Ειδήσεις

Δέκα ερωτήματα θέτει το Ποτάμι στη Δικαιοσύνη για τις πυρκαγιές

Δέκα καίρια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη για τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική θέτει o αρμόδιος Τομέας του Ποταμιού ζητώντας η διερεύνηση της υπόθεσης να είναι «άμεση, ανεξάρτητη και διεισδυτική, χωρίς μεροληψίες, όσο κι αν αυτό φοβίζει κάποιους».

Εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ως προς τη διαφύλαξη της ασφάλειας, της υγείας και της ζωής των πολιτών, το Ποτάμι ζητά ο έλεγχος των υπευθύνων «να διενεργηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να ανατεθεί – με βάση τις προβλέψεις της νομοθεσίας – σε έμπειρο Εισαγγελέα Εφετών και όχι να αντιμετωπισθεί ως μία υπόθεση ρουτίνας».

«Το «όλα στο φως» τους περιλαμβάνει όλους και όλα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται ότι «η ανάθεση της πραγματογνωμοσύνης σε εν ενεργεία Πυραγό, δηλαδή σε αξιωματικό που τελεί σε σχέση ιεραρχικής εξάρτησης από την ελεγχόμενη ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος είναι εκτός λογικής».

Τα ερωτήματα που θέτει το Ποτάμι προς διερεύνηση από τις δικαστικές αρχές είναι τα ακόλουθα:

  • Γιατί δεν ενεργοποιήθηκε έγκαιρα η Πολιτική Προστασία;
  • Γιατί δεν υπήρξε επιχειρησιακή ετοιμότητα;
  • Γιατί καθυστέρησαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης;
  • Γιατί δεν υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και στη συνέχεια κεντρικός συντονισμός;
  • Γιατί έκλεισαν οι δρόμοι και οι οδοί διαφυγής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής;
  • Γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής;
  • Γιατί δεν λειτούργησε το Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης, για να σταλούν στους πολίτες μηνύματα απομάκρυνσης και εκκένωσης;
  • Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν άλλα μέσα για να ειδοποιηθούν οι πολίτες να εγκαταλείψουν την περιοχή;
  • Γιατί καθυστέρησαν τα σωστικά μέσα στη θάλασσα;
  • Γιατί δεν υπήρξε κανένα σχέδιο για τα θύματα και τους πυρόπληκτους της τραγωδίας;

«Οι ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος, να προσωποποιηθούν και να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Κάθε προσπάθεια χειραγώγησης της ανεξάρτητης δικαστικής διερεύνησης, θα μας βρει απέναντι. Τα θύματα, οι συγγενείς τους, οι φίλοι τους και τελικά όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας απαιτούν έρευνα σε βάθος. Απαιτούν φως και όχι άλλες σκιές», καταλήγει το Ποτάμι.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου