Τοπικές Ειδήσεις

Πλαστογραφήθηκαν υπογραφή και σφραγίδα του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών!

Eνώπιον της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου προσέφυγε χθες ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Εκδόσεως Οικοδομικών Αδειών της Διεύθυνσης Πολεοδομικών Εφαρμογών με μήνυση κατά παντός υπευθύνου για πλαστογραφία.
Ο μηνυτής έχει διοριστεί κατόπιν της από 22 Οκτωβρίου 2019 και με αρ. πρωτ. 2/56789 απόφασης του δημάρχου Ρόδου, αναπληρωτής προϊσταμένου μέχρι την τοποθέτηση νέου προϊσταμένου κατόπιν επιλογής από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο στη Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών του Δήμου Ρόδου και ειδικότερα στο τμήμα Εκδόσεως Οικοδομικών Αδειών.
Στις κύριες αρμοδιότητές του ως προϊστάμενος του ανωτέρω τμήματος είναι ο τυπικός έλεγχος νομιμότητας όλων των προσκομιζομένων εγγράφων για την έκδοση οικοδομικής άδειας από τους αιτούντες.
Την 26η Οκτωβρίου βρέθηκε προ εκπλήξεως όταν ήλεγχε το από 20 Οκτωβρίου 2020 και με αρ. πρωτ. 1764/2020 έγγραφο από την Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του τμήματος Μελετών και Εφαρμογών με θέμα: «βεβαίωση θεώρηση όρων δόμησης» με σχετικό την υπ’ αριθμ. 1764/2020 αίτηση ενός ιδιώτη, κατοίκου Ιαλυσού Ρόδου.
Στο έγγραφο έχει τεθεί το όνομά του και η υπογραφή του, πλην όμως εκείνος ουδέποτε υπέγραψε το έγγραφο, ούτε νομιμοποιείται να υπογράψει έγγραφο που εκδίδεται από την Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, προϊστάμενος της οποίας είναι άλλος.
Επιπλέον, στο ανωτέρω έγγραφο αναγράφεται ότι βεβαιώνεται πως το ακίνητο που ευρίσκεται σε συγκεκριμένη μερίδα Γαιών Καλάθου βρίσκεται εντός της ζώνης των 500 μ. από τα όρια του οικισμού και ότι το ακίνητο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, κάτι το οποίο δεν ισχύει όπως προκύπτει από βεβαίωση τοπογράφου μηχανικού την οποία διαθέτει η υπηρεσία και η οποία συμπεριλαμβάνεται στα σχετικά που λαμβάνονται υπόψη στο ανωτέρω πλαστό έγγραφο.
Με το ανωτέρω έγγραφο, βεβαιώνεται ότι σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις η μερίδα γαιών Καλάθου εμβαδού 2008,00 τ.μ. είναι εκτός ζώνης οικισμού Καλάθου και άρτια και οικοδομήσιμη κατά παρέκκλιση.
Επίσης δεν εμπίπτει στις διατάξεις του Ν. 1337/83 περί εισφοράς σε γη και χρήμα.
Την ίδια ημέρα όταν έλαβε γνώση του πλαστού εγγράφου, για το οποίο τον πληροφόρησε άμεσα μόλις πληροφορήθηκε περί αυτού υπάλληλος στην Υπηρεσία του Πολεοδομικού Σχεδιασμού καθώς και μηχανικός ενός ενδιαφερομένου αγοραστή του ως άνω ακινήτου προέβη στην υποβολή αιτήματος προς τη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού για να πληροφορηθεί την έκβαση της αίτησης του ιδιώτη.
Η Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού εξέδωσε την υπ’ αριθμ. 1956 και από 27/10/2020 απάντηση προς την Δ/νση Πολεοδομικών Εφαρμογών σύμφωνα με την οποία ενημέρωσε ότι η αίτηση του ιδιώτη δεν έχει διεκπεραιωθεί από την υπηρεσία.
Επισύναψαν και το σχετικό αποδεικτικό του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου βάσει του οποίου η αίτησή του έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου και χρεώθηκε στο τμήμα γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών – απαλλοτριώσεων – τακτοποίησης.
Στο αποδεικτικό αναγράφεται στα σχόλια ότι υφίσταται εξουσιοδότηση από τον εργολάβο να παραλάβει τα έγγραφα.
Ο δημόσιος λειτουργός τονίζει ότι καταρτίστηκε πλαστό έγγραφο με σκοπό αφενός μεν να παραπλανήσει με τη χρήση του την Υπηρεσία Πολεοδομικού Σχεδιασμού και τη Διεύθυνση Πολεοδομικών Εφαρμογών, αφετέρου δε να διευκολύνει την άμεση συντήρηση ή κίνηση του καταρτίσαντος ή οποιουδήποτε τρίτου, προβαίνοντας μάλιστα στην συνέχεια στην χρήση αυτού από τον καταρτίσαντα ή εξ οποιουδήποτε συμμετέχοντα στην πράξη, ενώ με τον τρόπο αυτό αποπειράθηκε να εξαπατήσει την Δημόσια Υπηρεσία προκειμένου να αποκομίσει ο ίδιος ή τρίτος παράνομο περιουσιακό όφελος, ήτοι να αποκτήσει περαιτέρω αξία το ακίνητο που βρίσκεται στην Μερίδα Γαιών Καλάθου (καθώς γίνεται άρτιο και οικοδομίσιμο εντός ζώνης οικισμού), για το οποίο πληροφορήθηκε ότι ο ιδιοκτήτης του προθυμοποιείται να το πωλήσει.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Δημήτρης Δημητριάδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου