Ειδήσεις

Αναβίωσε η ιστορική ημέρα της 31ης Μαρτίου 1947!

Ειδική συνεδρίαση πανηγυρικού χαρακτήρα με αφορμή την έπαρση της σημαίας για πρώτη φορά από την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το 1947 πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου.
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης παρουσιάστηκε βίντεο με προτζέκτορα και αρχειακό υλικό από σπάνιες φωτογραφίες και ιστορική αναφορά, το οποίο επιμελήθηκε το Λύκειο Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά».
Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε ομιλία από μαθητές, που έκαναν ιστορική αναδρομή για την συγκεκριμένη περίοδο μέχρι και την επίσημη υποστολή της βρετανικής σημαίας και την έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Κατά την συνεδρίαση, ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Βαγγέλης Μανδρακός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις κυρίες Κατίνα Αγιακάτσικα και Νίτσα Κουτσοδόντη καθώς και στον τελευταίο ιερολοχίτη, τον Ροδίτη κ. Ανδρέα Μαλανδράκη. Ακολούθως, αναγνώστηκε η λίστα με τα ονόματα των τότε συμβούλων που απάρτιζαν το δημοτικό συμβούλιο (1947) ενώ στην αίθουσα ήταν παρόντες μέλη των οικογενειών τους και απόγονοί τους.
Στην εκδήλωση ήταν παρόντες οι βουλευτές, του Σύριζα Δημήτρης Γάκης και της Ν.Δ. Μάνος Κόνσολας, ο δήμαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Γαλουζής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι δημοτικών κοινοτήτων, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Θωμάς Σωτρίλλης, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, συλλόγων, παροικιακών σωματείων, των σωμάτων ασφαλείας και μαθητές.
Στην ομιλία του, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε αναλυτικά στα ιστορικά γεγονότα και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχουμε χρέος να μνημονεύουμε και να τιμούμε τους ήρωές μας. Ο Δήμος Ρόδου σε ένδειξη τιμής έχει τοποθετήσει δύο στήλες με τα ονόματα των πεσόντων για τα Δωδεκάνησα. Θα προστεθούν κι άλλα ονόματα, όταν χρειαστεί. Οι ήρωες δεν ξεχνιούνται….»
Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και της παράταξης ‘Ροδίων Όραμα’ κ. Στράτος Καρίκης, είπε: «Είμαι χαρούμενος που κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι έβαλαν ένα λιθαράκι για την Ελευθερία της Δωδεκανήσου, βρίσκονται ανάμεσά μας. Τα νησιά μας ήταν πάντα απομονωμένα», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ικανοποίησή του, που οι επετειακές εκδηλώσεις έχουν τέτοιο χαρακτήρα. Ο κ. Καρίκης είπε ακόμη ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για τα ‘οφειλόμενα του κράτους απέναντι στην Ρόδο και στα Δωδεκάνησα’, ζητώντας να επαναληφθεί η εν λόγω εκδήλωση.
Ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά στους ανθρώπους που πρόσφεραν στον αγώνα της Δωδεκανήσου και αναλύοντας τα ιστορικά γεγονότα, υπογράμμισε τα εξής: «Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τα Δωδεκάνησα που γνώρισαν κατοχή πάνω από 638 ολόκληρα χρόνια. Παρ’ όλες τις ξένες επικυριαρχίες, ο λαός διατήρησε την πίστη του και την γλώσσα του. Ο αγώνας αυτός φάνηκε ότι μπορεί να δικαιωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα. Μην ξεχνάμε ότι κι εδώ λειτούργησαν στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και τόσους ήρωες που έπεσαν για την Πατρίδα» και μίλησε με ημερομηνίες για τα ιστορικά γεγονότα.
Ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης, στην ομιλία του είπε: «Λαός χωρίς μνήμη της ιστορίας του είναι λαός χωρίς πυξίδα για την πορεία του. Η γνώση της ιστορίας μας, διασώζεται τελικά χάρη στις καταγραφές αλλά και χάρη στις μαρτυρίες που βίωσαν τα γεγονότα της εποχής. Οι σημερινές εκδηλώσεις και η συνεδρίαση του δ.σ. αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο. Θλίβομαι επειδή κάποια νέα παιδιά δεν γνωρίζουν τι γιορτάζουμε σήμερα. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως δεν διδάσκεται η ιστορία της Δωδεκανήσου πουθενά. Θεωρώ ότι πρέπει να γίνεται με τρόπο επιστημονικό στο πλαίσιο της διδασκαλίας» και ζήτησε να εξεταστεί σε συνεργασία του Δήμου Ρόδου με την πανεπιστημιακή κοινότητα, η εισαγωγή της διδασκαλίας της ιστορίας μας, ευχόμενος, η επετειακή αυτή ημέρα να είναι ευκαιρία για να αναπτυχθούν παρόμοιες δράσεις. Ο κ. Χατζηδιάκος απένειμε αναμνηστικά δώρα στον κ. Μαλανδράκη και στις κυρίες Κουτσοδόντη και Αγιακάτσικα. Η τελευταία ζήτησε να αποτίσει ιδιαίτερη τιμή στους ιερείς της Ρόδου, που κράτησαν ζωντανή την γλώσσα μας, όσο τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό την κατοχή των ξένων δυνάμεων.
Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις – ομιλίες των παρισταμένων, ενώ ο κ. Χατζηδιάκος είπε ακόμη ότι θα διανεμηθεί έντυπο υλικό σε όλα τα σχολεία στο πλαίσιο των φετινών εορτασμών για την 70ή Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με την Μητέρα Πατρίδα.
Η μεταφορά και έπαρση  της Σημαίας
Στις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά της σημαίας από κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων «Εργάνη Αθηνά» από τα σκαλιά του Δημαρχείου στον βωμό της Πατρίδας.
Την πομπή συνόδευσαν ο δήμαρχος Ρόδου και το δημοτικό συμβούλιο, καθώς και δύο κυρίες οι οποίες ήταν και το 1947 στην πομπή, οι κυρίες Κατίνα Αγιακάτσικα και Νίτσα Κουτσοδόντη.
Την ελληνική σημαία παρέλαβαν στρατονόμοι,  ενώ την επίσημη έπαρση έκανε ο τελευταίος ιερολοχίτης Ροδίτης κ. Ανδρέας Μαλανδράκης.
Ακολούθησε ο Εθνικός Υμνος και Επιμνημόσυνη Δέηση, ενώ στεφάνια κατέθεσαν μόνον ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος και ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη κ. Θωμάς Σωτρίλλης.

 

Ο τελευταίος ιερολοχίτης Ανδρέας Μαλανδράκης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου