Ειδήσεις

Μαϊντανός, το βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας

Γράφει ο  Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Ο μαϊντανός είναι ένα βότανο με ισχυρή θρεπτική αξία αλλά και ευεργετικές ιδιότητες. είναι φυτό μεσογειακής προέλευσης που καλλιεργείται καλύτερα σε υγρά, καλά εδάφη με ήλιο. Βρίσκεται στη κουζίνα πολλών ανθρώπων.
Είναι απαραίτητο να πλυθεί σε κρύο νερό πριν χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και να προστεθεί προς το τέλος της διαδικασίας, ώστε να διατηρήσει τα θρεπτικά του συστατικά. Ο καλύτερος τρόπος για τη συντήρησή του είναι σε χάρτινη συσκευασία, απαλλαγμένος από υγρασία και αποθηκευμένος στο ψυγείο. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες (A,B,C,E) και μέταλλα (Fe,Ca,K,Na,P,Mg). Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και νερού.
Ρυθμίζει την έμμηνο ρύση: Το Apiol, όντας πτητικό έλαιο και συστατικό του οιστρογόνου, βρίσκεται στο φυτό ρυθμίζοντας την έμμηνο ρύση.
Αντιοξειδωτική δράση: Περιέχει φλαβονοειδή όπως απιγενίνη, χρυσοεριόλη και λουτεολίνη που προσδίδουν αντιοξειδωτική δράση.
Αντικαρκινική δράση: Προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες ή αντιδράσεις που προωθούνται από οξυγόνο.
Αντιμετώπιση ήπατος, έκζεμα, κυτταρίτιδας, ουρικής αρθρίτιδας
Αντιφλεγμονώδες δράση: μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (133mg) η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του ανοσοποιητικού.
Διατήρηση της υγείας των αγγείων του αίματος, των συνδετικών ιστών και οστών
Ο μαϊντανός έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο βοηθώντας στη διατήρηση της υγείας των οστών και στην μετατροπή του σακχάρου του αίματος σε ενέργεια.
Βελτίωση της όρασης εξαιτίας της ύπαρξης καροτενοειδών και η εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς μετατρέποντας την ομοκυστείνη σε καλοήθη μόρια

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου