Τοπικές Ειδήσεις

Με πολύ μεράκι στολίστηκαν και φέτος οι Επιτάφιοι

Με περιορισμένο κόσμο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, στολίστηκαν και φέτος οι επιτάφιοι στις εκκλησιές της Ρόδου. Μέχρι τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής, παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αρκετές γυναίκες σε ναούς συμμετείχαν στο στόλισμα –αν και φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα όμως, οι συμπολίτες μας, ενορίτες ανά περιοχή, έσπευσαν να βοηθήσουν στο στόλισμα και να συμμετέχουν στη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας που κορυφώθηκε με την Σταύρωση και τον Επιτάφιο.
Οι Επιτάφιοι της Ρόδου, όπως κάθε χρόνο, στολίστηκαν με πολλή φροντίδα και αγάπη και ακόμα και στις περιπτώσεις που ανατέθηκαν σε ανθοπωλεία, ήταν δωρεά των πιστών οι οποίοι συνέβαλαν όπως μπορούσαν. Επίσης σε αρκετούς ναούς, μέχρι τα ξημερώματα, έψαλαν το μοιρολόι της Παναγίας και τα εγκώμια. Όπως κάθε χρόνο, οι ενορίτες τήρησαν το έθιμο και πρόσφεραν νηστίσιμα γλυκά και διάφορα αφεψήματα στους πιστούς που τις επισκέπτονταν –αν και σε πολύ περιορισμένο αριθμό.
Αναλυτικά, οι Επιτάφιοι της Ρόδου, όπως στολίστηκαν φέτος:

Ιερός Ναός
Αγίου Φανουρίου
Παλιάς Πόλης


Ο υπέροχος επιτάφιος στο Ναό του Αγίου Φανουρίου μέσα στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου στολίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες υπό την επίβλεψη του εφημέριου, Πατέρα Μιχαήλ Κρητικού, ενώ τα λουλούδια ήταν δωρεές των ενοριτών με παραδοσιακά γαρύφαλα και πρασινάδα.
Οι κυρίες που συμμετείχαν στον στολισμό:
Σουσάνα Γαλανού, Πηγή Κοντού, Ευδοκία Καραβελατζή, Ελισάβετ Πεζουβάνη, Ειρήνη Τσιμπιδάκη, Ελένη Μπονιάτη Κρητικού, Χριστίνα Αντώνογλου, Μαρία Καβαλιέρου, Στέλλα Γκιώνη, Βαρβάρα Χρυσοχού, Ειρήνη Κορναροπούλου

Ιερός Ναός Ταξιαρχών-Κοιμητήριο


Πανέμορφος και φέτος, ο επιτάφιος του Ταξιάρχη στο Κοιμητήριο Ρόδου. Τα λουλούδια που χρησιμοποιήθηκαν: ροζ τριαντάφυλλα, γυψόφυλλα, κισσός και μυριόκλαδο.
Στο στόλισμα συμμετείχαν:
Ρένα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Άννα Σπανού, Χριστίνα Πάχου, Ευδοκία Χατζηνικήτα, Ελευθερία Μαρκοπούλου, Αφροδίτη Νουαράκη, Μαρία Νουαράκη, Πάχος Ιωάννης, Πάχος Κυριάκος, Μαρκοπούλου Ειρήνη.

Ιερός Ναός
Αγίου Παντελεήμονος Παλιά Πόλη


Επίσης όμορφος αλλά λιτός, ο επιτάφιος στον Άγιο Παντελεήμονα τον οποίο ανέλαβε το ανθοπωλείο ‘Κέντια’ και η κυρία Μαυρουδάκη Δέσποινα. Στον ναό έμειναν πολλές γυναίκες ενώ προσέρχονταν μέχρι τα ξημερώματα πιστοί (και πολύς νεαρόκοσμος) όπου μοιράζονταν νηστίσιμα γλυκά και ζεστό τσάι.
Για τον επιτάφιο χρησιμοποιήθηκαν: ορχιδέες σιμπίντιουμ, λευκός λυσίανθος, μπουτόν τριαντάφυλλου και γυψόφυλλο.

Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη


Λιτός και πανέμορφος ο επιτάφιος στον Αη Γιάννη. Στολίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ενορίτες που έκαναν και την δωρεά.
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού
Στον Ευαγγελισμό, τον επιτάφιο ανέλαβε γνωστό ανθοπωλείο της πόλης μας που έκανε και την δωρεά. Ήταν έτοιμος πριν τα μεσάνυχτα και τον τοποθέτησαν οι κληρικοί και οι ενορίτες.

Ιερός Ναός Τιμίου
Σταυρού Καλυθιών


Ο επιτάφιος στολίσθηκε από τους Νίκο Βασταρδή, Παναγιώτη Εγγλέζο, Γιώργο Κάλφα με λευκές και μωβ ορχιδέες και γυψόφυλλο.

