Συνεντεύξεις

Γ. Σκιαδόπουλος: «Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας να ενεργοποιηθούν, να συστρατευθούν και να δράσουν»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη
«Οι στιγμές που περνάει ο τόπος μας είναι περισσότερο κρίσιμες από ποτέ. Έχει έρθει η ώρα, αυτήν την δυσκολότερη εποχή για την χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργασιακοί κλάδοι μαστίζονται να ευαισθητοποιηθούν. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας, να ενεργοποιηθούν, να συστρατευθούν και να δράσουν. Όχι μόνο να διαμαρτυρηθούν, αλλά να δράσουν».
Με αυτές τις φράσεις, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι πάντες και να αντιδράσουν στα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί.
«Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η ενεργοποίηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε ισχυρά πλαίσια νέων συνεργασιών. Έχει έρθει η ώρα να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να δούμε αυτά που μας ενώνουν, και αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για την πατρίδα μας», τονίζει ο κ. Σκιαδόπουλος.
Ο κ. Σκιαδόπουλος δηλώνει πως οι αρχιτέκτονες της Δωδεκανήσου είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι για τον κόσμο στον οποίο βιώνουν, αλλά κυρίως για αυτά που θα παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
«Πιστεύουμε ότι εμείς οι Αιγαιοπελαγίτες, μόνοι μας, πρέπει να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας. Αν θέλουμε να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία που έχει πάρει ο τόπος μας, πρέπει να θεσπίσουμε ισχυρές και ιστορικές συνεργασίες. Μακριά από φαινόμενα αυτοπροβολής και ματαιοδοξίας, σεμνά και σιωπηλά. Είναι ώρα να δουλέψουμε σκληρά, για το καλό των παιδιών μας και για το καλό του τόπου μας», τονίζει ο κ. Σκιαδόπουλος.
Στη συνέντευξή του ο κ. Σκιαδόπουλος αναφέρεται και στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων.

Η συνέντευξη του κ. Γ. Σκιαδόπουλου, αναλυτικά:
• Πραγματοποιήθηκε 1ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού στη Ρόδο. Τι σας οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος; Πώς μπορεί να συνδυαστεί η αρχιτεκτονική με τον τουρισμό και ποια είναι τα συμπεράσματα;
Δεν είναι δυνατόν σε αυτόν τον ιστορικό τόπο να επιτρέπουμε ως επιστήμονες να απουσιάζει ένας ουσιαστικός διάλογος μεταξύ της αρχιτεκτονικής και του τουρισμού. Διότι αφενός έχουμε την μεγάλη βιομηχανία του τουρισμού που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζει τις ζωές πάρα πολλών συμπολιτών μας, και αφετέρου έχουμε την τεράστια αρχιτεκτονική μας κληρονομιά που αποτελεί ένα τεράστιο κομμάτι της ιστορίας μας και την οποία καλούμαστε να διατηρήσουμε, αλλά κυρίως να εξελίξουμε.
Η αλήθεια είναι ότι η τοπική κοινωνία αγκάλιασε θερμά την πρωτοβουλία μας, ενώ το μεγάλο πλήθος των συμμετεχόντων δημιούργησε μια κατάμεστη αίθουσα μέχρι και τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου αργά το ίδιο βράδυ (και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες), γεγονός που μας δίνει δύναμη για την οργάνωση του επόμενου βήματος.
Το περασμένο Σάββατο 24 Οκτωβρίου δεν παρακολουθήσαμε απλώς μια ενδιαφέρουσα ημερίδα, αλλά θέσαμε τις βάσεις για την θεσμοθέτηση διεθνών συνεδρίων αρχιτεκτονικής και τουρισμού που θα προσελκύουν επιστήμονες και επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο.
Για να δοθούν όμως οι απαραίτητοι άξονες για αυτά τα συνέδρια, πρέπει να διασαφηνίσουμε ότι όταν λέμε τουρισμό δεν εννοούμε μόνο τα πολυτελή ξενοδοχειακά καταλύματα και τις πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες, αλλά εννοούμε τις παράλληλες πολεοδομικές ανακατατάξεις στην ύπαιθρο, στις πόλεις και στα χωριά, εννοούμε τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο που άφησαν τις κατοικίες τους μέσα στο χωριό και τις μετέτρεψαν σε rooms to let, εννοούμε τον Ξένιο Δία που έχουμε αρχίσει να τον χάνουμε, εννοούμε την ανιδιοτελή ελληνική φιλοξενία, το ελληνικό πρωινό, εννοούμε τόσα ξεχωριστά πράγματα που αγγίζουν την ανθρώπινη διάσταση. Εννοούμε το μοναχικό στην ύπαιθρο ξωκλήσι, εννοούμε το σπιτάκι στην Μύκονο για το οποίο μίλησε ο Άρης Κωνσταντινίδης, δεκαετίες προτού γίνει η Μύκονος αυτό που είναι σήμερα.
Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλα βήματα για την τουριστική αρχιτεκτονική, προκειμένου να μην ξανασκοντάψουμε, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το αγνό, από την αφετηρία, από το αρχέτυπο.
Το Συνέδριο συνδιοργανώσαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Μέσα από τις εισηγήσεις των εκλεκτών και διεθνούς εμβέλειας εισηγητών του Συνεδρίου (ήταν πρωτοφανές για την Ρόδο η ταυτόχρονη παρουσία τόσο εκλεκτών ομιλητών οι οποίοι εκπροσωπούν ισχυρούς θεσμούς στην πατρίδα μας), καθώς και μέσα από την γενικότερη διαβούλευση τέθηκε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ αρχιτεκτονικής και τουρισμού, ο οποίος προκάλεσε την πεποίθηση ότι μπορεί να συμβάλει με σταθερά βήματα σε ουσιαστικό βαθμό στη βιώσιμη εξέλιξη του τόπου μας.
Οι άξονες που αναπτύχθηκαν ήταν η νησιωτικότητα και ο τουρισμός, η τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα, η ξενοδοχειακή αρχιτεκτονική, ο τουρισμός μετά την κρίση, οι νέες μορφές τουριστικών και εναλλακτικών επενδύσεων, καθώς και η σχέση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τη σύγχρονη τουριστική αρχιτεκτονική.
• Πριν λίγο καιρό υλοποιήθηκε μια άλλη δράση που συνέβαλε στο να ανοίξουν για το κοινό σημαντικοί χώροι. Ποια είναι τα συμπεράσματα; Θα υλοποιηθούν και άλλες δράσεις σαν και αυτή;
Στις 4 Οκτωβρίου του 2015 πραγματοποιήθηκε ο 1ος Αρχιτεκτονικός Περίπατος. Χιλιάδες συμπολίτες μας αφουγκράστηκαν, θαύμασαν, συγκινήθηκαν παρατηρώντας την εξέλιξη της ιστορίας μας μέσα από την μαγευτική θέα που προσφέρει το δώμα του παλατιού. Σε συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες άνοιξε για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Δωδεκανήσου το δώμα του παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου ταυτόχρονα με τον προμαχώνα του παλατιού.
Ο περίπατος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων που πραγματοποιούνται τον μήνα Οκτώβριο στη Ρόδο που έχει ανακηρυχθεί με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου ως μήνας αρχιτεκτονικής πολιτισμού και τουρισμού.
Η ηχηρή προσέλευση του κόσμου και ο τρόπος με τον οποίο έλαβε στήριξη ο 1ος αρχιτεκτονικός περίπατος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τους φορείς και τους συλλόγους του τόπου μας, αποτελεί εγγύηση για την συνέχιση αντίστοιχων πρωτοβουλιών στο άμεσο μέλλον.
