Μεγάλη νίκη φαίνεται να καταγράφει το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κρατικό κανάλι της Τουρκίας, με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Ειδικότερα, το κόμμα με το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις ο Ερντογάν συγκεντρώνει 50,5%, ποσοστό που αν διατηρηθεί του εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Tην ίδια στιγμή μειώνεται η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Παρότι πρόκειται για αποτελέσματα κυρίως από την ανατολική Τουρκία, που σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές, ωστόσο όλα δείχνουν ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχει αυξημένες πιθανότητες για αυτοδυναμία. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα έχει 24%, το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 10,4% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 11.7%. Εάν ένα από το δύο κόμματα που βρίσκονται κοντά στο όριο του 10% δεν καταφέρουν τελικά να το ξεπεράσουν και δεν εκπροσωπηθούν στην εθνοσυνέλευση, είναι βέβαιη η αυτοδυναμία του AKP.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΚΔΑ 40,79%, ΡΛΚ 24,95%, ΚΕΚ 16,29%, ΔΚΛ 13,12%.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