Ιερός Ναός Εισοδίων
της Θεοτόκου Κοσκινού


Κομψός και καλαίσθητος ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Κοσκινού. Το στολισμό ανέλαβε το Ανθοπωλείο le bouquet του κ. Γιάννη Λήμνου με τη βοήθεια των Εμμανουήλ Μαρκόπουλου, Νεκτάριου Γιαννούλη, Έλενας Ζαμπίδου, Χριστίνας Σιδηρόπουλου και Κωνσταντίνας Μακρή.

Ιερός Ναός
Αγίου Νικολάου


Το στολισμό του επιταφίου ανέλαβε το ανθοπωλείο “Λενακάκη” χρησιμοποιώντας τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο και ορχιδέα. Τοποθετήθηκε επίσης φωτισμός.

Ιερός Ναός Αναλήψεως


Ξεχωριστός και λιτός ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αναλήψεως, χωρίς κουβούκλιο, όπως συνηθίζεται σε μονές του Αγίου Όρους. Χρησιμοποιήθηκαν χρυσάνθεμα, ορχιδέες και τριαντάφυλλα φούξια, κυπαρίσσι και φυλλώματα.
Ο στολισμός έγινε από τις κυρίες Ειρήνη Κέλλη, Ειρήνη Σκουρμαλά, Ευαγγελία Αρβανίτη, Αικατερίνη Πλίγκου, Νικολέτα Ζαράκη, Αναστασία Τοκμακίδου και Δέσποινα Τοκμακίδου

Ιερός Ναός Αγίου
Δημητρίου-Ροδίνι


Εντυπωσιακός ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι. Χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα τριαντάφυλλα, λευκά γαρίφαλα και χρυσάνθεμα, λευκές ορχιδέες, λίλιουμ και φυλλώματα. Ο στολισμός έγινε από τις κυρίες Μαρουλία Σαββατιανού, Ελευθερία Μπουρνή, Χρυσούλα Πελεκάνου, Παναγιώτα Δημητραδιού και την κυρία Ειρήνη εις μνήμην Στυλιανής Σαββατιανού.

Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων


Ο στολισμός έγινε από ομάδα ενοριτισσών με λευκή ορχιδέα, κόκκινα τριαντάφυλλα, αζαλέα και γυψόφυλλο.

Ιερός Ναός Αγίας Σκέπης


Το στολισμό του επιταφίου επιμελήθηκε το ανθοπωλείο “Λενακάκη”. Χρησιμοποιήθηκαν Χρυσάνθεμα άσπρα, ορχιδέες, τσίκο, τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο, ίριδα.

Ιερός Ναός
Κοιμήσεως Θεοτόκου Ιαλυσού


Οι τρεις συνθέσεις που τοποθετήθηκαν στους σταυρούς, ήταν δωρεά ενοριτισσών, όπως και τα σάβανα του επιταφίου. Για το στολισμό του παραδοσιακού επιταφίου χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες, τριαντάφυλλα, λίλιουμ, ανθούρια και γυψόφυλλα.

Άγιος Γεώργιος Κάτω


Το στολισμό του επιταφίου ανέλαβε το ανθοπωλείο “Λενακάκη”. Χρησιμοποιήθηκαν Χρυσάνθεμα, τσίκο, Φτέρη, τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο, αθάνατο, ορχιδέα.

Άγιος Γεώργιος Άνω


Το στολισμό του επιταφίου ανέλαβε το ανθοπωλείο “Γαρδένια”. Χρησιμοποιήθηκαν μωβ και λευκές ορχιδέες, αζαλέα, γυψόφυλλο και φυλλώματα.

Αγία Παρασκευή Ιαλυσός


Ο στολισμός του επιταφίου έγινε με λευκά, κόκκινα, μωβ άνθη γυψόφυλλο και φυλλώματα.

Ιερός Ναός Εισοδίων της Θεοτόκου Νιοχώρι

 

Ο στολισμός του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι έγινε από το ανθοπωλείο Νάρκισσος. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά τριαντάφυλλα και χρυσάνθεμα, ορνιθοκάλουμ, dusty miller και 3D εκτυπώσεις. Το αποτέλεσμα κομψό και ιδιαίτερο.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Παραδεισίου
Το στολισμό του επιταφίου ανέλαβε το ανθοπωλείο Αράλια. Χρησιμοποιήθηκαν κόκκινα τριαντάφυλλα, φυλλώματα και γυψόφυλλο. Ο στολισμός είναι δωρεά όλων των ενοριτών.

Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης


Κομψός και λιτός ο επιτάφιος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης, στον οποίο συμμετείχαν ενορίτισσες. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά χρυσάνθεμα. κίντρινα τριαντάφυλλα, φυλλώματα και γυψόφυλλο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου