Τοπικές Ειδήσεις

Αίτηση στο Mονομελές Πρωτοδικείο Pόδου για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Τhomas Cook και θυγατρικών της

Eνώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων προσέφυγε ξενοδοχειακή εταιρεία που εδρεύει στον Δήμο Δικαίου της Κω κατά της γερμανικής εταιρείας με την επωνυμία «THOMAS COOK GmbH», της γερμανικής εταιρείας με την επωνυμία «Condor FlugdienstGmbH», της «THOMAS COOK ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», της «THOMAS COOK ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «THOMAS COOK ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «THOMAS COOK ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 2 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με δ.τ. «THOMAS COOK HOTEL INVESTMENTS GREECE 2», της «THOMASCOOK ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 1 ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με δ.τ. «THOMAS COOK HOTEL INVESTMENTS GREECE 1» και της ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με την επωνυμία «THOMAS COOK ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ», με αίτημα την συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών τους στοιχείων.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία (αιτούσα) δραστηριοποιείται στον κλάδο του τουρισμού με κύριο αντικείμενο την εκμετάλλευση πολυτελούς ξενοδοχείου που λειοτυργεί στο Μαρμάρι της Κω και απασχολεί σήμερα περίπου 100 εργαζομένους.
Βασικός και κυρίαρχος μέτοχος της εταιρείας είναι Ίδρυμα.
Η «THOMAS COOK GmbH» είναι γερμανική εταιρεία και αποτελεί τουριστικό πράκτορα δραστηριοποιούμενη επίσης στον κλάδο του τουρισμού παρέχοντας, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες συμβολαίων «allotment», τυγχάνει δε μέλος του ταξιδιωτικού κολοσσού-Ομίλου Thomas Cook Group.
Η «Condor FlugdienstGmbH», γερμανική αεροπορική εταιρεία, αποτελεί 100% θυγατρική της 1ης των καθ’ών, πραγματοποιεί πτήσεις για τους πελάτες της σε διάφορες χώρες του κόσμου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Οι «THOMAS COOK ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», «THOMAS COOK ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ 2 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και «THOMAS COOK ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» είναι ελληνικές μονοπρόσωπες ανώνυμες εταιρείες, αποτελούν δε αμφότερες 100% θυγατρικές της «THOMAS COOK HOTEL INVESTMENTS GREECE 2».
Η «THOMAS COOK HOTEL INVESTMENTS GREECE 1» και η «THOMAS COOK HOTEL INVESTMENTS GREECE 2», αποτελούν 100% θυγατρικές της εταιρείας με την επωνυμία «THOMAS COOK HOTEL INVESTMENTS LIMITED», εταιρείας περιορισμένης ευθύνης (συσταθείσας στην Αγγλία) και θυγατρικής της αγγλικής εταιρείας με την επωνυμία «Thomas Cook Group Tour Operations Limited» η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική και μέλος του Ομίλου Thomas Cook Group.
Τέλος, «THOMAS COOK ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ HELLAS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ» είναι μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, συσταθείσα το 2017, και έχει ως μοναδικό της εταίρο την εταιρεία με την επωνυμία «THOMAS COOK NORTHERN EUROPEAKTIEBOLAG», η οποία είναι 100% θυγατρική της αγγλικής μητρικής εταιρείας «THOMAS COOK GROUPPLC».
Όπως απέδειξε η πρόσφατη τραγική κατάληξη του Ομίλου Thomas Cook, η διοίκηση του Ομίλου ασκείται κεντρικά από ολίγους ιθύνοντες-υπευθύνους η δε αυτοτέλεια των κατ’ ιδίαν νομικών προσώπων (θυγατρικών, «εγγονών», «δισέγγονων», «αδελφών» εταιρειών), όπως υποστηρίζει η ξενοδοχειακή εταιρεία, είναι ανύπαρκτη, αφού η μία απορροφά παρανόμως και κατά το δοκούν των ιθυνόντων, την ρευστότητα της άλλης.
Διοικητικά, επίσης ουδεμία αυτοτέλεια υφίσταται, αφού είτε τα ίδια πρόσωπα εναλλάσσονται στις διοικήσεις των συγγενικών εταιρειών είτε όλοι υπακούουν στους ολίγους ιθύνοντες-υπευθύνους και ακολουθούν τις εντολές τους κατά τη διοίκηση των συγγενικών εταιρειών κατά τρόπο προφανώς αντίθετο με τα συμφέροντα των συγγενικών εταιρειών, αλλά και των τρίτων-δανειστών τους.
Ο όμιλος Thomas Cook αποτελεί ένα ταξιδιωτικό κολοσσό που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, πολυτελή και υπερπολυτελή resorts και αεροπορικές εταιρείες για περίπου 20 εκατομμύρια πελάτες ετησίως σε 47 προορισμούς παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, που αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο προορισμό διακοπών για πελάτες του Ομίλου (1η η Κρήτη και ακολουθούν η Ρόδος και η Κως), διαχειρίζεται περίπου πενήντα (50) ξενοδοχεία, ενώ, μόνο στην χώρα μας, η Thomas Cook, έχει 1200 εργαζόμενους.
Όπως διατείνεται η ξενοδοχειακή εταιρεία με σύμβαση εξασφάλισε και παρείχε στην 1η των καθ’ ών συγκεκριμένο αριθμό δωματίων με όρους ημιδιατροφής και σε προκαθορισμένη τιμή (rate), πάντα σε σχέση με το ξενοδοχείο της εταιρείας για την περίοδο από 27.04.2019 έως 30.10.2019.
Το ανεξόφλητο υπόλοιπο της 1ης των καθ’ ών έναντι της εταιρείας για τις παρασχεθείσες μέχρι την 25η Σεπτεμβρίου 2019 υπηρεσίες σε σχέση με την σύμβαση ανερχόταν σε 638.949,37 € στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί ένα επιπλέον ποσό οφειλής ύψους €232.675,71 που αφορά πελάτες της 1ης των καθ’ ών οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο ξενοδοχείο.
Με την αίτηση της ζητά να διαταχθεί ως ασφαλιστικό μέτρο, η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας των καθ’ ών που βρίσκεται είτε εις χείρας τους είτε εις χείρας τρίτων προς εξασφάλιση της απαίτησης ύψους 878.009,10 € και μέχρι του ποσού των 950.000 € και επί δύο ακινήτων το ένα στο Πυλί της Κω και το άλλο στην πόλης της Κω εμβαδού 27.260 τ.μ. και 44.570 τ.μ., αντίστοιχα.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ Νικήτας Μπόλκας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου