επίσης στην Ολο­μέ­λεια, άνοιξε η πεν­θή­μερη (κορυ­φώ­νε­ται – ολο­κλη­ρώ­νε­ται τα μεσά­νυ­χτα του προ­σε­χούς Σαβ­βά­του) κοι­νο­βου­λευ­τική δια­δι­κα­σία συζή­τη­σης επί του παρα­δο­σιακά κορυ­φαίου θέματος, εκείνου που αφορά τον Κρατικό Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του επο­μέ­νου έτους.

Αυτή την προ­φα­νέ­στατα «φορ­τω­μένη» ημέρα για την ελλη­νική Βουλή, οι δύο μεγα­λύ­τε­ρες κοι­νο­βου­λευ­τι­κές ομάδες, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ επέ­λε­ξαν για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν συνε­δριά­σεις, ενόψει –όπως λένε- της συζή­τη­σης του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού. Ευλόγως, λοιπόν, ανα­ρω­τιέ­ται κάποιος πόσοι θα βρί­σκο­νταν στις αίθου­σες συνε­δριά­σεων, και αν είναι επαρκώς ή έστω στοι­χειω­δώς προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι για να επι­τε­λέ­σουν το νομο­θε­τικό έργο τους. Η εικόνα το μεση­μέρι στους χώρους συνε­δριά­σεων του Κοι­νο­βου­λίου ήταν απο­καρ­διω­τικά απο­κα­λυ­πτική: Στην Ολο­μέ­λεια, λίγο πριν από την ολο­κλή­ρωση της συζή­τη­σης επί του «ενι­σχυ­μέ­νου» από πολλές άσχετες τρο­πο­λο­γίες νομο­σχε­δίου, δεν ήταν περισ­σό­τε­ροι από 25 βου­λευ­τές. Μειω­μένη ήταν και η συμ­με­τοχή στις συνε­δριά­σεις των τριών Επι­τρο­πών. Στα αξιο­ση­μεί­ωτα είναι ότι κατά την έναρξη της συζή­τη­σης του Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού, σχεδόν τα μισά έδρανα ήταν κενά.

Αντι­θέ­τως, στους δια­δρό­μους, στο Εντευ­κτή­ριο, στα κομ­μα­τικά γραφεία και σε πέριξ του Μεγάρου καφέ και εστια­τό­ρια οι πολι­τι­κές συζη­τή­σεις διε­ξά­γο­νταν σε πυρε­τώ­δεις ρυθμούς: οι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με θέμα το ενδε­χό­μενο «διαρ­ροών» κυβερ­νη­τι­κών βου­λευ­τών και την προ­ο­πτική συνερ­γα­σίας με το κόμμα του κ. Β. Λεβέντη. Στην Ένωση Κεντρώων, το θέμα των συζη­τή­σεων εξυ­πα­κού­ε­ται, εντός αυτού του κλί­μα­τος. Στην Νέα Δημο­κρα­τία, αντι­στοί­χως, στο επί­κε­ντρο των συζη­τή­σεων ήταν το … πρό­βλημα των εσω­κομ­μα­τι­κών δια­δι­κα­σιών ως προς την εκλογή νέου Προ­έ­δρου. Ολα αυτά δε, ενώ στον ορί­ζο­ντα είναι περισ­σό­τερα από εμφα­νείς οι νέες δύσκο­λες για τη σημε­ρινή πλειο­ψη­φία νομο­θε­τι­κές υπο­χρε­ώ­σεις (ασφα­λι­στικό, φορο­λο­γικά θέματα, προ­α­παι­τού­μενα για νέα υπο-δόση), και με βαριά ακόμα τη σκιά της πολι­τι­κής έντασης που πυρο­δό­τησε, ως γνωστόν, η πρό­σφατη σύσκεψη των πολι­τι­κών αρχηγών κυρίως στις σχέσεις του πρω­θυ­πουρ­γού με τη Δημο­κρα­τική Συμπα­ρά­ταξη και το Ποτάμι.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.