Τον Ιούλιο του 2015 ανακηρύξαμε τον Οκτώβριο μήνα αφιερωμένο στο τρίπτυχο Αρχιτεκτονική – Πολιτισμός – Τουρισμός που μέσα από τις ανάλογες δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων, υπηρεσιών, συλλόγων, επιμελητηρίων και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, θα εξελίσσονται οι τρεις αυτές έννοιες σε άμεσο διάλογο μεταξύ τους, ενώ ο θεσμός αυτός θα αποτελέσει στο προσεχές μέλλον πόλο έλξης στοχεύοντας και φιλοδοξώντας για επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων προανήγγειλε σε εκείνη την πρώτη συνάντηση την πραγματοποίηση αρχιτεκτονικών περιπάτων σε μοναδικής ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας και αισθητικής χώρους και μνημεία, εντός και εκτός των τειχών της Παλιάς Πόλης.
• Έχετε αναφερθεί στα σχέδια για την ανάπλαση της Πλατείας Χαρίτου. Για ποιο λόγο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη πλατεία και ποια μπορούν να είναι τα οφέλη για την πόλη μας;
Τον Αύγουστο του 2015 ο Σύλλογός μας θέσπισε μία ισχυρή συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι η προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου (100 Χουρμαδιών).
Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η αρχιτεκτονική και ο πολιτισμός, ότι η αρχιτεκτονική και ο τουρισμός είναι έννοιες που δεν είναι δυνατόν να εξελίσσονται στον τόπο μας ανεξάρτητες η μία από την άλλη. Η πλατεία Γαβριήλ Χαρίτου λόγω της άμεσης γειτνίασης με το Νεστορίδειο καθώς και λόγω των γύρω τουριστικών χρήσεων αποτελεί ένα εξαιρετικό συμβολικό και ουσιαστικό παράδειγμα αυτής της διασύνδεσης των παραπάνω εννοιών, οι οποίες μέσα από τις προδιαγραφές του διαγωνισμού θα αλληλεπιδράσουν ουσιαστικά μεταξύ τους.
Σκοπός είναι να αναπτυχθεί η πολιτισμική και πολιτιστική ζωή του τόπου γύρω από νέες βάσεις και διαδικασίες που θα είναι σε άμεση διάδραση με τους επισκέπτες της πλατείας και ταυτόχρονα να δοθεί ανάλογη ώθηση ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο του υφιστάμενου τουρισμού ούτως ώστε να αναπτυχθεί ο βιώσιμος τουρισμός στη Ρόδο. Ταυτόχρονα θα αποσυμφορηθεί το κέντρο αποφορτίζοντας τους συμπολίτες μας σε σημαντικό βαθμό από το πρόβλημα του κυκλοφοριακού δίνοντας ταυτόχρονα στον χώρο αυτό και την έννοια του δημόσιου κοινόχρηστου χώρου, με όρους αρχιτεκτονικής σημασίας.
• Έχει αναπτυχθεί συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και σε ποιους τομείς;
Λίγες εβδομάδες από την ημέρα που συσταθήκαμε σε σώμα, τον Μάρτιο του 2015 θεσπίσαμε μία ισχυρή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου.
Το 2016 θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός αστικού εξοπλισμού (καθιστικοί χώροι, εξοπλισμός παραλιών, στάσεις λεωφορείων, φωτιστικά εξωτερικού χώρου, κάδοι απορριμμάτων) σε 7 νησιά του Αιγαίου, τέσσερα στις Κυκλάδες και τρία στα Δωδεκάνησα. Ενδεχομένως να είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός αστικού εξοπλισμού των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα.
Με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί σημαντικά η αστική καθημερινή ζωή των νησιωτών συμπολιτών μας ενώ χάρη στην πολιτική βούληση της Περιφέρειας θα δοθούν χρηματικά έπαθλα σε πολλούς αρχιτέκτονες της πατρίδας μας, κατά τη διάρκεια της δυσκολότερης περιόδου για τον κλάδο των μηχανικών. Στον διαγωνισμό θα ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του κάθε τόπου.
• Κλείνοντας, τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε προς την τοπική κοινωνία;
Οι στιγμές που περνάει ο τόπος μας είναι περισσότερο κρίσιμες από ποτέ. Έχει έρθει η ώρα, αυτήν την δυσκολότερη εποχή για την χώρα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι εργασιακοί κλάδοι μαστίζονται περισσότερο από ποτέ και δικαιώματα κλονίζονται, ενώ σταθερές που κατακτήθηκαν και θεσμοθετήθηκαν με κόπους ετών ενός ολόκληρου λαού διαγράφονται με συνοπτικές διαδικασίες, τώρα που οι προσωπικές θυσίες που απαιτούνται είναι μεγαλύτερες από ποτέ, να ευαισθητοποιηθούν. Πρέπει όλοι οι συμπολίτες μας, να ενεργοποιηθούν, να συστρατευθούν και να δράσουν. Όχι μόνο να διαμαρτυρηθούν, αλλά να δράσουν.ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΣΕΛ. 15
Θα πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η ενεργοποίηση αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα σε ισχυρά πλαίσια νέων συνεργασιών. Έχει έρθει η ώρα να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, να δούμε αυτά που μας ενώνουν, και αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη μας για την πατρίδα μας. Έχει έρθει η ώρα, όλοι, οι τοπικοί φορείς, το Πανεπιστήμιο, τα Επιμελητήρια, οι Σύλλογοι και όλοι οι πολίτες να ενώσουμε τις δυνάμεις μας.
Οι αρχιτέκτονες γνωρίζουμε πολύ καλά πως για να υλοποιήσουμε ένα σπουδαίο έργο, χρειάζεται μεν να έχουμε εμείς την κεντρική ιδέα και τον γενικότερο συντονισμό, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε πως είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε με συναδέλφους από άλλους κλάδους, με διπλωματούχους επιστήμονες πολυτεχνείων και πανεπιστημίων, ενώ γνωρίζουμε επίσης πως είναι απαραίτητο να συνεργαστούμε και με τον μάστορα, τον τεχνίτη, τον εργάτη.
Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου, μέσα από τα υλοποιηθέντα έργα του και μέσα από αυτά που προγραμματίζει τους τελευταίους μήνες, προσπαθεί να κάνει έργο όλα τα παραπάνω σε ευρύτερο τοπικό και υπερτοπικό πλαίσιο. Η διοίκηση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου εργάζεται εθελοντικά, αλλά και πέρα από το Διοικητικό Συμβούλιο έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένες ομάδες εργασίας –οι οποίες επίσης εργάζονται εθελοντικά-, ενώ μέσα στο σύντομο διάστημα της εννιάμηνης θητείας μας θεσπίσαμε και θα συνεχίζουμε να θεσπίζουμε ισχυρές και ουσιαστικές συνεργασίες με την Περιφέρεια, τον Δήμο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τις αρμόδιες Υπηρεσίες και τους συλλόγους, πάντοτε με γνώμονα την βιώσιμη εξέλιξη του τόπου μας.
Είμαστε οι αρχιτέκτονες της Δωδεκανήσου και είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι για το τον κόσμο τον οποίο βιώνουμε, αλλά κυρίως για τον κόσμο που θα παραδώσουμε στα παιδιά μας. Πιστεύουμε ότι εμείς οι Αιγαιοπελαγίτες, μόνοι μας, πρέπει να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας. Αν θέλουμε να αναστρέψουμε την καθοδική πορεία που έχει πάρει ο τόπος μας, πρέπει να θεσπίσουμε ισχυρές και ιστορικές συνεργασίες. Μακριά από φαινόμενα αυτοπροβολής και ματαιοδοξίας, σεμνά και σιωπηλά. Είναι ώρα να δουλέψουμε σκληρά, για το καλό των παιδιών μας και για το καλό του τόπου μας.
Είμαστε οι Αρχιτέκτονες της Δωδεκανήσου και έχουμε ακόμα μακρύ δρόμο μπροστά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου