Τοπικές Ειδήσεις

«Τα πράγματα είναι εξόχως σοβαρά με την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου»

Απαράδεκτη θεωρεί την κατάσταση που επικρατεί με την λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Ηλίας Τσέρκης.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τους γιατρούς, όσο και την τοπική κοινωνία.
«Η κατάσταση που επικρατεί στην Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αυτή την περίοδο, με δύο ειδικευμένους γιατρούς και τρεις ειδικευόμενους είναι απαράδεκτη. Είναι ένα ζήτημα το οποίο είχαμε επισημάνει προ τριμήνου. Ως γνωστόν, δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει με τρόπο εύρυθμο η κλινική.
Η συγκεκριμένη κλινική, εξυπηρετεί περιστατικά για παιδιά έως και 16 ετών. Κι αυτό το τονίζω επειδή μέχρι πρότινος, η κλινική εξέταζε παιδιά έως 14 ετών ενώ το 2017, με υπουργική απόφαση του πρώην υπουργού κ. Παύλου Πολάκη, παρατάθηκε στα 16 έτη. Αν εξετάσουμε την ροή περιστατικών στα επείγοντα και στα τακτικά ιατρεία, προκύπτει ότι η κίνηση στην παιδιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου είναι αυξημένη. Και αν υπολογίσουμε την καλοκαιρινή περίοδο όπου υπάρχει παραπάνω κίνηση, καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι εξόχως σοβαρά.
Όταν κάναμε το σχετικό αίτημα τον περασμένο Ιούνιο, προς την 2ηΥΠΕ και προς το υπουργείο, η 2η ΥΠΕ, μάς απάντησε (με ημερομηνία 14 Μαΐου 2019) πως για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων με παιδιάτρους, παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών σας με ειδικότητα παιδιατρικής, που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα ανωτέρω νοσοκομεία με δελτίο παροχής υπηρεσιών, έτσι ώστε να βοηθήσουν την κατάσταση. Δηλαδή, μας είπαν να μην περιμένουμε από τους γιατρούς που είναι διορισμένοι.
Αναζητήστε εάν υπάρχουν γιατροί επί πληρωμή –προς τα νοσοκομεία της Σάμου και της Ρόδου. Ωστόσο, πληροφορήθηκα ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, αυτή η απόφαση της 2ης ΥΠΕ, δεν εγκρίθηκε. Για ποιον λόγο, δεν μπορώ να γνωρίζω. Παρ’ όλο που βάσει της νομοθεσίας του 2512 που προβλέπει ότι ο πρόεδρος ή εκπρόσωπος του ΙΣΡ, πρέπει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δ.σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου –όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο όπως αυτό αφού εμείς το προκαλέσαμε- τελικά, δεν κληθήκαμε. Δυστυχώς, όταν έχεις να κάνεις με τέτοιες καταστάσεις και με υποστελέχωση, δεν τίθεται μόνον θέμα πληρωμής αλλά και θέμα πώς θα αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες –όσο ικανοί και να είναι».
Ο κ. Τσέρκης, απηύθυνε έκκληση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα είτε με αποσπάσεις είτε με ενεργοποίηση της απόφασης της 2ης ΥΠΕ, ώστε να ανταποκριθούν όσοι γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα θέλουν να προσφέρουν (με δελτίο παροχής υπηρεσιών), για να καλύψουν τις ανάγκες.
«Μπορούν να βρεθούν λύσεις με ένα σωστό προγραμματισμό, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του νοσηλευτικού μας ιδρύματος μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προκηρύξεις για προσλήψεις μόνιμου ή επικουρικού προσωπικού», είπε ο πρόεδρος του ΙΣΡ.
Για το Κέντρο Υγείας Ρόδου
Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι το υπουργείο Υγείας, αναζητεί κτιριακό συγκρότημα, το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Ρόδου, στο νησί με δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, ο κ. Τσέρκης υπογράμμισε τα εξής:
«Μου έκανε εντύπωση αφού δεν προηγήθηκε καμία συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς (όπως ο ΙΣΡ) για να εξετάσουμε από κοινού την δυνατότητα της μεταστέγασης. Πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες, να εξετάσουμε όλα τα διαθέσιμα δημόσια κτήρια (όπου ανήκουν) σε ποια κατάσταση βρίσκονται και κατά πόσο εξυπηρετούν τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Ρόδου. Αυτά που αναφέρονται στην προκήρυξη δεν είναι αρκετά. Εμείς χρειαζόμαστε ένα Κέντρο Υγείας, 24ωρης λειτουργίας –και όχι ….8ωρης. Την ώρα που το δημόσιο ξοδεύει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για ιδιωτικά κτήρια, σε τέτοιες εποχές κρίσης, το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί το κοινό αίσθημα. Μην ξεχνάμε την εγκατάλειψη του παλαιού νοσοκομείου που παραμένει αναξιοποίητο –ενώ υπάρχουν και άλλα κτήρια όπως το παλιό ΙΚΑ κ.λπ. Γι ακόμη μια φορά, αποδεικνύεται η ανεπάρκεια της 2ης ΥΠΕ που δεν μπορεί να αντιληφθεί ποιες υπηρεσίες θέλει, τελικά, την στιγμή που υπάρχουν εγκαταλελειμμένα κτήρια που ανήκουν στο δημόσιο.
Πιστεύω πως πρέπει να ανασταλεί αυτή η προκήρυξη, να γίνει διάλογος με όλους τους φορείς και τις αρχές, και να βρεθεί ένα κτήριο που να μπορέσει να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας (αστικού τύπου) 24ωρης βάσης με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Έτσι θα σταματήσει και η ροή επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Ρόδου».

Σημειώνεται πως μόλις πριν από δύο μέρες, έγινε γνωστή η πρόθεση του υπουργείου Υγείας, ότι αναζητεί κτιριακό συγκρότημα, το οποίο θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Ρόδου. Για το σκοπό αυτό έχει προκηρύξει δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό, με σχετική προκήρυξη και με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή που θα προσφερθεί.
Η πρώτη φάση της διαδικασίας αυτής θα ολοκληρωθεί στις 13 Σεπτέμβριου 2019 στις 10 το πρωί.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου