Ρεπορτάζ

Κανείς δεν επιχειρεί σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει 60-70% φορολόγηση

Η φετινή σεζόν θεωρείται η καλύτερη όλων των εποχών από άποψη τουριστικών αφίξεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι οικονομικές επιδόσεις θα είναι οι προσδοκώμενες. Αντίθετα, λόγω της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, οι τουριστικές επιχειρήσεις, βλέπουν τα κέρδη τους να «ροκανίζονται», ενώ ταυτόχρονα χάνουν την ανταγωνιστικότητα τους.
Όσο πλησιάζει το τέλος της σεζόν, διαπιστώνεται ότι το ταμείο, είναι …μείον. «Διαπιστώνεται μία ενίσχυση της ρευστότητας λόγω του τουρισμού, αλλά τελικά δεν γίνεται τίποτε άλλο από μία ανακύκλωση του χρήματος. Η Ρόδος ως νησιωτική περιοχή είναι σε καλύτερη θέση από την ηπειρωτική χώρα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Οι υποχρεώσεις είναι τόσο μεγάλες και τα καθαρά κέρδη τόσο πενιχρά. Αυτό θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα και στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ υπήρχαν καλύτερες πληρότητες, τα κέρδη στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ίδια με πέρυσι», επισημαίνει ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, μέλος του δ.σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαήλ, λόγω της εξομοίωσης των συντελεστών ΦΠΑ, η επιβάρυνση για μία μεσαίας κατηγορίας ξενοδοχειακή επιχείρηση κυμαίνεται μεταξύ 250.000 και 300.000€. «Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχει επιφέρει μεγάλες επιβαρύνσεις στις επιχειρήσεις. Επιπλέον η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό έχει οδηγήσει σε αφαίμαξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Μία μέση ξενοδοχειακή μονάδα της τάξης των 300 κλινών μετά την εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ θα επιβαρυνθεί φέτος 250.000 με 300.000€ έπιπλέον. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μειώνεται το περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, ενώ ταυτόχρονα πλήττεται η ανταγωνιστικότητα τους.
Αν δεν παρθούν κάποια σοβαρά μέτρα, αν δεν εφαρμοστεί ένα εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο που να εστιάζει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, δεν θα μπορέσει να ελαφρυνθεί η επιχειρηματικότητα από τα βαρίδια. Θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική η Δημόσια Διοίκηση και οι επιχειρήσεις που μπορούν να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα να δανειοδοτούνται και τέλος θα πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση. Κανείς δεν θέλει να επιχειρεί σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει 60-70% φορολόγηση. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί στον αφανισμό της μεσαίας κοινωνικής τάξης, αλλάζει την κοινωνική διαστρωμάτωση. Σε μια κοινωνία όπου δεν υπάρχει η μεσαία τάξη, οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ελάχιστες. Η κοινωνική συνοχή θα διαταραχθεί», δήλωσε ο κ. Μιχαήλ, ο οποίος επεσήμανε ότι η επόμενη τριετία αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις που είναι εκτεθειμένες σε υψηλό δανεισμό, καθώς προβλέπεται οι τράπεζες να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στους οφειλέτες. Επιπλέον, πολύ μικρό είναι το ποσοστό των επιχειρήσεων που μπορεί να ενταχθεί στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο, καθώς οι περισσότερες δεν πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου