Αυτή ήταν η ερώτηση από τις πρώτες ώρες της φονικής πυρκαγιάς. Ναι υπάρχει, μάθαμε από όλους και μάλιστα επικαιροποιημένο τον Μάϊο του 2018, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Στα χαρτιά. Γιατί στα χαρτιά είναι ένα σχέδιο 1. Οταν δεν υπάρχει προσομοίωση για κάθε Δήμο χωριστά, κάθε τοπική κοινότητα, κάθε οικισμό, προσαρμοσμένο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων αυτών.

2. Οταν δεν έχουν γίνει ασκήσεις από όλους μαζί τους εμπλεκόμενους αρμόδιους Πυροσβεστική, στρατό, εθελοντές Δήμων, ιατρικές μονάδες, αστυνομία, προκειμένου να υπολογιστεί με ακρίβεια δευτερολέπτου, πόση ώρα  θα χρειαστεί να μετακινηθούν άνθρωποι, που θα πάνε, ποιος και πως θα τους ειδοποιήσει, που υπάρχουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και ποιος θα πάει να τους μεταφέρει, ποια μάντρα θα γκρεμιστεί που κόβει την πρόσβαση στη θάλασσα ή ποιος δρόμος πρέπει να ανοίξει για να μην εμποδίζει την πρόσβαση των πυροσβεστικών

3. Και τέλος ένα σχέδιο μένει στα χαρτιά, όταν δεν γίνουν κοινωνοί αυτού του σχεδίου ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ οι οποίοι πρέπει να ενημερωθούν ακόμη και για το τι θα πρέπει να πάρουν μαζί τους φεύγοντας, συμμετέχοντας σε ασκήσεις.

Αυτά λένε οι ειδικοί για το σχέδιο, που αμφιβάλλω εάν το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας γνωρίζει.

Και το επόμενο ερώτημα είναι: Θα μπορούσαν όλες αυτές οι ψυχές να μην χαθούν μέσα στην κόλαση της φωτιάς, με τα διψήφια μποφόρ και την κακή ρυμοτομία; (Για να βάλουμε όλες τις μεταβλητές και τις κακοδαιμονίες που κατατρέχουν αυτόν τον τόπο). Η απάντηση  και πάλι των ειδικών είναι «Ναι».

Θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, εάν υπήρχε σχέδιο προσομοίωσης για την συγκεκριμένη περιοχή, ασκήσεις με την συμμετοχή των πολιτών. Εάν αυτό είχε γίνει, θα ήξεραν ποιοι δρόμοι πρέπει να ανοιχτούν, ποιος φράχτης ιδιώτη πρέπει να γκρεμιστεί και δεν θα καίγονταν 26 άνθρωποι στο οικόπεδό του, που υπήρχε ο άνθρωπος με τα κινητικά προβλήματα που κάηκε και μαζί και η γυναίκα του γιατί δεν ήθελε να τον αφήσει και κυρίως γιατί θα είχαν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι, οι οποίοι εκπαιδευμένοι και ενημερωμένοι, σίγουρα δεν θα έπαιρναν τα αυτοκίνητά τους για να φύγουν με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν και να καούν στα αδιέξοδα δρομάκια.

Αυτά και άλλα πολλά το 2018 κ. Τόσκα και όχι όπως είπατε «δεν υπάρχει σχέδιο για εκτός σχεδίου οικισμούς» κάτι που σηκώνει όχι παραίτηση και γελοίες αναλήψεις πολιτικής ευθύνης, αλλά εισαγγελέα με συνοπτικές διαδικασίες. To αυτό και για τον Δήμαρχο της περιοχής, που ενώ καιγόντουσαν άνθρωποι, περιδιαβαίνε (και  περιδιαβαίνει ακόμη και σήμερα τα κανάλια) παίζοντας το γνωστό πιγκ-πογκ ευθυνών και λέγοντάς μας πως ήθελε εντολή για εκκένωση γιατί διαφορετικά είναι ποινικό αδίκημα. Δηλαδή αν σώζονταν οι άνθρωποι που πέθαναν, θα έλεγε κανένας: “Να καταδικαστεί, δεν ακολούθησε τη νίμιμη διαδικασία”;

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