ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tουρισμός: Πού κάνουν… πρωταθλητισμό οι τιμές

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ
Τα επίπεδα στα οποία δια­μορ­φώ­νο­νται το φετινό καλο­καίρι οι τιμές δωμα­τίων στα ξενο­δο­χεία δημο­φι­λών προ­ο­ρι­σμών της Ελλάδας, της Ισπα­νίας, της Ιταλίας και της Τουρ­κίας απο­τυ­πώ­νουν στοι­χεία της πλατ­φόρ­μας σύγκρι­σης ξενο­δο­χεια­κών τιμώνtrivago.com, τα οποία περι­λαμ­βά­νο­νται στο στα­τι­στικό δελτίο Ιουλίου του Ινστι­τού­του ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σεων (ΣΕΤΕ).

Η αυξα­νό­μενη ζήτηση που κατα­γρά­φε­ται τα τελευ­ταία χρόνια για ταξίδια στην Ελλάδα φαί­νε­ται πως κεφα­λαιο­ποιεί­ται σε ένα βαθμό από τους Έλληνες ξενο­δό­χους με την αύξηση των τιμών των δωμα­τίων τους.

Τα σχετικά στοι­χεία κατα­γρά­φουν τη σκληρή μάχη τιμών που διε­ξά­γε­ται το φετινό καλο­καίρι μεταξύ των προ­ο­ρι­σμών της Μεσο­γείου, με αφορμή την επάνοδο στην αγορά της Τουρ­κίας.

Επι­ση­μαί­νε­ται, πάντως, πως στις όποιες ερμη­νείες προ­κύ­πτουν από τα στοι­χεία θα πρέπει να συνυ­πο­λο­γι­στεί  ότι η διείσ­δυση της trivago δια­φέ­ρει από αγορά σε αγορά. Οι δε τιμές ξενο­δο­χείων ανα­φέ­ρο­νται σε σταθ­μι­σμέ­νους μέσους όρους με βάση τα «clickouts» (όταν ο κατα­να­λω­τής που έχει ψάξει για ξενο­δο­χείο στην ιστο­σε­λίδα της trivago «κλι­κά­ρει» έναν σύν­δε­σμο συγκε­κρι­μέ­νου online ταξι­διω­τι­κού πρα­κτο­ρείου για να κάνει κράτηση).

Βάσει των στοι­χείων της trivago που παρου­σί­ασε το SETE Intelligence και ανα­φέ­ρο­νται στις τιμές δωμα­τίων τον Ιούνιο, σε προ­ο­ρι­σμούς μαζικού του­ρι­σμού (προϊόν «ήλιος και θάλασσα»), τα ξενο­δο­χεία των Κυκλά­δων εμφα­νί­ζο­νται να εξαρ­γυ­ρώ­νουν περισ­σό­τερο απ’ όλα την υψηλή ζήτηση για Ελλάδα. Κι αυτό καθώς κατα­γρά­φουν τις υψη­λό­τε­ρες τιμές κρα­τή­σεων σε όλες τις κατη­γο­ρίες ξενο­δο­χείων.

Στην κατη­γο­ρία ξενο­δο­χείων πέντε αστέρων, οι Κυκλά­δες βρί­σκο­νται στην κορυφή, με μέση τιμή κρά­τη­σης 535 ευρώ. Αφή­νο­ντας, μάλιστα, αρκετά πίσω τους αντα­γω­νι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς όπως η Μαγιόρκα της Ισπα­νίας (324 ευρώ) ή τους ιτα­λι­κούς προ­ο­ρι­σμούς της Ίστρια (323 ευρώ) και του Ρίμινι (288 ευρώ).

Αξίζει να σημειω­θεί πως στην κορυ­φαία ξενο­δο­χειακή κατη­γο­ρία, τις Κυκλά­δες ακο­λού­θησε στη δεύτερη θέση ένας άλλος ελλη­νι­κός προ­ο­ρι­σμός, η Χαλ­κι­δική, με μέση τιμή κρά­τη­σης 353 ευρώ. Σε άλλες δημο­φι­λείς περιο­χές δια­κο­πών της Ελλάδας, οι τιμές κινή­θη­καν στα 265 ευρώ στην Κρήτη, στα 241 ευρώ στα νησιά του Ιονίου και στα 234 ευρώ στα Δωδε­κά­νησα.

Στα ίδια στοι­χεία, ταυ­τό­χρονα, απο­τυ­πώ­νε­ται ανά­γλυφα ένας από τους βασι­κούς λόγους για τη μεγάλη άνοδο που κατα­γρά­φουν φέτος οι προ­ο­ρι­σμοί της Τουρ­κίας.Ενδει­κτικό στα ξενο­δο­χεία πέντε αστέρων του Μπό­ντρουμ, η μέση τιμή κρά­τη­σης δια­μορ­φω­νό­ταν στα 220 ευρώ ενώ στην Αττά­λεια μόλις στα 169 ευρώ.

Ενδει­κτικό του αντα­γω­νι­σμού που έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν τα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία από τις μονάδες υψηλών κατη­γο­ριών της Τουρ­κίας είναι το γεγονός πως η μέση τιμή κρά­τη­σης ενός δωμα­τίου σε πεντά­στερο ξενο­δο­χείο της Αττά­λειας (169 ευρώ) ήταν αντί­στοιχη ενός ξενο­δο­χείου τεσ­σά­ρων αστέρων της Χαλ­κι­δι­κής (154 ευρώ) και σχεδόν η μισή τιμή από μια μονάδα των Κυκλά­δων (302 ευρώ).

Η δια­μόρ­φωση των τιμών στα ξενο­δο­χεία της Μεσο­γείου το φετινό καλο­καίρι θεω­ρεί­ται από παρά­γο­ντες του χώρου ως πρό­γευση για το 2019, το οποίο εκτι­μούν πως θα είναι ακόμα δυσκο­λό­τερο για τους επι­χει­ρη­μα­τίες του κλάδου.

Από τα στοι­χεία της trivago προ­κύ­πτει, μεταξύ άλλων, πως η μέση τιμή κρά­τη­σης ακόμα και σε ξενο­δο­χείο τριών αστέρων των Κυκλά­δων ήταν τον Ιούνιο 134 ευρώ, όταν για ένα δωμάτιο σε ξενο­δο­χείο υψη­λό­τε­ρης κατη­γο­ρίας (τεσ­σά­ρων αστέρων) στο Ρίμινι της Ιταλίας ήταν 119 ευρώ, στο Μπό­ντρουμ της Τουρ­κίας 94 ευρώ και στην Αττά­λεια (επίσης της Τουρ­κίας) 75 ευρώ.

Αν και το «ισο­ζύ­γιο» ξενο­δο­χεια­κών τιμών που απο­τυ­πώ­νουν τα στοι­χεία της trivago δεν απο­δί­δουν την πλήρη εικόνα της αγοράς, εντού­τοις οδηγούν παρά­γο­ντες της ελλη­νι­κής ταξι­διω­τι­κής αγοράς στην εκτί­μηση πως ίσως απο­τε­λούν προ­άγ­γελο μιας επερ­χό­με­νες «διόρ­θω­σης» τιμών στα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία από την αμέσως επόμενη χρονιά.

 

Πανα­γιώ­της Δ. Υφαντής

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.